Ce este osteoartrita - cauze, simptome, diagnostic, tratament
Osteoartrita (osteoartroza) este o afecțiune degenerativă descrisă prin deteriorarea progresivă a cartilajului protector ce învelește suprafețele articulare. În timp, oasele vor ajunge să se frece unele de celelalte, generând astfel leziuni la nivelul țesutului și a osului subiacent.
Zonele în care se poate localiza osteoartrita sunt următoarele:
- Articulațiile coloanei vertebrale;
- Articulațiile degetelor de la mână;
- Articulațiile degetelor de la picioare;
- Articulația genunchiului.
- Articulația șoldului;
Cauzele apariției osteoartritei
Într-o pondere foarte mare din cazuri, specialiștii nu pot determina cu exactitate cauzele ce au dus la apariția și dezvoltarea ulterioară a osteoartritei. Pot fi, însă, identificate o serie de schimbări chimice la nivelul cartilajului, schimbări ce determină o deteriorare mult mai rapidă a acestuia, comparativ cu viteza sa de refacere.
În anumite cazuri, s-a constatat o legătură directă dintre istoricul medical al celor din familie și dezvoltarea acesteia la un pacient cu o astfel de moștenire genetică. Un alt motiv pentru care persoanele supraponderale acuză simptome ale acestei afecțiuni, este greutatea corporală excesivă.
Numărul ridicat de kilograme poate exercita o presiune ridicată pe zone precum: genunchii, șoldurile și articulațiile de la nivelul talusului.
Simptome frecvente ale osteoartritei
Simptomele acestei afecțiuni pot fi simple sau severe, fiind localizate punctual, în zona în care apare și se dezvoltă osteoartrita. Printre primele simptome identificate se pot reține:
- Dureri la nivelul mâinilor, șoldurilor, genunchilor, coloanei vertebrale;
- Rigiditate la nivelul acelorași zone, resimțită după perioade lungi de repaos;
- Limitarea mișcărilor realizate cu ajutorul încheieturilor;
- În etapele avansate ale bolii, pot apărea chiar și deformări articulare;
- Pe măsură ce osteoartrita avansează, pacientul își poate pierde total funcțiile articulațiilor afectate de această boală.
Diagnosticul pentru osteoartrită
Diagnosticarea se face prin evaluarea simptomelor apărute și realizarea examenului clinic. Mai exact, acestea două presupun o listă întreagă de măsuri:
- Examinarea lichidului articular;
- Radiografie și artroscopie;
- Teste de sânge: hemoleucograma, factor reumatoid, proteina C reactivă, tsh etc
Tratamentul pentru osteoartrită
Pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor apărute ca urmare a dezvoltării osteoartritei, se poate prescrie un tratament bazat pe: antiinflamatoare nesteroidiene, Vimovo, sesiuni de exerciții fizice pentru menținerea mobilității articulare, regim alimentar pentru scăderea în greutate.
Se recomandă modificarea activităților fizice pe care pacienții cu osteoartrită le realizează la nivelul unei zile, pentru reducerea presiunii resimțite la nivelul articulațiilor afectate. Cum spuneam și mai sus, osteoartrita este într-adevăr, o afecțiune degenerativă, a care evoluție nu poate fi, însă, anticipată.
Simptomele bolii se pot ameliora, sau pot înceta, pentru o perioadă de câțiva ani, osteoartrita putând chiar să cunoască faze de remisiune.
Pentru ce se utilizează Vimovo?
Vimovo are în componența sa două substanțe active - Naproxen și Esomeprazol - fiecare având o acțiune diferită. Naproxen aparține clasei de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cu proprietăți de reduce durerile și inflamația cartilajului.
În același timp, Esomeprazon previne apariția ulcerului, ca urmare a administrării unui medicament din clasa AINS. Este indicat că tratamentul cu Vimovo să se stabilească de comun acord cu specialistul, pentru că administrarea acestui medicament poate ascunde / ameliora simptomele altor afecțiuni:
- Pierdeți mult în greutate, într-o manieră aparent inexplicabilă;
- Aveți vărsături dese, sau care pot conține sânge;
- Eliminați scaune de culoare neagră (sau care conțin urme de sânge);
Sursa foto: AICI
Citiţi şi:
- Iarna si reumatism
- Artroza umărului: cum se tratează și în ce constă recuperarea
- Cum recunoști spondiloza cervicală? Simptome și tratament
- Prof. dr. Maria Pop: Ce sunt bolile reumatice
- Recuperarea articulară a cartilajelor! Cele mai frecvente proceduri pentru restaurarea cartilajelor din strainatate
Adaugă comentariu nou