SC Iridex Group Plastic SRL va furniza containerele şi pubelele pentru colectarea deşeurilor
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi Delia Duican, director general adjunct al Iridex Group Plastic SRL au semnat contractul de ”Achiziţie de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud”.
În valoare de 33.858.387 milioane lei (TVA inclus), contractul care se va derula pe perioada a cinci luni, presupune furnizarea de a peste 2000 de containere semiîngropate (inclusiv pentru colectarea selectică) şi a 82.000 pubele care vor fi repearizate persoanelor fizice şi juuridice din mediul rural şi din localităţile componente ale municipiului Bistriţa şi ale oraşelor.
„Vom avea 212 containere semiîngropate cu un volum de 3 metri cubi, pentru deşeuri mixte, şi tot prin acest contract vom avea şi aproximativ 82.000 pubele care vor fi atribuite fiecărei familii sau persoane juridice, pentru a putea colecta deşeurile din fiecare locaţie. Ştiţi discuţiile vizavi de acele rampe care trebuia să fie amenajate din 300 în 300 metri, în fiecare localitate. Soluţia tehnică a fost modificată şi gunoiul va fi luat de la fiecare familie sau firmă. De asemenea, vor fi furnizatre 968 containere semiîngropate, tot cu un volum de 3 metri cubi, pentru colecatrea hârtiei, 968 containere pentru plastic şi metal şi 90 pentru deşeurile din sticlă”, a explicat Radu Moldovan.
Preşedintele CJ BN şi-a exprimat optimismul că acest contract se va derula fără probleme şi „într-un alt mod faţă de cel derulat înainte”. În fapt, este vorba de construcţia depozitului ecologic şi a celor cinci staţii de transfer, plus închiderea şi ecologizarea vechilor gropi de gunoi, lucrări executate tot de compania - mamă IRIDEX, dar prin alte firme.
***
De celalată parte, directorul general adjunct al Iridex Group Plaric, Delia Duican, a menţionat că forma pe care o reprezintă are experinţă de peste zece ani în furnizarea recipienţilor pentru colectarea deşeurilor.
„Am implementat mai multe proiecte la nivel naţional, dar suntem în situaţia de a prezenta primul proiect cu containere semiîngropate din România. Acest proiect are ca scop o mult mai bună colectare a deşeurilor selective - hârtie, carton, PET, sticlă – şi sperăm ca statisticile ulterioare implementării proiectului să confirme ce s-a precizat în studiile de fezabilitate. Aceste containere nu pot fi accesate de persoane neautorizate, două treimi din containere sunt subteran şi sunt prevăzuter cu capace etanş, cu sisteme de închidere. Până la urmă este un beneficiu economic adus operatorului care colectează aceste deşeuri. (…)
Este un proiect ambiţios şi superior colectării clasice în containerele supraterane, pe 2/4 roţi sau stil clopot. Este un proiect unicat în România, iar noi sperăm ca rezultatele ulterioar,e în care se va dovedi că va creşte gradul de colectare a deşeurilor selective, va atrage atenţia şi altor autorităţi contractante şi vor mai fi implementate şi alte proiecte la nivel naţional”, a explicat reprezentantul IRIDEX Group Plastic.
***
Autorităţile judeţene au dat asigurări companiei că vor asigura logistica necesară pentru finalizarea licrărilor de montaj în temen de cinci luni.
„Eu sper ca în cele cinci luni să terminăm şi cu achiziţia operatorului. Fiind în finalul lunii a şaptea, mă gândesc că, totuşi, de Crăciun poate recepţionăm lucrarea şi vom avea în sfârşit finalizat aceest proiect care este extrem de important pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. noi vom acorda tot concursul, împreună cu colegii primari, cu care suntem parteneri în ADI, pentru ca firma să îşi poată derula contractul în condiţii bune şi într-un termen cât mai scurt”, a punctat preşedintele Moldovan.
Şi vicepreşedintele CJ, Dorin Popescu, a subliniat importanţa conştientizării populaţiei asupra importanţei colectării selective, pentru un mediu mai curat şi mai sănătos. „Investiţia este foarte mare, sunt enorm de mulţi bani. Este foarte important să conştientizăm importanţa colectării selective a deşeurilor pentru a deveni o ţară civilizată. Va fi greu la început”, a concluzionat Dorin Popescu.
***
Apropo de colectarea selectivă. Sunt câţiva paşi simpli: în primul rând, ai condiţiile tehnice îndeplinite. Faci campanii de educare/informare. Dai câteva avertismente, apoi amendă sau nu mai ridici gunoiul. Nici prin alte ţări nu a funcţionat doar cu „sensibilizarea” şi campaniile de informare. Mai trebuie şi cu „răul” pe la noi.
Citiţi şi:
- Primele containere semiîngropate, instalate la Jelna
- Containere semi- îngropate pentru curăţenia Becleanului
- Administraţia oraşului Năsăud a identificat amplasamentele pentru containerele stradale
- Consiliul Judeţean cumpără peste 100.000 containere şi pubele
- Echipamente de peste 23 milioane lei pentru sistemul de management integrat al deşeurilor din Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou