Groapa Ecologică de la Tărpiu va fi finalizată în noiembrie 2011
-
View the full image
Echipa de implementare a proiectului
-
View the full image
Simona Bodnariu şi Gavril Iliuţ
-
View the full image
Grigore Turcu, Luminiţa Borşa şi Bogdan Graur
-
View the full image
Întâlnirea cu presa
Spaţiile de depozitare din zona rurală vor fi închise, iar terenurile aferente se vor reabilita până la finele anului viitor prin salubrizarea zonei şi reintroducerea acestora în circuitul natural. Fiecare localitate va trebui să asigure un sistem de colectare selectivă a gunoiului, precum şi posibilitatea de transport a deşeurilor către un depozit ecologic de gunoi. Numai că, unele primării din mediul rural nu dispun de fondurile necesare, nici să închidă aceste gropi şi nici să transporte şi să neutralizeze deşeurile la gropile ecologice. Proiectul de management al deşeurilor pentru judeţul Bistriţa-Năsăud este estimat la peste 155 de milioane de lei.
Avertismentele repetate ale Uniunii Europene au pus pe gânduri responsabilii din domeniu, dar lucrurile s-au mişcat greoi. Proiectul privind realizarea unui master plan de gestionare a deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud reprezintă unica soluţie pentru a rezolva problema gropilor de gunoi din toate localităţile.
Managerul de proiect, Gavril Iliuţ, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin selectarea firmelor care asigură asistenţă tehnică, supervizarea şi construcţia Centrului de Management Integrat de la Tărpiu, s-a mai făcut un pas pentru implementarea viitorului sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului nostru.
,,Proiectul de integrare gestionată a deşeurilor include o sumă de şapte contracte, din care am licitat cinci, până în acest moment. Suntem în plină fază de implementare a proiectului: am selectat asistenţa tehnică, am selectat supervizarea, am selectat constructorul Centrului de Management de la Tărpiu. Mai sunt două zile, şi vom anunţa câştigătorul licitaţiei lucrărilor de închidere a gropilor neconforme, şi mai sunt puţine zile până când vom afla cine este câştigătorul lucrărilor de construcţie a rampelor de transfer. În perioada ce urmează vom face selecţia la ultimele două contracte din proiect, cele de achiziţie de utilaje pentru Centrul de la Tărpiu şi pentru operatori. În această perioadă, lucrăm la întocmirea caietelor de sarcini, cu cerinţele noastre, ale angajatorului, respectiv Consiliul Judeţean, pentru selectarea operatorului ”, a spus Gavril Iliuţ.
Potrivit preşedintelui Comisiei de Licitaţii din cadrul Unităţii de Implementare a Proiectului, Luminiţa Borşa, peste două săptămâni va intra în derulare contractul privind construcţia Centrului de Management Integrat de la Tărpiu, comuna Dumitra.
,,Cei care au câştigat licitaţia pentru construcţia Centrului reprezintă un consorţiu de trei firme, iar suma cu care au câştigat licitaţia este de circa 32 de milioane de lei fără TVA. În cadrul supervizării, licitaţia a fost câştigată tot de un consorţiu de firme, EPTISA România şi EPTISA Spania, iar pentru asistenţa tehnică, licitaţia a fost câştigată de un consorţiu de patru firme”, a precizat Luminiţa Borşa.
În perioada imediat următoare, urmează evaluarea procedurilor de achiziţie, după cum a declarat Simona Bodnariu, directorul Direcţiei Programe, Integrare Europeană, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean, care a precizat că, Centrul de la Tărpiu va fi ridicat într-o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a contractului.
Bani europeni pentru colectare selectivă
Uniunea Europeană ne obligă să colectăm şi să neutralizăm gunoiul. Astfel, prin intermediul proiectului derulat de Consiliul Judeţean, vor fi organizate campanii de conştientizare a publicului, în legătura cu colectarea selectivă, sortarea, reciclarea gunoaielor.
În luna februarie, la Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu” din Bistriţa, va fi organizat, în parteneriat cu CJ, un concurs de idei de mediu cu tema: „Implică-te şi schimbă lumea!”
