Afacerea ,,gunoiul”

Groapa Ecologică de la Tărpiu, o afacere de peste 155 milioane de lei

Judeţul Bistriţa-Năsăud nu are până în prezent un depozit ecologic de gunoi, dar suntem la un pas, de circa un an, de finalizarea proiectului. Finanţarea se ridică la peste 155 milioane de lei. Nu în ultimul rând, groapa ecologică de la Tărpiu a devenit motiv de dispută politică între preşedintele CJ (PDL) şi primarii PSD, între preşedintele CJ şi fostul manager de proiect, Gavril Iliuţ, între reprezentanţii puterii şi opoziţiei…

Spaţiile de depozitare din zona rurală vor fi închise, iar terenurile aferente se vor reabilita până la finele anului viitor prin salubrizarea zonei şi reintroducerea acestora în circuitul natural. Fiecare localitate va trebui să asigure un sistem de colectare selectivă a gunoiului, precum şi posibilitatea de transport a deşeurilor către un depozit ecologic de gunoi. Numai că, majoritatea primărilor din mediul rural nu dispun de fondurile necesare, nici să închidă aceste gropi şi nici să transporte şi să neutralizeze deşeurile la gropile ecologice.

Într-o oarecare întârziere….

Noul manager de proiect, Vasile Moldovan, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul se află într-o ,,oarecare întârziere” în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de construcţie a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, comuna Dumitra. Motivul: intemperiile din ultima perioadă…

,,Trebuie să precizăm din start că suntem într-o oarecare întârziere sub aspectul execuţiei lucrărilor. Intemperiile din ultima perioadă au determinat ca uneori lucrările să fie întrerupte sau chiar blocate pe o anumită perioadă de timp. Construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Dumitra a început la 8 martie 2010 şi va fi finalizată conform contractului în 12 luni, respectiv martie 2011.

La această dată a fost realizată decopertarea integrală a suprafeţei care va fi afectată de amenajarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. Prin proiect, în suprafaţa de 16,9 hectare sunt cuprinse trei celule de depozitare şi partea administrativă, respectiv staţii de epurare, compostare, platforme şi bineînţeles, accesul.

Principalele lucrări care au fost executate sunt drumul de acces pe o lungime de peste 400 de metri. Celula este pregătită pentru a putea fi amenajată. Se lucrează la drumul care asigură accesul împrejurul întregului centru de management de la Tărpiu, urmând ca în perioadă următoare să se lucreze la partea administrativă a acestui Centru. Se continuă lucrările la organizarea lucrărilor de şantier.

La această dată, din acest contract, sunt cheltuieli care au fost finanţate şi achitate la zi sub 5%, asta însemnând doar construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, fără a lua în seamă şi celelalte contracte. Se lucrează în perioada în care timpul este favorabil între orele 7.00-19.00, inclusiv sâmbăta, în funcţie de situaţia atmosferică şi în funcţie de condiţiile favorabile”, a declarat Vasile Moldovan.

Proiectul prevede închiderea şi ecologizarea celor patru depozite urbane şi a celor 200 de depozite de deşeuri neconforme din mediul rural.

,,În ceea ce priveşte închiderea şi ecologizarea celor patru depozite urbane şi 200 de depozite rurale, data de începere a fot 22 martie 2010 cu termen de execuţie 20 de luni. S-a întocmit documentaţia şi urmează ca în perioada următoare, după 1 august, să depunem documentaţia începerii lucrărilor de închidere a depozitelor urbane şi rurale de deşeuri. Aici, nu există întârzieri în începerea lucrărilor”, a precizat Vasile Moldovan.

Investiţia presupune şi construirea unei staţii de transfer la Bistriţa, şi a patru puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei. De asemenea, în municipiul Bistriţa se vor construi două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE, şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului. În cadrul proiectului se vor achiziţiona containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora.

,,Lucrările privind construirea celor cinci staţii de transfer au început efectiv în 18 mai 2010, cu o durată de execuţie de 10 luni de zile. Prin proiect sunt prevăzute platforme de depozitare în reşedinţele de comună, dar şi în satele aparţinătoare. Numărul acestora este de circa 5.000 de platforme.

Vreau să precizez că au fost discuţii legate de numărul acestora, dar împreună cu reprezentanţii ADI şi cu primarii din judeţ am convenit asupra găsirii unor soluţii care sunt în studiu acum la proiectant, şi care ne vor fi transmise pentru a putea fi adaptate.

În acest moment se lucrează la staţia de transfer de la Galaţii Bistriţei, unde s-au turnat primele cantităţi de beton. Se decopertează în continuare suprafeţele care sunt şi urmează a fi amenajate. La Năsăud s-a predat amplasamentul şi urmează să se organizeze lucrările de şantier, aşa cum se pregăteşte şi pentru Beclean şi Sîngeorz-Băi.

Transportul şi asigurarea depozitării se asigură prin containere de 32 de metri cubi, care vor fi transportate de la staţia de transfer la Centrul de Management de la Tărpiu, containere care vor fi achiziţionate în cadrul a două contracte care vor fi organizate în perioada următoare. Volumul acestora s-ar putea să sufere modificări, de aceea suntem într-o declare de termen în ceea ce priveşte aceste achiziţii”, a menţionat managerul de proiect Vasile Moldovan.

Manipulare şi costuri secrete

La începutul anului, conducerea Consiliului Judeţean s-a trezit şi cu protestele unor primari în ceea ce priveşte amplasarea şi numărul ridicat al platformelor de depozitare. Edilii ameninţă că nu vor elibera certificate de urbanism în acest sens, până nu se va ajunge la un consens cu echipa de implementare a proiectului…Vocile cele mai vehemente au fost cele ale primarilor social-democraţi, primarul Bistriţei Ovidiu Creţu ameninţând cu retragerea din cadrul proiectului.

