Dipşa în sărbătoare
Dumincă, 27 octombrie 2013, locuitorii din Dipşa, comuna Galaţii-Bistriţei, au sărbătorit praznicul satului, în cinstea hramului bisericii “Sfântul Dumitru”.
Dimineaţa, Liturghia duminicală a fost oficiată de un numeros sobor de preoţi la Biserica ortodoxă din Dipşa, păstorită de preotul paroh Liviu Tătar, şi în prezenţa unui număr foarte mare de credincioşi, mulţi dintre ei reveniţi acasă în mijlocul familiilor special cu acest prilej.
Cu începere de la orele 16.00, la Căminul cultural din localitate s-a desfăşurat spectacolul folcloric “De Sâmedru la Dipşa” care a reunit invitaţi speciali veniţi să aducă bucurie şi încântare în sufletele celor prezenţi. Invitată de onoare, pentru prima dată în satul Dipşa, în deschidere a evoluat Formaţia de teatru nescris “Constantin Iugan” din Şanţ, formată din următorii artişti populari: Sabina şi Ieronim Constantin, Valeria şi Ioan Căilean, Sofia Ceciuleac, Iacob Acu, Valeruţa Chisnăr şi Lucreţia Pomohaci, care au prezentat celebra piesă “Bătrâna îşi împarte averea” spre amuzamentul general al publicului şi aprecierea acestuia pentru talentul dovedit în interpretarea cu totul impresionantă. Mulţumim domnului ing. Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ, un om care apreciază valorile culturale locale, pentru sprijinul acordat Formaţiei de teatru nescris “Constatin Iugan” în realizarea acestei deplasări.
Următorul invitat special în programul artistic de la Dipşa a fost Ansamblul folcloric “Păuniţa” din Sângeorz-Băi, condus de domnul director Florin Hodoroga, coregraf de mare valoare din judeţul nostru, care a prezentat un program artistic foarte apreciat de cei prezenţi care au putut admira măreţia şi frumuseţea nunţii tradiţionale româneşti, dar şi a dansului şi muzicii populare evocate în tabloul artistic “Nunta de pe valea Someşului” sau în momentele susţinute de soliştii vocali: Melinda Brumă, Maria Brumă; soliştii instrumentişti: Ionică Moldovan (vioară) şi Mihai Şorecău (saxofon), acompaniamentul muzical fiind asigurat de Taraful tradiţional “Păuniţa”.
Formaţia de dansuri maghiare “Vadrozsa” din Bistriţa, coordonată artistic de Ileana Szilagy şi Formaţia de dansuri ţigăneşti din Josenii-Bârgăului (coregraf Ioan Simionca, Director Cămin cultural Joseni - Maria Moldovan Gavri) au adus un plus de culoare întregului spectacol folcloric prin evoluţiile lor artistice de mare spectaculozitate.
Ansamblul Folcloric “Cununa de Sânziene” din Dipşa a dăruit publicului un regal folcloric prezentând un complex şi divers program artistic ce a cuprins dansuri populare din Transilvania (zona de Câmpie, valea Şieului, zona Cluj, Codru, tabloul artistic “Floarea”).
Acest prestigios colectiv artistic cuprinde trei generaţii de dansatori ce sunt pregătiţi cu entuziasm de coregraful Nicu Corci, fost dansator de mare talent în cadrul Ansamblului Folcloric “Cununa de pe Someş” din Bistriţa, un om ce iubeşte dansul popular pe care şi el l-a interpretat cu măiestrie în diverse spectacole sau festivaluri de folclor. Alături de dansatori, au susţinut recitaluri îndrăgiţii solişti de muzică populară, fii ai satului: Iulia Onigaş, Alina Maria Pop, Alexandru Rus, şi solistul-colaborator al ansamblului, un tânăr foarte talentat şi cu o voce de aur Alexandru Pop din Lechinţa.
Acţiunea cultural-artistică de la Dipşa a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Galaţii-Bistriţei şi Căminul Cultural Dipşa. Mulţumiri pentru sprijinul acordat şi buna organizare a spectacolului adresăm domnului Vasile Găurean - primarul comunei Galaţii-Bistriţei, domnului secretar Mihai Gyorke, coregrafului Nicu Corci, tuturor mamelor şi părinţilor implicaţi în colectivul de organizare.
Emilia Bumb-Ometiţă
Citiţi şi:
- Sărbătoare folclorică la Dipşa
- Toamnă culturală la Dumitriţa, Dipşa şi Prundu Bârgăului
- Festivalul Sânzâienelor de pe Hagău a reunit comunitatea din Galaţii Bistriţei! Ansambluri folclorice, solişti şi meşteri populari, la zi de sărbătoare!
- Cântec şi joc la Dipşa sub castani
- Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, la ediţia a II-a
Adaugă comentariu nou