Din nou despre premianta Diana Cozac

Pe Diana Cozac am remarcat-o cu ocazia lansării unei cărţi cu creaţii literare şi de artă plastică, sugestiv intitulată „Anotimpuri”, realizată de elevii unei clase (a III-a A) de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean, apărută la Editura Clubul Saeculum, 2012. Coordonatorul antologiei cu pricina, învăţătoarea Raveca Moldovan, e cunoscută şi recunoscută prin „isprăvile” sale mai mult decât lăudabile, atât la clasă, cât şi în activităţi extracurriculare, ca să folosim un termen la modă. Diana era prezentă în antologia pomenită mai sus cu poezie, proză şi lucrări de pictură. La fel de bună în toate, încât nu putea trece neobservată. Am scris atunci despre ea, în cotidianul “Răsunetul”, un text (cum altfel?) laudativ, fiindcă mă impresionase compoziţiile ei plastic, reproduce în carte, dar şi rezultatele, excepţionale, la învăţătură. Note numai de 10!
Finalul textului meu suna cam aşa: Diana Cozac. Reţineţi acest nume. Vom mai auzi, negreşit, despre el!
Acum, Diana termină clasa a V-a, la aceeaşi şcoală. Recent s-a întors din Iaşi, unde a participat la Concursul Naţional Transdisciplinar de Lectură şi Interpretare “Ionel Teodoreanu”, ediţia a IX-a, în organizarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Gazda şi iniţiatorul concursului a fost Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi. Concurenţii au avut de trecut un obstacol deloc la îndemâna oricui. Subiectele de la cele două probe îşi propuneau să contureze un spaţiu comun al artelor, pornind de la textul literar sau nonliterar, oferind elevilor premisele unor judecăţi de valoare şi ale unei receptivităţi estetice modelate încă din anii de gimnaziu. Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de trei elevi, Diana Cozac dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că e cea mai bună din judeţul nostrum, şi printre cei mai buni din ţară. Din cele 150 de puncte (100 la proba scrisă şi 50 la proba orală), Diana a realizat 130 (cu menţiunea că nici un concurent nu a atins punctajul maxim!). S-a întors acasă cu un Pemiu special: “pentru intuiţia critică şi simţul estetic”, cum îşi motivează juriul decizia de acordare a acestui premiu. Un premiu deloc de neglijat!
Acest nou succes al Dianei îşi are, fără nici un dubiu, rădăcini în primii patru ani de şcoală ai ei, dar mereu împrospătat şi suplimentat de noul mentor, profesoara de limba şi literatura română, Carmen Szasz. Conştientă că limba şi literatura română înseamnă cunoaştere, informaţie, explorare lingvistică şi critică a textelor, dar şi modalitate de sensibilizare a elevilor, un drum consecvent şi provocator spre înţelegerea limbajelor specifice diferitelor forme de artă.
Un premiu onorant pentru Diana, pentru cei care o pregătesc zi de zi şi, nu în ultimul rând, pentru familie. O familie fericiră, am mai adăuga noi.

Comentarii

05/06/14 21:38
Vlad Mihai

Foarte frumos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5