Doina Pană: PSD propune eliminarea impozitului pentru terenurile agricole şi utilajele folosite în agricultură
Deputatul Adriana Doina Pană a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile pentru agricultură susţinute de PSD în programul de guvernare. Potrivit parlamentarului social-democrat, măsurile pornesc de la principiul că pământul României poate produce hrană pentru 80 de milioane de locuitori, principalele principii de acţiune fiind agricultura ca motor de creştere al economiei, creşterea exporturilor, susţinerea tinerilor, protejarea fermierilor români în faţa celor străini şi oferirea unei hrane sănătoase pentru populaţie.
„Faptul că noi nu am tratat pe măsura acestui potanţial agricultura, cred că trebuie să înceteze. Cu programul cu care venim, vă veţi convinge că acest lucru încetează”, a precizat, din capul locului, Doina Pană, prezentând succint aspecte privind irigaţiile, absorbţia fondurilor europene şi detaliind zece măsuri care-i vizează direct şi pe fermierii bistriţeni.
„Începând cu anul 2018, se elimină total impozitul pe terenurile agricole, dacă sunt lucrate. La fel, reducem impozitul la zero pentru tot ce înseamnă tractoare şi maşini agricole, începând cu 2018. Până în 2020, tot gratuit pentru populaţie, se va cadastra tot terenul agricol.
Legat de subvenţii, ştiţi foarte bine că anul acesta marele Guvern, condus de marele agricultor, care a fost şi ministru şi comisar european, a întârziat cu opt luni subvenţiile, ceea ce practic i-a scos din cursă pe fermierii noştri. Vom plăti în avans subvenţia. Impunem data de 15 octombrie ca avans şi la 1 decembrie şi 31 martie să se încheie achitarea acestora. Această măsură afectează circa 950.000 fermieri români şi dintr-un calcul simplu reiese că scade costul de producţie cu 10%”, a exemplificat deputatul Pană.
Aceasta a prezentat, tot din programul pentru agricultură al PSD şi eliminarea TVA-ului pentru materiile prime şi servicii din agricultură – seminţe, îngrăşăminte, pesticide, lucrări agricole etc., înfiinţarea a zece unităţi de procesare legume-fructe pentru colectarea produselor de la populaţie, garantarea de către stat a creditelor şi o dobândă de 2%, dar şi susţinerea anuală a două produse prioritare, în vederea eliminării decalajului dintre importuri şi exporturi. Potrivit deputatului Pană, de exemplu, în 2017, vor fi susţinuţi producătorii de tomate şi fermele de porci, asigurându-se 3.000 euro/an pentru cei care au solarii mai mari de 1000 mp şi 10.000 euro pe an pentru fermele cu peste 200 capete porci. Anual, ar urma să intre în program alte două componente, însă ajutoarele merg pe o perioadă de opt ani de zile.
„Am aflat cu stupoare că 70% din producţia de lână din România se arde, pe motiv că nu au ce face cu ea. Tot din acest Fond Suveran de Investiţii se vor crea puncte de colectare şi procesare a lânii şi a pieilor de ovine şi caprine. Asta va aduce şi venituri la buget şi locuri de muncă. Noi avem zone unde locuitorii preponderent se ocupă cu oieritul şi ar fi foarte benefică o astfel de măsură”, a mai dat ca exemplu Doina Pană.
Nu în ultimul rând, parlamentarul PSD a precizat că se are în vedere şi stimularea angajării tinerilor în agricultură. Astfel, orice angajator care încadrează trei tineri sub 35 de ani, pentru cel puţin un an, va fi scutit şi el ca angajator şi angajatul de toate obligaţiile către stat aferente salariului, pe toată perioada contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani.
Citiţi şi:
- Piața Produs în Bistrița-Năsăud poate fi model de bune practici la nivel național!
- Europarlamentarul PPE, Daniel Buda, cere Guvernului sprijin pentru fermele mici şi mijlocii
- Programul de guvernare PSD 2016 – 2020
- Doina Pană: Vrem tratament egal cu țările occidentale pentru susținerea agriculturii României!
- Ce impozit îţi va lua statul dacă ai teren agricol
Comentarii
Doamna Doina, daca peste tot se anuleaza "impozitele si taxele"... atunci Statul cu toate institutiile si domeniile sale publice cu ce mai functioneaza ? Nu eliminarea lor ci... reducerea , la cote si nivele usor de suportat pentru toata lumea. Chiar si pensile de sub 1 million de lei, sa fie impozitate, dar sa fie un impozit de 1 leu la 1 million... ( de ex.) si atunci toata lumea poate contribui la "banii publici "...
