Despre Coxartroză şi tratament, cu prof. dr. Florian Purghel, Spitalul Județean de Urgență Bistrița

- prezentare rezumativă -

Prof. Dr. Florian Purghel,

medic primar în specialitatea Ortopedie-Traumatologie,

Spitalul Județean de Urgență Bistrița

 

 

Coxartroza este o boală cronică a șoldului, având cauze de producere diverse (fracturile colului femural, fracturile cotilului, luxațiile traumatice și congenitale ale șoldului, infecții și tumori locale).

Aceasta se manifestă ca o artropatie mecanico-funcțională, începând prin distrucția cartilajului articular și continuând cu diformitățile osoase articulare invalidante. Este o boală evolutivă, agravantă, producând dureri continue, a căror alinare de ultimă fază este operația.

Cel care descrie prima dată uzura cartilajului articular, condensarea osoasă și producția de osteofite marginale („ciocuri”) este Cruveilhier.

Coxartroza se manifestă, la început, cu dureri ale șoldului la mers sau efort prelungit, care cu timpul devin continue. În evoluție, remarcăm mersul șchiopătat, scurtarea membrului inferior pe partea bolii și dureri de genunchi sau, uneori, de spate (regiunea lombară), care însoțesc durerile șoldului.

Tratamentele inițiale sunt cu medicamente antiinflamatoare, fizioterapie și balneoterapie, care ameliorează temporar afecțiunea. În ultima etapă a evoluției bolii, singura indicație terapeutică, pe care de altfel o solicită și pacientul, este operația.

Operația șoldului cu coxartroză se numește artroplastie totală a șoldului, adică înlocuirea segmentelor articulare osoase cu un șold artificial, denumit proteză internă. Aceasta înlătură durerile, permite o calitate a vieții normală, pacientul putând avea activități sociale și profesionale apropiate de cele dinaintea bolii.

Condiția esențială a unei rezolvări optime a acestor pacienți este ca distrugerea șoldului să nu ajungă în cazuri extreme, pacientul să fie cooperant, iar operația să fie făcută de către echipe anestezico-chirurgicale cu experiență în acest domeniu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5