Putem trăi sănătoşi şi fără teroare ?

De la ciuma Evului Mediu la gripa nouă a lui 2009 (1)

Sezonul rece aduce mai mereu escaladarea rapidă a numărului de îmbolnăviri cu infecţii virotice. Candidaţii nu mai sunt ca altădată, doar copiii şi vârstnicii. Se şterg graniţele dintre vărste şi viruşii poartă războiul împotriva tuturor cea nouă fiind nu devastatoare ca mortalitate, dar extrem de contagioasă. Ne inundă veşti deloc îmbucurătoare din ţări limitrofe: Ucraina ( circa un milion de infectări) , Bulgaria, cu scene chiar de panică. Apar probleme în colectivităţi, se închid cursurile, manifestările publice, se amână alegerile…Ce e de făcut?

La această intrebare, guvernul nostru, ca şi celelalte ale lumii dau un singur răspuns: VACCINAREA cu Tamiflu. Firme ca GlaxoSmithKline din Franţa, ca şi cele din Statele Unite, exultă de prosperitate financiară: circa 18 miliarde beneficii până acum, la început de noiembrie. Va cumpăra şi România vreo cinci milioane de doze şi mai are circa 500.000 de la Institutul Canatcuzino, promiţând începerea acţiunii de vaccinare de la 26 noiembrie, adică ceva după ce am fost la votare.

Probabil, pe viitor, marile companii farmaceutice vor produce împreună: noi viruşi prăpăditori odată cu medicamentele care-i frânează, spre a-şi asigura câştiguri financiare fabuloase. Statul francez, frecându-şi mâinile pentru încasările colosale la buget de pe urma activităţilor companiei GlaxoSmithKline, exonerează firma pentru orice efecte adverse ale vaccinurilor, ca şi de orice întârzieri în livrarea produsului (comunică ziarul ”Le Monde”). Aşadar, o inedită protecţie stat-companii farmaceutice.

Dacă în unele ţări ca Ucraina, Statele Unite, cetăţenii se bat pentru o mască sau un vaccin, în ţări ca Elveţia sau Germanina, procente chiar peste 70% susţin că vor refuza vaccinarea. Nemţii au fost revoltaţi când au auzit că autorităţile, mahării, militarii au parte de un vaccin mai bun, iar plebea de unul mai slab. Bat toba că şi eu voi refuza categoric orice vaccin! Cine-mi garantează că virusul, insuficient de “mort” nu mă va infecta de-a binelea? Cazuri s-au văzut. Recent, în Suedia, patru persoane mai vârstnice au decedat la patru zile după vaccinarea contra AH1N1. Întâmplare? Efecte?

Scriind aceste date spre informarea iubiţilor mei cititori şi cititoare, se pune problema (cum o punea Lenin):”Ce-i de făcut?” (Şto dielati?), fiindcă eu nu recomand nimănui să stea cu mâinile încrucişate şi să facă din gripa porcină o problemă de şansă, o ruletă rusească. Dimpotrivă.

Ceea ce trebuie descifrat în toate afecţiunile virale de când e lumea lume şi în multe alte stări, chiar nonvirale, este că există totdeauna un focar de infecţie al organismului, o zonă foarte sensibilă– NASUL- unde viruşii hălăduiesc incubându-se şi apoi invadează organismul uman în mod frenetic, în armate, alterându-ne starea de sănătate. Indiferent dacă e vorba de ciumele spăimoase ale Evului Mediu sau gripele secolului al XX-lea şi de acum, secreţiile nazale mai mult sau mai puţin abundente sunt semnul sigur al unei infecţii virotice. Chiar banala urare de”Sănătate!” adresată unei persoane care strănută s-a introdus în vremea ciumelor, când strănutul arăta începutul unei posibile infecţii, cu bănuiala că o fi ciumă, Doamne fereşte, gripă spaniolă, porcină etc. sau banalul guturai. Organismul simte focarul nociv şi prin secreţii, strănut, încearcă să-l evacueze. Ion Heliade Rădulescu, glorie literară a secolului al XIX-lea arăta şi el adevărul spuselor mele când versifica hăzos: “Guturai, guturai,/ Mulţumeşte-te încai/ Că te odihneşti prin nasuri/ Şi prin gâturi faci taifasuri.”

Giovanni Bocaccio şi alţi autori ai Evului Mediu vorbesc nu numai despre teribilele ravagii ale pandemiilor, ci şi despre curajul demn de toată admiraţia al oamenilor care au ajuns să sfideze ciumele. Ca şi în zilele noastre, se începea cu recomandarea de a nu forma grupuri, a evita contactele, întrunirile cum sunt cele din Biserică la Sfânta Liturghie, şezătorile etc. şi toate cele ce le vedem şi azi. Măsuri bune, dar nu şi suficiente în faţa virulenţei nevăzutului duşman. Boccacio relatează cum oamenii, terorizaţi îndestul, au ajuns să sfideze ciuma. Ei n-au vrut să mai renunţe a se întâlni la Biserică, orice s-ar întâmpla, ştiind cuvintele Marelui Apostol Pavel:”Şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem”. Alteori, formau grupuri vesele, dorind a se bucura de câte zile le mai sunt date. Dar, haideţi să ne luăm la trântă cu gripa numită porcină, căreia românii-I zic mai frumos “nouă”, mutanta A(H1N1) de acum! Pentru a o învinge, este necesar să nu permitem instalarea duşmanului în corpul nostru, adică în nas. Menţinerea uni nas curat este o şansă de sănătate foarte bună, cum ne asigură de secole şi medicina orientală. Chiar dacă avem un început de incubare, totuşi, încă nu e deloc prea târziu, ba chiar semnul că trebuie să ieşim la luptă. Dacă-i război, atunci…să pornim la război cu invizibilii viruşi!! Sunt şi alte căi decât îndoparea alopată şi adesea zadarnică cu hapuri şi injecţii. Pe mâine deci, pe câmpul de bătaie!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5