Doris Moldovan: Vă aşteptăm în Ajun de Ajun, cu bunătăţi de Crăciun

-Mâine bistriţenii sunt aşteptaţi în centrul municipiului la prima ediţie a Târgului de Crăciun. O iniţiativă inedită, de a aduce mai aproape de noi bunătăţile de pe masa din satul românesc. De unde a pornit idea organizării unui eveniment de o asemenea amploare?

-Am înfiinţat fundaţia pe care o coordonez tocmai cu gândul de a fi aproape de oameni. La Bursa Tradiţiilor de la Beclean au venit mulţi meşteri care nu aveau unde să-şi valorifice produsele. Atunci a încolţit şi idea de a avea un târg de Crăciun. L-am organizat în Ajun de Ajun tocmai pentru ca produsele achiziţionate să fie proaspete pe masa de sărbători. Am luat exemplul personal şi am văzut câtă trudă presupune prepararea bucatelor tradiţionale aşezate pe masă, astfel încât în momentul în care aştepţi colindătorii eşti obosit după atâta muncă. Mai mult, nici nu ies aşa de bune ca doamnelor din satul nostru. Şi atunci am hotărât să ajutăm şi pe gospodinele din lumea satului să-şi valorifice produsele specifice Crăciunului, dar şi pe doamnele din Bistriţa, care vor putea achiziţiona la preţuri mici bucate sută la sută naturale. Aşa ne aducem mai aproape spiritul Crăciunului de altă dată, iar gustul preparatelor ca la mama acasă ne va înfrumuseţa sărbătorile.

- Ce vom putea cumpăra de pe pietonalul Liviu Rebreanu?

- Oameni simpli, dar cu inimă mare, care trăiesc încă sărbătorile aşa cum orăşenii doar şi le amintesc cu nostalgie sau după care tânjesc cu jind, vor aduce bucate din carne de porc, făcute după reţete transmise din generaţie în generaţie, gospodarii satului îşi scot cepurile la butoaiele cu vin şi de la damigenele cu ţuică pentru a oferi tuturor participanţilor posibilitatea să le cumpere pentru masa de sărbători. Colindătorii vin cu traista plină de faimoasele plăcinte cu brânză, dar şi cu prăjituri de casă: haioşe şi cornuleţe cu marmeladă de prune, la care se adaugă aperitive de Crăciun făcute în propriile lor gospodării. Apoi cele mai pufoase pâini făcute în cuptor, cei mai parfumaţi cozonaci şi cele mai savuroase sarmale, cea mai bună pomană a porcului, la care se adaugă răcituri, caltaboşi, jumări, cârnaţi, gospodinele din toate zonele judeţului vă aşteaptă cu oameni deosebiţi, cu produse ca la mama acasă, cu dar şi cu colinde străbune. Să nu uităm de globurile pentru bradul de Crăciun, lucrate manual, cu mărgele, mici obiecte de podoabă care pot fi transformate în cadouri inedite pentru cei dragi. Vreau să vă spun că m-au contactat şi meşteri populari din alte judeţe care şi-au exprimat dorinţa de a fi alături de noi în acest proiect. Ne dorim ca târgul să devină o tradiţie în fiecare an să ne întâlnim în Ajun de Ajun, cu bunătăţi de Crăciun. Să ne bucurăm de Crăciunul nostru.

-Un gând pentru Bistriţa-Năsăud.

-Să fim mai buni, mai uniţi, să lăsăm deoparte răutăţile, să ne bucurăm cu toţii de naşterea Domnului. Fie ca pruncul sfânt ce vine în mijlocul nostru să fie o stea călăuzitoare pentru noi, iar 2012 să fie doar cu bucurii şi sănătate.

-Aceleaşi gânduri bune vi le adresăm şi noi în numele cititorilor şi ne întâlnim la Târgul de Crăciun, să ne bucurăm de frumuseţea datinelor noastre străbune.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5