Staţiile de transfer şi centrele de colectare, încă muzeu în aer liber

*sistemul integrat de management al deşeurilor ar putea deveni operaţional la finele anului

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a organizat miercuri, recepţia la finalizarea lucrărilor de construcţie a celor cinci staţii de transfer şi tot atâtea centre de colectare, din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”.
Contractul semnat în februarie 2010, cu firma Iridex Group Construcţii, are o valoare de 8.440.787,61 lei, şi s-a materializat în edificarea staţiilor de transfer din Bistriţa (Valea Boilor), Galaţii Bistriţei, Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi, plus cele cinci centre de colectare a deşeurilor voluminoase, a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice şi a deşeurilor menajere periculoase, amplasate în municipiul Bistriţa (str. Narciselor şi Viişoara), Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi.
Deocamdată, amenajările nu spun prea multe despre ce se va petrece acolo. Sunt spaţii betonate, îngrădite. Noroc cu panourile care amintesc de fonduri europene, POS Mediu şi alte cele. Parcă ar fi un muzeu în aer liber. Şi asta, în lipsa echipamentelor. „În ceea ce priveşte echipamentele, noi am făcut deja demersurile încă din octombrie, când am lansat licitaţia. Pentru containerele semiîngopate, suntem la a treia contestaţie făcută de cele trei firme ofertante. Sperăm că într-un timp de două-trei luni staţiile de transfer vor fi echipate cu containere şi presă”, a explicat şeful Unităţii de Implementare a Proiectului, ing. Vasile Moldovan. Potrivit acestuia, utilaje şi echipamente depăşeşte nouă milioane lei.
Oricum, şi după ce locaţiile vor fi utilate, tot mai rămâne o problemă. Nu există operator nici pentru centrul de la Tărpiu, nici pentru colectarea deşeurilor. Pe SEAP, a fost lansată procedura de achiziţii publice pentru delegarea gestiunii Serviciului Public de Management şi Operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu. Practic, un operator privat va gestiona tot ceea ce se întâmplă la depozitul ecologic de la Tărpiu. Până în 21 mai ar urma să fie transmise ofertele, iar apoi urmează evaluările. Aici mai e cum mai e. Pentru selectarea operatorului care va aduna gunoaiele bistriţenilor sunt multe semne probleme. Practic, trebuie să se ajungă la un consens politic, astfel încât documentaţia de licitaţie să fie aprobată şi în ADI, şi în Consiliul Judeţean şi în toate consiliile locale. Înainte de alegeri, nicio şansă.
Totuşi, în aceste vremuri agitate şi de campania electoral, managerul de proiect Vasile Moldovan estimează că „la sfârşitul acestui an va fi funcţional întreg sistemul de management integrat al deşeurilor”.

Ce se va întâmpla în aceste locaţii?
În staţiile de transfer ajung autogunoierele de 10 mc care vor descărca deşeurile în containere, cu o capacitate de 32 metri cubi (de exemplu, la Bistriţa sunt opt astfel de containere, iar în celelalte locaţii câte patru). Deşeurile vor fi presate, iar ulterior, pe platforme, vor fi transportate la depozitul ecologic de la Tărpiu, a explicat managerul proiectului, ing Vasile Moldovan.
În centrele de colectare vor fi aduse deşeuri voluminoase, DEEE, dar şi alte deşeuri de natură periculoasă, care se colectează în gospodărie (vopsele şi alte materiale). Deşeurile vor fi depuse selectiv în patru containere, cu o capacitate de 32 metri cubi, care vor fi încărcate în acele platforme cu cârlig şi vor fi duse la depozitul de la Tărpiu unde vor fi reintroduse în circuitul economic.

****************
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” se derulează în perioada 2009 – 2012 şi presupune realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud:

• Construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tărpiu ;

• Construirea a cinci Staţii de Transfer în localităţile Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei;

• Construirea în municipiul Bistriţa a două Centre de Colectare a deşeurilor voluminoase şi a deşeurilor din echipamente electrice, electronice şi electrocasnice şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului;

• Achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora;

• Închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

Valoarea totală a Proiectului este de 156.636.438 lei. Conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia Beneficiarului prin bugetele Autorităţilor Locale.

La recepţia au participat, pe lângă reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, şi instituţii precum Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Gărzii de Mediu, dar şi ai constructorului sau ai firmei de asistenţă tehnică.

Comentarii

26/04/12 10:11
vizitator

Nu inteleg ce nu intelegi. Mai intai trebuie spus ca acesta este primul sistem integrat de gestionare a deşeurilor din ţară, realizat in cadrul proiectului intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” prin Programul POS Mediu de catre Consiliul Judeţean. Ca orice proiect si acesta are o durata de realizare, si anume : 2009-2012. Apoi de la inceput in orice proiect se intocmeste un anumit "Plan de realizare" care cuprinde un numar de etape fiecare cu obiective si activitati. Planul de realizare este insotit de un calendar de timp. Daca in mod obiectiv anumite etape nu pot respecta calendarul de timp este posibil ca prin acte aditionale acesta sa fie modificat. Important este ca termenul de finalizare sa fie respectat pe cat posibil. O alta componenta importanta este Bugetul Proiectului care pentru acest sistem integrat de gestionare a deşeurilor a fost de 156.636.438 de lei, din care 98% finanţare europeană nerambursabilă, iar restul cofinanţare din bugetul Consiliului Judeţean şi al primăriilor beneficiare. Din acest punct de vedere pana in prezent realizarea investiţia se incadeeaza în termenul prevazut (2012) şi în limitele bugetului contractat, deşi pe parcursul lucrărilor au apărut situaţii şi obstacole imprevizibile, ce au necesitat lucrări în plus. Astfel judeţul Bistriţa-Năsăud fiind primul din ţară care a reuşit să finalizeze prin Programul POS Mediu sistemul integrat de gestionare a deşeurilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5