Doar 117 capre negre, observate în fondurile cinegetice din Munţii Rodnei

         Reprezentanţii gestionarilor fondurilor cinegetice – OSC Telciu, AC Ursul Brun, ASC Someşul Rodna, OS Alpina Borşa, AC Wasser Cerbul Carpatin, DS Suceava şi DS Maramureş – împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Parcului Naţional munţii Rodnei au participat vinerea trecută la acţiunea de estimare a efectivelor de capră neagră din fondurile cionegetice suprapuse parţial pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei. Acţiunea a fost coordonată de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Cluj, participând şi jandarmi bistriţeni şi din Maramureş, reprezentanţi ai APM BN, ai Gărzii Forestiere Suceava, ai ocoalelor silvice private şi voluntari. În total, vorbim de 54 persoane care vineri dimineaţa au pornit pe 19 trasee stabilite, pentru a se evita înscrierea dublă a exemplarelor.

         „Pe parcursul acţiunii de estimare, au fost observate un număr total de 117 exemplare de capră neagră pe cele 19 trasee parcurse (n.n. – asta după ce toamna trecută ar fi fost 119). Cifrele indică o dinamică favorabilă a populaţiei existente pe raza fondurilor cinegetice suprapuse parţial peste Parcul Naţional Munţii Rodnei, dar sub nivelul optim stabilit de 222 exemplare de capră neagră. Se observă existenţa unui mare număr de câini la stâne, păşunatul excesiv în golul de munte, cu bovine şi cabaline nesupravegheate, fapt ce poate conduce la diminuarea efectivului valoros de capre negre, dacă factorii responsabili din zonă nu iau imediat măsurile ce se impun în acord cu legislaţia în domeniu”, precizează inspectorul şef Istrate Şteţco de la Garda Forestieră Cluj.

         Potrivit acestuia, starea bună de sănătate a exemplarelor observate este un semnal cert că populaţia dispune de condiţii optime de dezvoltare, habitatul fiindu-i favorabil, sporul natural (tineretul fătat în anul curent) fiind de peste 20% din stocul de reproducţie. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5