Deputatul Diana Morar: Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele cu copii mai mici de 5 ani, în magazine, ghișee și parcări! Legea a fost promulgată!

Președintele României a promulgat proiectul PNL care prevede ca femeile însărcinate și persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile sau ghișeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Legea a fost inițiată de deputații PNL, Florin Alexe, Mara Calista și Alin Ignat, la propunerea Mirelei Retegan, fondatoare Gașca Zurli, anunță deputatul liberal Diana Morar.

Totodată, proiectul prevede și amenajarea unor locuri de parcare rezervate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani în spațiile de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților publice comerciale și private.

Prin această lege, sunt stabilite și amenzi pentru cei care nu respectă prevederile sau încalcă obligațiile de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare.
Iată ce prevede legea:
Art. 1. – Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.
Art. 2. – Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum și persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Art. 3. – Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Art. 4. – În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică.
rt. 5. – Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate, prevăzute la art. 6 alin. (3).
Art. 6. – (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor art. 1 – 3, cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei;
c) fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.
(2) Fapta prevăzută la alin. (1) lit. c) nu constituie contravenţie dacă este săvârşită de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
a) personalul de control cu atribuții în acest sens din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru faptele contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, precum și polițiștii locali, pentru faptele contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(4) Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.
Art. 7. – În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravenţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 8. – În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, entităţile publice şi private pun în aplicare dispoziţiile art. 4.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5