Deputatul Diana Morar: Susțin varianta comasării alegerilor! Eficiență administrativă, economii la buget, prezență mai mare și, implicit, reprezentativitate!

Declarație politică
Am susținut de multă vreme varianta comasării alegerilor, cu mai multe argumente legate de eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare (aproximativ 2 miliarde lei - spre comparație impactul bugetar pentru creșterea pensiilor este de 4 miliarde lei).
Chiar dacă ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare a venit de la PSD, iar opoziția critică vehement acest scenariu, este o variantă pe care PNL o ia serios în calcul, acest aspect fiind discutat ieri în ședința forului de conducere a partidului, unde s-a agreat începerea discuțiilor pe acest subiect în coaliția de guvernare.
Din punctul nostru de vedere, principalul beneficiu ar fi dat de o participare mai mare la vot asigurând astfel reprezentativitatea, pe lângă avantejale bugetare și legate de organizarea eficientă a unui an electoral încărcat.
Având în vedere termenele foarte strânse și necesitatea armonizării legislative ce implică măsurile de organizare a alegerilor comasate pe data de 9 iunie, decizia va fi luată destul de repede și va fi un calendar predictibil al tururilor de scrutin. Sunt importante și discuțiile din interiorul partidului, consultările cu filiale și dezbaterile, pentru a lua cele mai bune decizii pentru români.
La finalul zilei, indiferent de insinuările partidelor speriate de ideea comasării, din diverse motive, interesul oamenilor rămâne prioritate zero, astfel ca în prim planul preocupărilor PNL stă actul de guvernare și prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare ce începe astăzi. Voi reveni cu detalii în această privință, legate de activitatea mea din Parlament.

 

Comentarii

01/02/24 15:08
Vizitator

PNL o ţine langa cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale desi acest lucru nu are nici o ratiune, dar a uitat de modificarea sistemului electoral pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi care a fost definită de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în februarie 2020, drept prioritatea numărul unu a liberalilor.
(vezi: https://romania.europalibera.org/a/cum-a-%C3%AEngropat-pnl-prioritatea-n...)
De asemenea eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă este o altă temă față de care liberalii au avut o poziție categorică, dar care a rămas neonorată . Pensiile speciale ale aleșilor locali nu au fost eliminate, ci doar prorogate an de an pentru a nu intra în plată.
Culmea ipocriziei este că pe liberali i-a apucat abia acum eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare, invocînd o economie de 2 miliarde lei (500.000 de euro) comasarea alegerilor. In schimb n-au făcut nimic pentru reducerea cheltuielior de functionare a statului desi la începutul anului 2023 a fost depus la parlament proiect de LEGE initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, care prevedea inclusiv eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, a zăcut in sertarele Parlamentului, inclusiv după rotativa guvernamentală cu Nicolae Ciucă devenit presedintele Senatului , care nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, dar acum PNL se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
(vezi si: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
Si exemplele ar putea continua.
Acesti liberali neputinciosi care au ajuns conform sondajelor a cincea roată la căruta politicii se lamentează cu măsuri de-a dreptul idioate privind comasarea alegerilor , in speranta că aceatea ar putea să-i salveze la alegerile care se apropie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5