Despre moartea marelui Alexandru Ioan Cuza

Mă întorc cu 39 de ani în urmă, când m-am stabilit ca refugiat politic la Heidelberg. După o vreme, trecând pe lângă Hotelul „Continental” (pe parcurs, cred, că i s-a schimbat numele), mare mi-a fost mirarea că prin gărduleţul părţii de curte de la margine se vedea mormântul lui Al. Ioan Cuza. Interesându-mă, aflasem că acolo murise, după ce a trebuit să plece din ţară şi fusese acolo înmormântat. Mă miram că nu existau nici coroane de flori, nici români din Heidelberg care să vorbească despre acest mare om de stat, măcar la 24 ianuarie. M-am întrebat apoi mai ales cum de în timpul Regatului în România, atâţia ani, nu s-au găsit miniştri din conducere, din PNL şi PNŢ, dacă nu regii ce s-au succedat, să aducă rămăşiţele pământeşti ale lui Al. Ioan Cuza în ţară, cu onoruri şi cu recunoştinţă pentru tot ce făcuse pentru Unirea Principatelor şi pentru modernizarea teritoriilor unite. Prin urmare, rămâneau întrebările mele fără răspuns, iar nemulţumirea mea era profundă.

Iată că tocmai comuniştii, de care fugisem din Ţară, s-au găsit într-un an să dezgroape mormântul şi să transporte rămăşiţele pământeşti ale lui Al. Ioan Cuza în Ţară. Tot în timp ce în România era regim comunist, ambasada română a instalat o placă comemorativă pe zidul intrării hotelului unde murise.

E foarte curios că NU se mai pomeneşte de faptul că rămăşiţele pământeşti ale marelui om NU au fost aduse în ţară în timpul regalităţii! Ba unii încearcă să susţină că Cuza a fost dintru început înmormântat în Ţară.

Fiind azi 24 ianuarie şi constatând că, în fine, în Ţară se încearcă o mai mare atenţie dată domniei lui Cuza, m-am gândit să lămuresc problema morţii lui Cuza şi faptul că ani la rând i-am văzut mormântul în partea spre stradă a curţii hotelului „Continental”, acum cred că se numeşte Hotel „Europa”.

Subliniez că în Heidelberg există Asociaţia „Al. Ioan Cuza”, de aşa-zişi români şi le-am sugerat să pună măcar o dată pe an la intrarea hotelului o coroană de flori. Îmi venise această idee, când pe strada Bergheimer Strasse, la clădirea unuia dintre spitale, era o placă comemorativă a unui medic străin, cred din Asia, şi anual se punea o coroană de flori acolo. În amintirea lui. El studiase la Heidelberg şi funcţionase, se pare, şi la spital.

Acum, că sunt deja de 2 ani repatriată, mă întreb dacă Asociaţia „Al. Ioan Cuza” din Heidelberg pune măcar la 24 ianuarie o coroană de flori la placa comemorativă a lui? Probabil că românii din Heidelberg îmi vor răspunde cândva. Şi sper că asociaţia care-i poartă numele nu-l uită!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5