„Doamna Valeria Peter Predescu trăia cântecul ca o zi dintre sărbătorile de vară”

*gânduri despre privighetoarea Năsăudului ale tinerei interprete Cristina Livia Scurtu

-Cristina Livia Scurtu, eşti unul dintre mugurii de tezaur ai Ţării Năsăudului care a fost binecuvântat să fie printre tinerii care au avut ca profesor pe privighetoarea Năsăudului, Valeria Peter Predescu. Cum a fost întâlnirea ta cu artista Valeria Peter Predescu?

-Pe doamna cântecului românesc am văzut-o prima dată la televizor. Era frumoasă şi cânta superb. Trăia cântecul ca o zi dintre sărbătorile de vară. Cântam şi eu la serbările grădinarilor şi la cele din clasele primare. Bunica mea, căreia-i port numele, mă asculta şi a înţeles că am voce bună. M-a încurajat şi s-a preocupat de-atunci de cântecele şi cariera mea. Aveam vreo cinci-şase ani şi eram deja invitată „mai sus”. Adică, să cânt la nivel de oraş Năsăud, pe la „Ziua gospodarului”, „Malaiul năsăudean” şi apoi la cunoscutul obicei „De Ispas la Năsăud”, dar şi la nivel judeţean şi chiar la „Zilele Bistriţei”. Era prin 2004. Nume mari ale cântecului românesc s-au interesat de mine. Mi-o amintesc pe doamna Valeria cum a venit la mine şi m-a întrebat cu seriozitate de unde sunt şi vorba aceea, „de-a cui?”.

-Şi ce ai răspuns?

-I-am spus că fuseseră vecini, uşă-n uşă, mai bine de zece ani cu bunica mea. Doamna Valeria a zâmbit, s-a bucurat şi eu am decis s-o urmez. Aşa am ajuns la grupul „Mioriţa” condus de îndrăgita interpretă fără pereche a cântecului popular năsăudean. A început un drum lung, pe alocuri greu, cu eforturi, dar şi cu satisfacţii pe măsură. Grupul „Mioriţa” a fost o şcoală aleasă, iar d-na V.P. Predescu o maestră desăvârşită.

-Cum o vedeai tu, cu ochii copilului?

-Ne iubea. Eu am simţit-o. Ne dădea sfaturi fiecăruia în parte şi tuturor, dar nu ne ierta de critică ori de câte ori era nevoie.

-Ce te-a învăţat?

-Multe, foarte multe. De la ţinuta de scenă la acurateţea repertoriului. Era foarte exigentă cu sine şi cu noi. Insista mult pentru prezentarea costumului autentic. Adevărat românesc, adevărat năsăudean. Fără sclipituri false, fără paiete, fără nailon sau alte artificii. „Din bătrâni”, spunea distinsa noastră profesoară. „fetelor, să fiţi din bătrâni şi să căutaţi din bătrâni. Ca la munte”, afirma hotărâtă. M-a introdus în lumea bună a cântecului popular românesc. Întâi, m-a făcut să cunosc rapsozi din Ţara Românească a Năsăudului. Apoi, încet-încet, am cunoscut artiştii consacraţi, cu frumuseţea zonelor din care provin.

-Grupul „Mioriţa” v-a adunat pe cele mai frumoase tinere năsăudence.

-Grupul „Mioriţa” cuprinde peste douăzeci de tinere talente. S-au perindat mai multe. Unele au trecut, alţii am rămas. Dintre colegi doresc să amintesc pe Alexandra Pătrăşcanu, Maria Păvălean, Alina Ceuca, Oana Cioncan, Andreea şi Georgiana Ganea. Nume despre care cred vor însemna ceva frumos în lumea folclorului. Acum suntem îndrumate de domnul Alexandru Pugna, sub genericul „Valeria Peter Predescu”, şi îi mulţumim că ne-a luat sub aripa lui, pentru că a fost greu în momentul în care ne-am pierdut profesoara.

-Spuneai că doamna Valeria te-a ajutat să cunoşti multă lume.

-Îndrumându-mă pas cu pas, m-a ajutat să urc pe marile scene din ţară şi să cânt alături de nume celebre: Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean Archiudean, Dumitru Fărcaş, Anghelina Timiş-Lungu, Nicolaie Furdui, Nicolaie Mureşan, Nicoleta Voica, Sofia Vicoveanca, Niculina Stoican, Petrică Stoian-Mâţu, Floricile din Bihor, Aurel Tămaş. Am fost apoi invitată la diverse emisiuni la televiziunile Etno, Favorit, Naţional TV, Romantica şi, desigur, la cele locale.

-Ce ţi-a spus doamna Valeria despre repertoriu?

-Repertoriul meu este specific zonei Năsăudului mai ales Valea Rebrei: Rebrişoara, Rebra, Parva, de unde provin bunicii mei. D-na Valeria Peter Predescu m-a sfătuit să merg în satele din munţi pentru un repertoriu propriu, dar a fost de acord să plec la drum şi cu piese consacrate din repertoriul domniei sale. Am simţit-o ca pe o mamă şi ştiu că şi-a dorit să continui ceea ce dumneaei a lăsat atât de repede.

-Cel mai frumos moment petrecut împreună…

-Cred că a fost la sărbătorirea doamnei Valeria Peter Predescu la 35 de ani de activitate. A fost un concert fermecător. Am fost la Sala Radio cu Alina Ceuca, alături de cele mai mari nume ale cântecului românesc.

-Cum vei păstra vie memoria Valeriei Peter Predescu?

-Amintindu-ne mereu de doamna Valeria Peter Predescu, pot să spun că, pentru mine, a fost învăţătoare şi mamă, model de urmat. A fost un suflet ales şi o cântăreaţă desăvârşită. Cred că, din steaua unde locuieşte acum încântă îngerii şi se uită cu dor la Ţara Năsăudului, cu mioriţele sale. Şi eu, prin tot ceea ce voi face mă voi strădui să nu o9 dezamăgesc, să preiau cântecul din lada strămoşească şi să spun mereu publicului care a iubit-o că a fost un mare artist, un dascăl desăvârşit şi un om de excepţie.

Comentarii

06/09/09 13:57
vio

insa,parerea mea este ca ar trebui sfatuita sa renunte ori la naframa ori la palarie.e prea mult pt o fetita totusi...chiar si un aranjament floral in par ar fi suficient pt varsta ei.e totusi o mica domnisoara...despre costum...e fain insa poate tre' sa i fie mai mic putin exact pt varsta si talia ei.repertoriu?nici intr un caz de badita ,dragoste ori dor,ci poate,toate trairile unui copil,emotiile provocate de ...strabatutul unei carari de codru,sau,evident poate canta despre dragostea ei pentru tot ce inseamna pt ea cantec.multe poate sa cante ,dar numai potrivit varstei ei,iar daca poate...trebuie sa cante cu un zambet foarte larg afisat permanent pe fata.trebuie sa si studieze in oglinda un fel de zambet foarte placut,doar sunt artisti care au devenit celebrii prin zambetul lor f frumos.multe,multe mai are de invatat cristina,si cred ca are toate sansele sa devina un nume in muzica populara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5