Depozitul ecologic din judeţul nostru, primul proiect de management al deşeurilor aprobat de Comisia Europeană
Comisia Europeană (CE) a aprobat primul proiect de management integrat al deşeurilor din România, de 36 milioane euro, din care aproape 75% este finanţat din fonduri europene, a anunţat, printr-un comunicat de presă, Ministerul Mediului. Prin acest proiect de la Bistriţa-Năsăud, depozitele rurale şi urbane de deşeuri, care nu se ridică la nivelul standardelor europene, vor fi închise.
„Astfel, 204 depozite neconforme vor fi înlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni. În plus, prin proiect se vor construi o linie de sortare, o staţie de compost pentru deşeurile biodegradabile, 5 platforme de colectare şi 5 staţii de transfer al deşeurilor. De asemenea, proiectul include investiţii pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă. Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investiţiile urmând a fi finalizate până în 2011″, potrivit comunicatului Ministerului Mediului.
România va primi de la Comisia Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, 1,17 miliarde euro în perioada 2007-2013 pentru proiecte vizând managementul integrat al deşeurilor.
Proiectele trebuie să demonstreze o abordare integrată a acestui domeniu, propunând investiţii în achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă, facilităţi de transport, sortare, compostare şi reciclare, construirea de depozite de deşeuri la standarde europene, închiderea depozitelor vechi, neconforme.
În prezent, Ministerul Mediului coordonează pregătirea a 30 de proiecte de management integrat al deşeurilor, care vor absorbi în totalitate suma alocată. Beneficiarii proiectelor sunt consiliile judeţene.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, afirma în martie că declanşarea în 16 iulie a procedurii de infringement pentru gropile de gunoi neecologice rămase deschise este aproape certă.
„La data când ar trebui să fie închise toate gropile de gunoi neecologice aşa cum am negociat (iulie 2009) vom reuşi închiderea a circa 70-80% din ele. Eu voi merge la Comisia Europeană să mai cer o păsuire, dar sunt aproape sigur că se va declanşa”, a spus Nemirschi.
România ar trebui să plătească circa 200.000 euro pe zi pentru gropile neecologice rămase deschise, din 2010, deoarece procedura de infringement include mai multe etape, care ar amâna data plăţii amenzilor cu şase luni, iar ministrul speră ca până atunci situaţia să fie rezolvată.
Tot în martie, directorul general al Autorităţii de Management pentru POS Mediu, Silviu Stoica, spunea că autorităţile judeţene trebuie să înceapă să facă investiţii pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme din mediul rural şi urban, banii urmând să le fie rambursaţi după aprobarea aplicaţiei la Bruxelles.
Citiţi şi:
- Autorităţile locale ar putea suporta penalităţile UE pentru gropile de gunoi neconforme
- Bistriţa-Năsăud, “pionier” în implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor
- Groapa Ecologică de la Tărpiu va fi finalizată în noiembrie 2011
- A fi… sau a nu fi deschis la termen? Iată întrebarea care se pune!
- Adunare publică la Tărpiu, pe tema depozitului ecologic
Adaugă comentariu nou