Sărbătoare folclorică la Dipşa

Locuitorii satului Dipşa au avut o zi de sărbătoare prin organizarea de către Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a spectacolului folcloric extraordinar „Flori de primăvară”, la iniţiativa etnologului Emilia Bumb Ometiţă, fiică a satului. Invitaţii de onoare care au evoluat pe scena Căminului Cultural din localitatea Dipşa au fost artiştii de la Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa, Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa care au fost alături de Formaţia de cântece şi dansuri populare „Cununa de Sânziene” din Dipşa, aflată la debutul său artistic în cadrul unei acţiuni de o asemenea anvergură. Publicul extrem de numeros s-a bucurat de recitalurile interpreţilor de muzică populară de la Ansamblul Profesionist „Dor românesc”: Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Mirela Petruş, Anuţa Motofelea, Cristina Retegan şi Nicolae Cioanca, care alături de Orchestra profesionistă „Dor Românesc” condusă de maestrul Anghel Urs au stârnit ropote de aplauze şi au oferit un program artistic cum rar le-a fost dat spectatorilor din această localitate să vadă. Jocurile populare româneşti au fost aduse în scenă de talentaţii dansatori de la Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa (condus de coregraful Ioan Simionca, conducerea muzicală: prof. Ioan Lazăr, dirijor Ştefan Onighi), care prin suitele prezentate (Fecioresc, Valea Şieului şi Valea Someşului) au pus în valoare frumuseţea şi spectaculozitatea jocurilor româneşti, dar şi măiestria interpretativă a dansatorilor săi îndelung aplaudată. Alături de dansatorii din cadrul acestui prestigios colectiv artistic al judeţului Bistriţa-Năsăud au fost prezente în recital tinerele şi foarte talentatele soliste de muzică populară: Nicoleta Burduhos, Iulia Onigaş, Ana Maria Născuţiu şi Paula Tănase.

Moment de mare emoţie a fost pentru Formaţia de cântece şi dansuri populare „Cununa de Sânziene” evoluţia sa pentru prima dată în cadrul unui spectacol folcloric organizat şi alături de artişti atât de renumiţi. Această formaţie artistică compusă din elevi ai claselor I-IV şi V-VIII ai Şcolii generale din Dipşa, a luat fiinţă în urmă cu două luni de zile şi prin efortul concentrat al coregrafului Nicu Corci, fiu al satului şi fost dansator la Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someş” din Bistriţa, a reuşit să prezinte publicului un tablou coregrafic atractiv spre bucuria şi aprecierea publicului care le-a fost alături la debutul artistic.

Reuşita acestui eveniment cultural şi artistic pentru satul Dipşa a fost posibilă prin susţinerea acordată de prof. Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud care a făcut posibilă prezenţa Ansamblului profesionist „Dor Românesc” în cadrul acestui spectacol folcloric, a coregrafului Ioan Simionca cel care conduce artistic Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa şi bineînţeles, a etnologului Emilia Bumb Ometiţă. Mulţumiri trebuie adresate părinţilor copiilor care sunt membrii ai Formaţiei de cântece şi dansuri populare „Cununa de Sânziene” din Dipşa pentru mobilizarea exemplară de care au dat dovadă în organizarea acestui spectacol şi a mesei festive, domnului Vasile Găurean – primarul comunei Galaţii Bistriţei pentru ajutorul personal oferit, fam. Nicoleta şi Lică Budurlean din Bistriţa, fam. Bumb Emil şi Constanţa şi fam. Maria şi Csabi Ver din Dipşa pentru implicarea în organizarea acestei acţiuni mult aşteptate de locuitorii de aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5