De Sărbători, părintele Florin Parasca a primit cheile unei parohii clujene. Bârgăuanii, în frunte cu primarul, miniştri, prorectorul UBB, înalte feţe bisericeşti din ţară şi străinătate, la instalare

 
Sfânta Liturghie a fost oficiată cu această ocazie de către Părintele Conf. univ. dr. Ioan Bizău, Directorul Radio Renașterea. Din sobor au făcut parte: Pr. Prot. Dan Hognogi, Pr. Liviu Rus, Pr. Florin Parasca, Pr. Marcel Andreica (Florești), Pr. Boris Tasici (Reșița), Pr. Cosmin Lazăr (Sebeș), Pr. Ovidiu Bârsan (Târgu-Mureș), Pr. Adrian Medan (Cluj-Napoca) și Diac. asist. univ. dr. Răzvan Brudiu (Alba-Iulia).
Ceremonia de instalare în Filia Tăuți, ce a devenit Parohie, prin instalarea Părintelui Florin Parasca în funcția de paroh, a fost săvârșită de către Protopopul Protopopiatului Cluj 1, Părintele  Dan Hognogi ( de loc din judeţul nostru, de la Spermezeu), care a înmânat Părintelui Florin Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cheile Bisericii și Decizia de numire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.
Oaspeți de seamă la eveniment: Don Giuseppe Pegoraro, Vicarul Institutului Teologic Liturgic din cadrul Abației „Santa Giustina” din Padova, Italia, Alexandru Pugna, Ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Prorectorul Universității Baleș-Bolyai din Cluj-Napoca și Membru corespondent al Academiei Române, Prof. univ. dr. Ion Cuceu, Directorul Arhivei de Folclor din cadrul Filialei Academiei Române Cluj-Napoca, Maica Teodora Câmpan, Stareța Mănăstirii Florești, Adriana Irimieș, interpretă de Muzică populară din Hodiș, Țara Moților, Alina Ceuca, interpretă de Muzică populară din Salva, Bistrița-Năsăud, Nicolae Vrâncean, Primarul Comunei Josenii Bârgăului, și Corul Bisericii Ortodoxe din Rusu Bârgăului, satul natal al Părintelui Florin Parasca.
De asemenea, la acest eveniment au fost prezente rudenii, fii duhovnicești, prieteni și cunoscuți ai noului paroh, cât și credincioșii parohiei Tăuți.
Până acum Tăuți a fost filie a Parohiei Sălicea, și a fost păstorită cu vrednicie de către Părintele Liviu Rus.
Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Tăuți a fost atestată în 1793 și pictată în anul 1829 de către Dimitrie Ispas  și fiul Ioan.
Această Biserică, dimpreună cu Biserica de lemn din Bica sunt singurele biserici vechi de lemn din județul Cluj în care au fost efectuate lucrări de conservare și restaurare a picturii în perioada 1990-2010.
Suntem convinşi că tînărul şi vrednicul preot va avea grijă de sufletul fiecărui credincios. Urăm părintelui Parasca mulţi ani de păstorire cu sănătate şi bucurii duhovniceşti.

Florin-Dorin Parasca

Date biografice: s-a născut la data de 2 iulie 1980, în Rusu Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud

Studii:

  • Școala Generală “Vasile Bob Fabian” din Rusu Bârgăului
  • Liceul Teoretic „Radu Petrescu”, profil Filologie, Prundu Bârgăului, promoția 1999;
  • Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Pastorală, promoția 2004;
  • Masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Teologie Practică, promoția 2005, absolvit cu teza Celebrarea euharistică în documentele antichității creștine, sub îndrumarea Pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău;
  • Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, secția Filologie clasică, promoția 2010;
  • din 2014, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, specializarea Teologie Liturgică, sub îndrumarea ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, cu tema Teologia Sâmbetei Mari;
  • în 2015, studii de cercetare doctorală la Institutul de Teologie Liturgică din cadrul Abației “Santa Giustina” din Padova
  • în 2018, studii de cercetare doctorală la Institutul Oriental Pontifical din Roma

Hirotonit diacon de către PS Irineu Pop Bistrițeanul, Episcop-vicar, la data de 14 aprilie 2002, pe seama Catedralei arhiepiscopale din Cluj-Napoca, unde a slujit până în 2008.

În data de 12 octombrie 2008 a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Bartolomeu Anania pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca.

În perioada 2012-2018 a fost Preot slujitor la Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia.

Din 30 decembrie 2018, preot paroh în localitatea Tăuți, jud. Cluj  

În perioada 2005-2007 a fost Secretar, iar în perioada 2007-2012, Bibliotecar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca.

 În perioada 2012-2018 a fost Inspector eparhial pentru cateheza parohială al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba-Iulia și Duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. În perioada 2016-2017 a fost Asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia.

Din 2018 - prezent, redactor în cadrul Radio Renașterea din Cluj-Napoca, cu emisiunile: Liturgica, pe înțelesul tuturor și Meditație la Evanghelia zilei.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5