Deng Xiaoping şi Bistriţa

Statuia unui lider comunist la Bistriţa a stârnit multe reacţii în presa locală şi naţională. Cine e Deng Xiaoping, ce s-a întâmplat în 1989 în Piaţa Tiananmen, ce are el cu Bistriţa, cui foloseşte această statuie, toate aceste teme au fost întoarse aproape pe toate feţele.

Recunosc, nu ştiam prea multe despre “tovarăşul” Deng Xiaoping, aşa că, neavând abonament la bibliotecă, am recurs la marele “Google”. Mi-am zis că ar fi cazul să-mi dedic măcat o oră din viaţă pentru a citi despre acest om atât de controversat. Căutarea m-a trimis la Wikipedia, dar şi la nişte articole publicate de presa americană. Cu ceva ajutor, tot de la Google…translate, am aflat că aceste Deng Xiaoping a fost subiectul unei cărţi a profesorului Ezra F. Vogel – Deng Xiaoping şi transformarea Chinei, publicată de Harvard University Press, în 2011. O carte, veţi spune, dar cartea asta a fost nominalizată drept cartea anului de publicaţii mari precum “Economist”, “Financial Times”, “New York Times Book Review Editors’ Choice”, “Wall Street Journal” sau “Washington Post”.

Aşadar, dragi bistriţeni, voi spune doar câteva date despre liderul chinez care, cu statuia lui, a dat peste cap micul burg săsesc. Nu le spun eu, ci profesorul de la Harvard, care a scris despre Deng Xiaoping pentru a-i educa pe americani.

„Puţini oameni au fost mai bine pregătiţi pentru conducerea oricărei ţări decât Deng, atunci când a devenit liderul preeminent al Chinei”, scrie Vogel. Atunci când Deng Xiaoping a devenit lider China era în nebuloasa de după Revoluţia Culturală. Venitul pe cap de locuitor anual era mai mic de 100 dolari. Când a demisionat, în anii ’90, câteva sute de milioane de cetăţeni chinezi ieşiseră din starea de sărăcie, iar China avea deschisă calea unui boom economic fără precedent.

A fost fondatorul „socialismului cu caracteristice chinezeşti” şi a reformei economice din China, cunoscută ca “economia de piaa socialistă”. Este crediat cu faptul că a adus China mai aproape de capitalism şi a determinat creşterea foarte rapidă a economiei chineze timp de peste trei decenii, toate acestea pornind de la principiul că “socialismul nu înseamnă împărţirea sărăciei”.

Mai mult decât atât, Deng a dezvoltat relaţii strânse cu ţările lumii. El a deschis calea pentru relaţii mai strânse cu Europa, prin vizita sa în Franţa în 1975, iar patru ani mai târziu şi-a apropiat liderii politici şi oamenii de afaceri japonezi. El a supravegheat negocierile privind normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, care au culminat, în ianuarie 1979, prin stabilirea unor relaţii cu preşedintele Carter, cu liderii Congresului şi cei mai importanţi oameni de afaceri.

Totuşi, Deng a crezut că haosul din secolul dinainte de preluarea puterii de comunişti, în 1949, şi haosul din deceniul Revoluţiei Culturale au fost un obstacol pentru creşterea economică, şi asta l-a determinat să menţină ţara stabilă, chiar dacă a fost necesară folosirea forţei pentru a opri protestele. În 4 iunie 1989, Deng a fost cel care a ordonat acţiunea militară pentru a pune capăt demonstraţiilor din Piaţa Tiananmen, fapt care a dus la moartea a sute de oameni. De fapt, acest moment a pus o pată negativă oarecum, la nivelul opinie publice internaţionale, asupra acestei personalităţi politice. “Cine în secolul 20 a avut o influenţă mai mare, asupra mai multor oameni? El a luat 300 milioane de oameni din sărăcie”, scrie Vogel despre liderul chinez.

Una peste alta, nimeni, în secolul XX a avut un mai mare impact pe termen lung asupra istoriei mondiale decât Deng Xiaoping, susţine profesorul de la Harvard.

Revenind la statuia lui Deng… Poate că un astfel de gest deschide calea unui prietenii mai strânse.

Comentarii

01/02/12 14:00
Vizitator

Pentru ca Bistrita a devenit locul "unde nebunul isi cloceste crima" cum spune undeva poetul Mircea Dinescu. Este vorba de faptul ca Bistrita are un primar idiot care in cativa ani a facut praf istoria orasului prin mutarea si reamplasare aiuritoare a statuilor din oras. Iata cateva exemple : a fost demolat bustul lui Prtru Rares din piata cu acelasi nume si in locul lui a fost pus "Falusul bistritean"- un fel de penis tatuat, care fiind langa prefectura este numit "Sula si Prefectura". O alta "isprava" s-a consumat in anul trecut cand a fost mutat bustul lui Liviu Rebreanu din Piata Unirii pentru a fi adus in locul lui bustul lui Cuza de la IJP, cu toate ca denumire pietei are legatura cu Marea Unire de la 1918 si nu cu "mica Unire". Iata cum a argumentat primarul :”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara". La cata confuzie exista in mintea primarului, de ce sa nu fie plasata statuia unui reprezentant al lagarului comunist in piata Independentei. Fiindca daca are ceva "Sula cu Perfectura" de ce nu ar avea si "Lagarul comunist cu Independenta"

19/03/12 19:50
Florin

Ma intreb daca profesorul de la Harvard a fost sa-si faca un control psihiatric inainte de a scrie cartea respectiva... ce argument e ala ca "a luat 300 milioane de oameni din sărăcie" daca nu scrie si cate milioane a impuscat... cum poti sa fi atat de paranoic sa propui amplasarea unui simbol comunist intr-o tara care a condamnat oficial comunismul... tare asociatie de prietenie romano-chineza... aberant, dizgratios, murdar...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5