ZILELE ECHINOX 50
Revista Echinox a făcut 50 de ani de la apariția primului număr. Cînd vorbim de Echinox, avem în vedere nu doar revista, ci și cenaclul, fenomenul echinox, cu succesiunea de promoții poetice care se întind de-a lungul celor cinci decenii, un fenomen complex, matur de la început și, în același timp, pururi tînăr, proteic continuu, o școală de literatură ce nu-și epuizează vitalitatea. Manifestările dedicate Echinoxului s-au înscris într-un program generos, la care au fost prezenți echinoxiști de seamă, de la cei care au pus bazele revistei sau au marcat începutul acesteia (Horia Bădescu, Eugen Uricaru, Ion Pop, Adrian Popescu, Dinu Flămând, Ion Vartic, Géza Szöcs, Irina Petraș …), la cei din promoțiile imediat următoare (Ioan Groșan, Aurel Pantea, Ion Simuț, Marta Petreu, Al, Cistelecan, Ștefan Borbely, Ioan Moldovan, Ion Cristofor, Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Pecican, Virgil Mihaiu, Mircea Petean…), pînă la mai tinerii Călin Teutișan, Horea Poenar, Rareș Moldovan și mulți alții.
În cadrul programului, vineri, 19 octombrie 2018, la Facultatea de Litere, Sala Eminescu, după Cuvintele de întâmpinare, a avut loc o sesiune de comunicări, moderată de conf. univ. dr. Călin Teutişan și de lector univ. dr. Alex Goldiș. La FundaţiaCosman a fost organizată o expoziție de artă plastică Echinox prezentată de Octavian Cosman.
Sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Uniunea Scriitorilor, Filiala Cluj, au avut loc prezentări de carte precum: Revista Echinox - număr aniversar, Echinox-50, - volum aniversar (Editura Şcoala Ardeleană), Petru Poantă, Efectul „Echinox” (ediţia a doua, Editura Şcoala Ardeleană), antologiile de poezie Dinu Flămând, Ion Mircea, Adrian Popescu (Editura Şcoala Ardeleană), antologia Poeţi maghiari de la „Echinox”(Editura Cartea Românească), antologie de proză echinoxistă (Editura Limes), antologie de critică şi eseuri echinoxiste (Editura Limes), numere din revistele Apostrof și Steaua cu grupaje dedicate semicentenarului Echinox.
La Clubul Colegiului Academic a avut loc un Recital poetic Echinox, cu muzică folk interpretată de Adrian Ivaniţchi., după care echinoxiștii au fost prezenți la un spectacol teatral cu piesa de teatru semnată de Ioan Groşan, Şcoala ludică, în lectura studenţilor de la Facultatea de Teatru şi Cinematografie din Cluj-Napoca, la Sediul Facultăţii din strada M. Kogălniceanu.
La recitalul poetic Echinox o citit, dintre bistrițeni, Olimpiu Nușfelean, pe baza unei liste alcătuite de Ion Pop și care a inclus o serie de nume de prestigiu ale liricii actuale, precum Horia Bădescu, Adrian Popescu,Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Ruxandra Cesereanu, Dumitru Chioaru…
În volumul aniversar Echinox-50, o carte de mai multe sute de pagini, sunt prezenți cu comentarii sau amintiri legate de Echinox și scriitorii bistrițeni Gavril Moldovan, Olimpiu Nușfelean și Ion Urcan, ca și alți scriitori care au plecat de pe meleagurile bistrițene sau au afinități cu aceste meleaguri.
Citiţi şi:
- Olimpiu Nuşfelean şi Nicolae Avram la Festivalului Internaţional Lucian Blaga
- „Secundele melcului” de Ion Urcan, o nouă carte în Colecţia Echinox
- Bistriţeni în 𝑳𝒖𝒎𝒆𝒂 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒖𝒗𝒊𝒏𝒕𝒆. Antologia gândită de 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚𝐬̦ va fi lansată joi la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România la FestLit
- Iubeşti literatura? Vezi programul FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE CARTE TRANSILVANIA
- Irina Petraș lansează Transilvania din cuvinte. Vezi scriitorii bistriţeni incluşi în volumul dedicat Centenarului Marii Uniri
Adaugă comentariu nou