Deputatul Dolha: Radu Câmpeanu, un deschizător de drumuri pentru mişcarea liberală

Seniorul liberal Radu Câmpeanu a trecut porta veşniciei, întreaga clasă politică românească aducându-i omagii.

„M-am întrebat foarte mulți ani cum ar fi arătat România dacă în 1990, la alegerile prezidențiale l-am fi ales președinte pe Radu Câmpeanu. Cu siguranță n-am fi experimentat democrația originală care ne-a deturnat de pe drumul unei evoluții firești.

Radu Câmpeanu a fost, chiar și fără a fi ales președinte, un deschizător de drumuri, pentru Partidul Național Liberal și mișcarea liberală din România. Meritul lui incontestabil a fost acela că alături de alți seniori a restabilit tradiția liberală în vremuri foarte tulburi și a făcut-o nu doar în calitatea sa de prim președinte postdecembrist al PNL, ci pe multe planuri. Vestea trecerii lui Radu Câmpeanu din această lume m-a întristat profund. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Stelian Dolha.

***

Agerpres

Liberalul Radu Anton Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, în București. Provenea dintr-o familie de vechi proprietari în județul Dâmbovița. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmbovița.

A absolvit Facultatea de Drept (specializat în drept constituțional) și Științe Economice din București (1945). Radu Câmpeanu a fost președintele Tineretului Universitar Național Liberal și conducătorul comitetului studențesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 — inițiată și condusă de studenți. În perioada 1947-1956 a fost deținut politic.

După eliberarea din detenție a lucrat în construcții la Întreprinderea Drumuri și Poduri — București. Prin demersurile familiei sale din Franța și Elveția, s-a exilat la Paris, unde a obținut azil politic, la 30 iulie 1973. Acolo a lucrat la două mari societăți de construcții.

A fost fondator și președinte, la Paris, al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (1978), vicepreședinte al Asociației Internaționale "Solidaritatea europeană" — formată din reprezentanți ai exilaților politici din țările comuniste din Europa. Este unul dintre fondatorii Consiliului Național Român (1978, Paris). A editat la Paris (1983-1990), una dintre cele mai importante publicații ale exilului românesc: "Buletinul Internațional pentru Românii din Exil" — BIRE. A fost fondator și animator al "Clubului de gândire liberală" — Paris (1986-1990).

A fost editorialist, timp de doi ani, la Radio Univers, Paris, în cadrul emisiunilor despre România; colaborator la posturile de radio "Europa Liberă" și "BBC".

Întors în țară, la 5 ianuarie 1990, a reînființat Partidul Național Liberal (PNL), a doua zi, și a fost ales secretar general al acestei formațiuni politice.

În perioada 31 martie 1990 — 28 februarie 1993 a fost președinte al PNL, iar între 9 februarie — 11 mai 1990, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN). 

A candidat la președinția României, din partea PNL, la alegerile din 20 mai 1990, obținând 10,64% din voturile valabil exprimate. La scrutinul parlamentar din 20 mai 1990 a fost ales senator de București (până la 14 octombrie 1992), iar între 9 iunie 1990 și 14 octombrie 1992 a fost vicepreședinte al Senatului. 

A fost senator de București, din partea Alianței PNL-PD, ales la 28 noiembrie 2004, până la 12 decembrie 2008. 

Radu Câmpeanu a fost distins cu Ordinul Național "Serviciu Credincios", în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (5 decembrie 2002).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5