Daca vesnic facem tot felul de scutiri de la impozite, greu sau poate imposibil va fi sa mai poata face fata statul la toate cheltuielile si pomenele pe care cei de la guvernare le fac, asa, nesustenabil si doar in perioada campaniilor electorale .
Uitati, de exemplu imi permit sa va intreb, de ce sustineti societatile de asigurare RCA... si le faceti "indamana" sa puna ei "cote obligatorii " pentru bietzii soferi ( amatori sau profesionisti si pe societatile de transport ) si din care 75% sa mearga la tot felul de societati "capusa" si la tot felul de "smecheri " ... pe care indirect trebuie sa-i tinem din banii nostri, ai tuturor ( inclusiv ai Dvs stimata doamna, ca nu va scuteste nimeni ptr asta ) ?
Am citit pe PRO/MOTOR ( un ziar al transportatorilor ) ca din sumele pe care le platesc soferii ptr RCA ( OBLIGATORIU... si nu voluntar ) , doar 25% reprezinta asigurarea perntru masina , in rest, desi societatile nu sunt de stat ci particulare, statul prin politica dusa de catre Dvs, le favorizeaza ca din banii nostri sa le platim noi toti detinatorii de autovehicule , cheltuielile lor de administrare a societatilor, cheltuieli cu impozitele si taxele proprii, cheltuieli cu taxa la cartea verde, chletuieli la victimele strazii, cheltuieli de bonus malus, cheltuieli pentru rata lor de profit, cota la ASF, fondul lor de rezerva si de patrimoniu propriu... , cota de capital... alte "cote " catre partidele de la guvernare probabil ca... si marja lor de mai stiu eu ce "smecherii" si alte chestii din astea... pe care Dvs nu le spuneti si le tineti "secret" - bani pentru care ar trebui sa-i priveasca pe ei, cei care au aceste societati si nu pe noi .
Vedeti, nimeni n-ar fi impotriva tuturor acestor taxe... daca ar fi la un nivel decent si usor suportabil de toata lumea... pentru ca astazi, numai ca sa poti iesi cu masina proprie pe drum, ( fara alte cheltuieli cu masina ) pentru un autoturism, adunand impozitul catre fisc, taxa de drum si asigurarile... pentru o masina de familie ( autoturism ) detinatorii trebuie sa plateasca cel putin 3-400 de lei lunar.
Cam tot asa , in aceiasi situatie se afla si problema cu impzitele datorate statului... Ar trebui in mod correct, nimeni sa nu fie "scutit"... dar sa fie la niste sume rezonabile si nu impovaratoare .
Sa nu-mi spuneti Dvs. ca societatile de asigurare RCA nu va finantzeaza cu bani... ca nu va cred, cata vreme sunt societati particulare si statul , logic, n-ar avea nici un interes sa le faca lor "jocul"...
Dupa politica dusa de Dvs, cei de la guvernare, care ati fost , sunteti si care urmeaza, ar trebui ca transportatorii, sa le dea acestor societati de asigurare tot profitul lor si ei sa munceasca degeaba... iar oamnii ( persoane fizice ) efectiv, sa renunte la a-si mai folosi masinile pe drum si sa umble cu ele numai pe " camp " si pe drumuri de hotar...
Cu alte cuvinte, va rog nu va mai ieftiniti la "faina" si va scumpiti la "taratze"... ! Promovati si duceti Dvs o politica sustenabila, aveti grija de banul public si nu cel al particularilor si nu-i mai sprijiniti Dvs pe tot felul de smecheri ai sistemului, de unde sperati sa "mulgeti" cate "ceva"... ! Asa cum toata lumea are pretentii la fondurile si banii publici, tot asa sa si contribuie toti fara exceptie... !
Daca din banii platiti pentru RCA-uri, ar merge 75% la fondul de stat si nu in buzunarul "smecherilor " , efectiv oamenii n-ar mai comenta ... si apropos, de ce statul a desfiintzat sistemul de asigurari ale statului ( RCA si de toate alte feluri... ) si de ce toate acestea musai sa fie numai la niste particulari, cu "capital strain " care efectiv ne "mulg " cu nerusinare ?
Ai cui sunteti si pe cine aparti Dvs de fapt ?
Adaugă comentariu nou