Doar jumătate din maşinile înmatriculate în Bistriţa-Năsăud au roviniete electronice valabile

Peste 11.000 amenzi "ochite" la Tiha Bârgăului

Puţin peste jumătate din parcul auto al judeţului Bistriţa-Năsăud are rovinieta “la zi”, potrivit datelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Oricum, Bistriţa-Năsăud este printre cele şapte judeţe unde peste 50% dintre şoferi şi-au cumpărat aceste roviniete, cei mai “indisciplinaţi” şoferi din acest punct de vedere fiind cei din Satu Mare, Maramureş şi Arad.
Aplicarea legii cu privire la roviniete face ravagii în rândul şoferilor. Mai ales după introducerea sistemului electronic de constatare (camere de luat vederi), numărul amenzilor aplicate de CNADNR a crescut exponenţial. Bunăoară, numai în perioada mai- octombrie 2011, au fost întocmite 341.267 de procese verbale de contravenţie, pentru tot atâţia şoferi surprinşi fără roviniete pe diferite drumuri din ţară.
La nivel naţional, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule înmatriculate în România apar în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) ca având achitate, în momentul de faţă, taxele de drum.
Interesant este faptul că în judeţul nostru există “o cameră d eluat vederi” care face ravagii printre conducătorii auto. Astfel, numai în baza imaginilor preluate de camera de la Tiha Bârgăului, CNADNR a aplicat 11.415 amenzi pentru şoferii care circulau pe DN 17, fără rovinietă.
Amenzile sunt între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe. În plus, mai există şi acea „taxă de despăgubire” care mai costă, pentru o maşină mică, încă 28 euro, adică valoarea taxei pe un an întreg.
De altfel, o rovinietă valabilă 12 luni costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 şi 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi cel mult trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone şi patru axe.
Mulţi dintre cei „prinşi” de camere au primit câte 10 amenzi, tur-retur, plus obligaţia de a-şi plăti taxa de drum pe tot anul…Sugestia noastră şi a Avocatului Poporului: apelaţi la instanţă, pentru că o amendă e normală, ai greşit, dar 10 sunt un abuz.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5