De Sfintele Sărbători, reţete cu vedete: Secretul cozonacilor, cu Matilda Pascal Cojocăriţa

 

Îndrăgita interpretă de muzică populară Matilda Pascal Cojocăriţa are o reţetă specială de cozonaci pe care a învăţat-o de la mama sa. Deşi reţeta este moldovenească, bistriţenii au împrumutat-o cu drag, maestrul Ştefan Cigu şi copiii aşteptând de fiecare dată cu nerăbdare cozonacul de Sfintele Sărbători.

          Reţetă pentru 12 cozonaci (dacă doriţi şase cozonaci, reduceţi ingredientele la jumătate):

- 4 kg făină,

- 1400 grame zahăr (de prefera pudră)

- 300 ml ulei

- 140 grame smântână

- 32 ouă

- 1400 ml lapte

- 1,5 kg nucă

- 1 pachet drojdie

          Mod de preparare:

          Din cele 32 ouă se folosesc doar gălbenuşurile şi zece albuşuri. Pentru umplutură folosim 1,5 kg nucă, 1000 ml lapte şi cacao, după gustul fiecăruia.  Jumătate din pachetul de drojdie, la care se mai adaugă o treime din cealaltă jumătate, alături de o linguriţă de sare şi esenţe după preferinţe (vanilie, portocale). Se pun 4 linguri de făină şi se opăresc cu 400 ml lapte. „Se freacă bine cu telul să nu se facă cocoloaşe. Separat se pune drojdia cu o lingură de zahăr la înmuiat, apoi se toarnă peste plămădeală şi se amestecă bine. Se lasă să crească. Între timp, frecăm gălbenuşurile cu zahărul. Când aluatul este crescut se toarnă restul de lapte călduţ, smântâna, gălbenuşurile bătute cu zahăr, esenţele şi adăugăm făina încet, amestecând cu telul. După ce se îngroaşă se frământă cu mâna. Cele zece albuşuri se bat spumă şi se încorporează încet la frământat după ce ai pus toată făină. Se frământă o oră, timp în care se adaugă tot uleiul, până la sfârşit, apoi coca se pune în tăvi, la cuptor la foc potrivit şi aşteptăm până când cozonacii vor fi rumeni”, declară Matilda Pascal Cojocăriţa.

          Interpreta va lua Lumina Sfântă de data acesta acasă, alături de familie.

          „Pe lângă cozonaci, de pe masa noastră nu vor lipsi ouăle roşii, pârjoalele, sarmalele, piftiile, salat de boeuf şi drob, ciorbă de burtă şi de afumătură sau carne de cerb cu vin la cuptor”, declară Matilda Pascal Cojocătiţa.

 „Cititorilor cotidianului „Răsunetul” le doresc Sfinte Sărbători cu linişte şi cu puterea de a dărui şi a ajuta pe cei de lângă noi. Hristos a Înviat!”, este mesajul transmis de artistă.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5