Diana scrie poezie, pictează şi învaţă “foarte bine”

O cheamă Diana. Diana Cozac. Are zece ani şi este elevă în clasa a III-a, la Şcoala Gimnazială “Grigore Silaşi” din Beclean. Are numai note de 10. In plus, Diana scrie. Versuri şi proză. Şi pictează. Dar (ca să facem o mică paranteză), Diana nu e singura din clasa ei care scrie şi pictează, Antologia de versuri, proză şi lucrări de artă plastică, intitulată “Anotimpuri” (Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2012), stă mărturie în acest sens. Autorii antologaţi sunt cei 22 de elevi ai clasei a III-a A. Clasa învăţătoarei Raveca Moldovan. (Şi ea, am mai spus-o, o învăţătoare de nota 10!). Iar cartea, dacă tot veni vorba, este o bijuterie editorială! Lansarea ei (consemnată, la timpul potrivit, în cotidianul “Răsunetul”) a fost un adevărat eveniment de cultură la “Silaşi”. Au participat, la acest eveniment, conducerea şcolii, învăţătoarele, profesorii de limba română şi, nu în ultimul rând, elevi. Cartea a fost prezentată de profesorul şi scriitorul Ion Radu Zăgreanu, care constata, cu sinceră bucurie, diversitatea stilurilor şi nivelul artistic ridicat al lucrărilor, fie că e vorba de poezie, proză sau artă plastică, ilustrându-şi discursul, coerent şi aplicat, cu citate şi imagini din creaţiile elevilor. Recenzia cărţii, purtând semnătura aceluiaşi profesor şi scriitor, a fost publicată ulterior în acelaşi cotidian “Răsunetul”.
Să revenim, însă, la Diana -- copila aceasta (aproape) blondă, şi blândă, şi frumoasă, şi delicată, fragilă (doar în aparenţă!), cu ochi mari, pătrunzători, afişând o sobrietate (!) luminată de un zâmbet abia schiţat -- pentru a mai spune că ea scrie şi vorbeşte corect limba română. Şi fluent. Iată finalul unei schiţe intitulate „Vacanţe de neuitat”: “Seara târziu, la lumina lunii îmi depăn gândurile şi le aştern pe hârtie, pentru a rămâne amintiri de neuitat în paginile copilăriei mele”.
De reţinut sunt, însă, şi lucrările sale de grafică şi pictură. Mustind de lumină şi culoare. De proporţii. De originalitate. Într-un cuvânt, de talent.
Cu certitudinea că despre Diana Cozac (poeta sau prozatoarea de mâine, sau artistul plastic ori, poate, toate la un loc!) vom mai auzi şi de acum înainte, promitem cititorilor noştri să revenim în acest “colţ de pagină” cu alţi autori ai antologiei “Anotimpuri”. Fiindcă toţi ar merita să fie puşi… “la colţ!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5