Artroza umărului: cum se tratează și în ce constă recuperarea
Artroza umărului, considerată una dintre cele mai frecvente afecțiuni degenerative ale articulațiilor, apărută pe fondul uzurii cartilajului articular, o consecință a îmbătrânirii sau a leziunilor repetate, poate determina dureri intense și poate fi o cauză de invaliditate. În consecință, este important ca fiecare persoană cu simptome de artroză a umărului să cunoască care sunt opțiunile de tratament și când este necesar să solicite sprijinul unui medic ortoped.
Care sunt simptomele artrozei umărului?
Pentru a putea recunoaște artroza, este necesar să fie cunoscute simptomele comune ale afecțiunii, care pot varia în intensitate și pot fi sau nu prezente. Cele mai comune simptome pentru artroza umărului sunt:
- durere la nivelul articulației umărului;
- sensibilitate crescută în jurul articulației umărului;
- rigiditate musculară;
- diminuarea capacității de mișcare a umărului sau chiar incapacitatea de a mișca umărul.
Cum se tratează artroza umărului?
Tratamentul artrozei umărului este unul simptomatic, menit să îmbunătățească funcția articulațiilor și să reducă intensitatea simptomelor. Există multiple tratamente farmacologice și remedii ce pot fi încercate acasă, care sunt eficiente în reducerea simptomelor.
Dintre acestea, cele mai eficiente sunt:
- medicamentele pentru calmarea durerii (analgezice, precum paracetamol sau oxicodona, sau antiinflamatoare precum ibuprofen sau naproxen, sunt utilizate pe scară largă pentru reducerea unei game largi de dureri, inclusiv cele determinate de artroza umărului);
- injecțiile cu steroizi (reduc durerile pentru perioade scurte de timp, cuprinse între câteva săptămâni sau luni);
- reducerea greutății corporale sau menținerea unei greutăți optime, în situația în care greutatea corporală este deja una optimă;
- exercițiile fizice efectuate cu regularitate.
În cazuri rare, când simptomele nu pot fi ameliorate printr-o nicio altă metodă mai puțin invazivă, când există riscuri iminente de complicații sau când articulația este grav afectată, medicul ortoped poate recomanda operația chirurgicală.
Deoarece există multiple particularități care pot influența rezultatul unui tratament, indiferent de metoda ce urmează a fi încercată, este indicat ca planul de tratament să se stabilească împreună cu un ortoped Bucuresti. În acest mod, vor putea fi identificate cele mai eficiente strategii pentru propria persoană.
Metode de recuperare pentru artroza umărului
Exercițiile fizice de recuperare sunt esențiale pentru reducerea durerilor și pentru îmbunătățirea mobilității articulare la pacienții cu artroză. Recuperarea efectuată într-un centru recuperare medicala, împreună cu un specialist kinetoterapeut, poate fi extrem de eficientă și poate reduce semnificativ durerile, cât și riscul de complicații. În cazul artrozei umărului, exercițiile de recuperare sunt diferite de cele efectuate în general în cazul altor condiții articulare, astfel că efectuarea lor fără sprijin de specialitate, poate fi contraindicată.
Citiţi şi:
- Iarna si reumatism
- Ce este artroza şi cum se tratează? Ne răspunde dr. Lenuţa Mureşan, medic primar balneologie şi recuperare medicală, medic specialist în reumatologie
- Nou la Bistriţa! Medicul Bogdan Bumbu- specialist în ortopedie şi Luminiţa Dumitrean- specialist în tehnica de masaj-colaborare, recomandări, indicaţii
- Ce este osteoartrita- cauze, simptome, diagnostic, tratament
- Îngrijirea articulațiilor la 30 de ani- ce poți face de pe acum pentru a preveni problemele viitoare
Adaugă comentariu nou