,,Proiectul aşa cum a fost aprobat de ADI în unanimitate, inclusiv de către primari, este cel cu platforme de depozitare, dar sunt câteva comune, până în cinci comune (Coşbuc, Livezile, Lechinţa) care au răspuns negativ la amenajarea acestor platforme de depozitare în soluţia proiectată, deşi au ridicat mâna în şedinţa de avizare ADI. Sigur, acest lucru nu ne face pe noi să stăm liniştiţi, tocmai de aceea, ca urmare a dialogurilor pe care le-am avut cu primarii, am propus deja proiectantului să realizeze sisteme moderne care să permită colectarea selectivă, dar şi combinat cu ceea ce se realizează acum din poartă în poartă, astfel încât per total, proiectul nostru să respecte indicatorii impuţi pentru finanţare de către Comunitatea Europeană, respectiv realizarea 100% de colectare selectivă în mediul urban şi 90% colectare selectivă în mediul rural. Primăria Bistriţa face parte din ADI, şi sigur soluţiile pe care le-am enumerat anterior vor duce la îmbunătăţirea sistemului”, a spus Vasile Moldovan, managerul de proiect.

,,Soluţia tehnică a acestui proiect aşa cum a fost gândită acum câţiva ani nu a fost modificată între timp. Proiectul a fost scris în perioada anterioară, a fost predat înspre evaluare şi verificare, nu a suferit nicio modificare, doar că s-a semnat anul trecut în luna mai. Vreau să vă spun că toată documentaţia a fost aprobată de către toate consiliile locale din judeţ”, a completat Simona Bodnariu, director executiv în cadrul CJ.

Contre politice

Nu au lipsit atacurile cu substrat politic. Faţă în faţă cu pericolul pierderii finanţării, primarii PSD şi PNL, chiar şi unii edili PDL au cedat…şi au agitat sabia politicului. În dispută a intervenit şi deputatul PSD Radu Moldovan, preşedintele PSD B-N. El a acuzat direct conducerea judeţului şi anumiţi angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean că ar face ,,afaceri” cu fonduri europene, iar proiectul are ,,costuri secrete”.

Administratorul public al judeţului, Vasile Negruşeri, a recunoscut, ieri, în cadrul conferinţei de presă, că proiectul a avut şi ingrediente electorale, dar beneficiile au fost de partea celor care reprezintă vocile critice în acest moment, respectiv PSD…

,,Proiectul a avut şi nişte ingrediente electorale, şi a fost întârziat şi pentru beneficii în alte părţi. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, treaba merge, şi va fi unul dintre cele mai moderne proiecte din ţară. Nu e vorba de un proiect depăşit aşa cum afirmase primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. Am văzut ocazia să văd şi staţia de epurare care arată ca un laborator de la NASA. Totul este ultracomputerizat şi se poate monitoriza funcţionarea staţiei din biroul prefectului sau al preşedintelui CJ. Sunt lucruri de ultimă generaţie făcute de nişte firme consacrate la nivel mondial şi toate lucrurile pe lângă, de genul nu îmi convine unde pun platforma, sunt nişte adaosuri cu efecte electorale, în beneficiul politicii celor fac aceste afirmaţii. Important e să existe comunicare şi ceea ce e bine pentru toată lumea trebuie să fie bine şi pentru politicieni, şi ei trebuie să-şi dea mâna ca totul să meargă înainte, să nu frânăm procesele evoluţiei”, a subliniat managerul judeţului Vasile Negruşeri.

Incompatibilitate şi corupţie?

,,Un caz clar de incompatibilitate şi corupţie în această situaţie. Firma doamnei Simona Bodnariu, director în cadrul Consiliului Judeţean, care răspunde din partea CJ de proiectul depozitul ecologic de la Tărpiu, firmă în care ea şi soţul ei sunt asociaţi, a primit 500 de milioane de lei vechi pentru a reface măsurătorile şi modificările pentru groapa de gunoi pe care o gestionează Consiliul Judeţean. Aş vrea să mai precizez un lucru, CJ a plătit în plus 500 de milioane de lei vechi, din cauza modului prost în care au fost întocmite documentele, lucrările au fost începute fără avize, nu a fost făcută intabularea terenului, ceea ce a dus la creşterea contribuţiei CJ în proiectul depozitului ecologic”, spunea liderul judeţean PSD Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Replica Simonei Bodnariu

,,Ordonatorul principal de credite semnează contractul în CJ, contractele sunt vizate juridic, şi într-adevăr ceea ce înseamnă regimul juridic al terenurilor într-un proiect finanţat de către UE este necesară o comisie de eligibilitate care trebuie asigurată de către beneficiar. Există un contract încheiat între Consiliul Judeţean şi firma soţului meu, care se ocupă cu regimul juridic al terenurilor, lucru pentru care am fost acuzată în presă. Rămâne să vedem dacă este într-adevăr conflict de interese. Sumele pentru aceste prestări de servicii nu sunt mari, nicidecum cum scrie presa. Asta vă pot răspunde domnii de la compartimentul de achiziţii”, a răspuns Simona Bodnariu.

Final…

Dincolo de disputele politice, groapa ecologică de la Tărpiu ar trebui realizată până în noiembrie 2011. În caz contrar, va trebui să plătim amenzi usturătoare…Între timp, judeţul nostru rămâne un judeţ sufocat de gunoaie şi noxe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5