Concursul este destinat tuturor elevilor de liceu din judeţul Bistriţa-Năsăud, punându-i faţă în faţă, într-o competiţie cu scop educativ. Ei vor concepe campanii sau activităţi cu rol de a atrage atenţia opiniei publice asupra problemelor de mediu din judeţ. Conceptul fiecărei echipe va fi prezentat juriului sub forma unui proiect în format text, susţinut verbal.
Potrivit site-ului www.ecobn.ro, elevii vor avea la dispoziţie un ghid pentru realizarea proiectelor, vor fi îndrumaţi şi asistaţi de organizatori şi cadre didactice pentru a pregăti campanii sau acţiuni cu scop de a fi implementate chiar de ei.
,,Premiul cel mare va fi destinat finanţării şi implementării proiectului câştigător. Prin participarea la acest concurs se stimulează spiritul de echipă, dezvoltarea abilităţilor de organizare şi de implicare activă în societate. Este foarte important ca tânăra generaţie să înveţe importanţa acţiunilor pentru protecţia mediului, care trebuie să fie o practici voluntare şi responsabile pentru cât mai mulţi cetăţeni”, a precizat Bogdan Graur, responsabil de campania de promovare a proiectului.
În 2011, taxa deşeuri va ajunge la 245 lei/gospodărie/an în mediul urban şi 74 lei/gospodărie/an în mediul rural.
Proiectul ,,Sistemul integrat de management al deşeurilor” se derulează prin P.O.S. Mediu în cadrul Axei prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate” şi este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Conform master - planului elaborat de consultant, valoarea eligibilă a proiectului este 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de dezvoltare Regională şi bugetul de stat, restul de 2% reprezentând contribuţia financiarului prin bugetele autorităţilor locale.Proiectul urmează a fi finalizat în 2011, iar investiţia presupune construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa, şi a patru puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei. De asemenea, în municipiul Bistriţa se vor construi două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE, şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului. În cadrul proiectului se vor achiziţiona containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora.
„Staţiile de transfer care se vor face, constau într-o rampă şi o zonă pentru depozitarea temporară a deşeurilor dotată cu containere de 32 metri cubi. Containerele de la staţiile de transfer se vor transporta cu vehicule de transfer la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Dumitra. Depozitul de la Dumitra va fi amplasat pe o suprafaţă de aproape 17 hectare, iar capacitatea de stocare va fi de 1,2 milioane metri cub, cu o durată de viaţă de 20 de ani. Pentru început vom înfiinţa doar cu o celulă, suficientă pentru şase ani de operare, urmând ca pe parcurs, să dezvoltăm alte trei celule”, a explicat managerul de proiect Gavril Iliuţ.
Proiectul prevede închiderea şi ecologizarea celor patru depozite urbane şi a celor 169 de depozite de deşeuri neconforme din mediul rural.
„Odată implementat acest sistem, trebuie să se menţină prin taxe, cum ar fi taxa municipală, taxă deşeuri, taxa depozitare, concesionare bunuri. Ba, mai mult trebuie să constituim acele taxe de rezervă pentru ca sistemul să funcţioneze pe viitor”, a mai spus Iliuţ.
Echipa de proiect a prezentat estimativ care ar fi valoarea tarifelor pentru consumatorii casnici, odată cu implementarea acestui proiect. În 2011, tarifele ar ajunge la 245 lei/gospodărie/an în mediul urban şi 74 lei/gospodărie/an în mediul rural.
Echipa de proiect este formată din: Gavril Iliuţ- manager proiect; Dorel Iacob Rusu- expert Protecţia Mediului; Luminiţa Borşa- expert juridic şi Mihaela Vlaşin- expert relaţii publice. Echipa a fost întregită şi cu experţi economici.
Citiţi şi:
- Încă un pas înspre implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor
- Încep lucrările la depozitul ecologic
- Bistriţa-Năsăud, “pionier” în implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor
- „Managementul deşeurilor” mai face un pas prin înfiinţarea Serviciului public de salubrizare
- Se schimbă modificarea în sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţ
Adaugă comentariu nou