De Ziua Internațională a Poeziei, un eveniment In memoriam Ion Urcan, lansarea antologiei „Secundele melcului”

De Ziua Internațională a Poeziei, Editura Școala Ardeleană și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează un eveniment In memoriam Ion Urcan, de la a cărui moarte se împlinesc 2 ani (21 septembrie 1955 – 21 martie 2020).
Cu acest prilej se va lansa antologia „Secundele melcului”, publicată în Colecția Echinox, care conține poeme scrise în perioada 1972-2020.

Invitați: Ileana Urcan, Ion Pop, Viorel Mureșan, Alexandru Gavrilaș, Vasile G. Dâncu și scriitori bistrițeni.

„Biologic, ar aparține «generației ’80», dar îl diferențiază față de confrații din țară lipsa de apetență militantă, comună, însă, cu a altor camarazi de la «Echinox», și adeziunea la o modernitate lirică acceptată și asimilată firesc și echilibrat. Că e conștient de faptul că lucrează cu convenții ale scrisului, pe care le evidențiază cu o anume detașare a omului care-și cunoaște uneltele, că i-a citit și pe alții, se vede în numeroase poeme încă de la debut. Poetul se raportează mereu foarte liber la reperele culturale, livrești, uzând de ele cu precădere în interes... ironic, atras uneori de jocul verbal, dar viziunea lui are un caracter ludic mai general, în măsura în care viața îi apare, mai direct sau mai indirect, ca un spectacol privit de la o distanță întrebătoare, cu necesarul simț al umorului, ca de țăran șugubăț care a văzut multe la viața lui, însă trecut și prin școlile cele mari, adăugând acestor daruri native cenzura, când mai tăioasă, când mai laxă, a conștiinței cultivate, refuzând mereu să se lase prins în capcanele întinse, sub varii forme, de lumea din jur. Dar, din când în când, și cu o încredere într-un «nerostit cuvânt» consolator.” (Ion Pop)

Evenimentul va avea loc luni, 21 martie, începând cu ora 17.00, la Casa Argintarului (str. Dornei nr. 5, Bistrița).

Cartea este disponibilă în format tipărit (aici) și în ediție digitală (aici).
Atașat regăsiți afișul și coperta.

Vă așteptăm!

Sandra Cibicenco
Editura Școala Ardeleană

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5