Depozitul ecologic de la Tărpiu şi staţiile de transfer trebuiau finalizate
Implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în Bistriţa-Năsăud” este în întârziere, dacă luăm în calcul termenele prevăzute în contractele de lucrări. Astfel, construirea centrului de management integrat al deşeurilor din Tărpiu (comuna Dumitra), lucrare executată de un consorţiu format din trei firme (SC Iridex Group SRL), ar fi trebuit să se finalizeze săptămâna viitoare.
Potrivit managerului de proiect Vasile Moldovan, a fost parafat un act adiţional prin care se prelungeşte perioada de execuţie, astfel încât obiectivul va fi recepţionat în 7 septembrie 2011. În perioada următoare trebuie executate lucrări de construcţii, finisaje, instalaţii, dar şi montarea unor utilaje şi echipamente (cele din urmă încă nu au fost în totalitate achiziţionate).
În ceea ce priveşte construirea celor cinci staţii de transfer – în Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei – lucrurile stau la fel, adică sunt întârziate, termenul final, prevăzut în contractul cu firma SC IRIDEX GROUP CONSTRUCŢII SRL, fiind 18 decembrie 2010. Lucrările sunt în stadiu avansat doar la Galaţii Bistriţei, unde a fost executată peste 90% din investiţie, în timp ce în celelalte locaţii proiectul este în diferite faze. Conform informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean, mai trebuie efectuate o serie de lucrări de infrastructură la platforme betonate, drum de acces, sisteme de colectare a apelor etc. Cele cinci centre de colectare prevăzute în proiect în vederea colectării deşeurilor voluminoase, a deşeurilor menajere periculoase şi a DEEE sunt amplasate în municipiul Bistriţa şi oraşele Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi. Dacă în zonele Viişoara şi pe str. Narciselor din municipiul Bistriţa (cele două centre DEEE) evoluţia investiţiei a decurs bine, probleme sunt în celelalte puncte de colectare din oraşe şi comune. Pentru cele aproximativ 1500 puncte de colectare îngropate/semiîngropate/platforme nu a fost stabilit încă nici amplasamentul. Ing. Vasile Moldovan, managerul proiectului, ne-a precizat că documentaţia trebuie modificată, astfel că va fi semnat, de asemenea, un act adiţional, care va extinde termenul până în luna octombrie.
Contractul este respectat pentru închiderea şi ecologizarea depozitelor urbane şi rurale neconforme, existente în Bistriţa-Năsăud. Firmele executatante mai au la dispoziţie încă 8 luni pentru a finaliza acest tip de lucrări. Până la data de 1 martie au fost curăţate, ecologizate şi închise 49 din cele 80 de spaţii de depozitare a deşeurilor din mediul rural, alte 10 locaţii (din totalul de 20) fiind închise printr-o metodă simplificată. Situaţia este mai complicată pentru depozitele de deşeuri urbane. La Sângeorz-Băi a fost realizat doar 10% din proiect, la Năsăud, lucrările de reabilitare şi închidere a gropii de-abia au debutat. Pentru Bistriţa, se aşteaptă o autorizaţie, document de care depinde şi proiectul de închidere a gropii din Beclean.
Una peste alta, susţine ing. Vasile Moldovan, la acest moment se poate spune că termenul final stabilit prin contractul de finanţare, şi anume, 24 noiembrie 2011, va fi respectat. Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” este finanţat prin POS Mediu, valoarea totală, fără TVA, fiind de 155,083 milioane lei, dintre care doar 2% reprezintă contribuţia beneficiarului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Se schimbă modificarea în sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţ
- Zăpada acoperă gunoaiele. Licitaţii împotmolite de acte şi nemulţumiri
- Staţiile de transfer şi centrele de colectare, încă muzeu în aer liber
- Lucrări de îmbunătăţire la staţiile de transfer a deşeurilor
- SC Iridex Group Plastic SRL va furniza containerele şi pubelele pentru colectarea deşeurilor
Adaugă comentariu nou