Drum lin spre stele, domnul învățător Viorel Oprea din Sita, promotor al tradiţiilor de pe Valea Ţibleşului!
A trecut la cele veşnice domnul învățător Viorel Oprea din Sita. Va rămâne mereu în amintirea noastră prin dăruirea și empatia cu care a îndrumat elevii pe tot parcursul carierei didactice, dar şi prin cărţile pe care le-a editat! Înmormântarea va avea loc duminică la Sita.
Sincere condoleanțe familiei îndurerate!
Drum lin spre stele, domnul învăţător!
Răsunetul
Şi câteva mesaje la aflarea veştii triste:
Maria Fechete: Nu am cuvinte în acest moment să pot exprima tristețea ce ne-ți provocat-o prin plecarea dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru toate momentele în care ați avut răbdare cu mine,în care m-ați îndrumat și sfătuit. Vă mulțumesc că mi-ați purtat mâna,că m-ați învățat să citesc și pentru dragostea insuflată cărților. Îmi vor lipsi poveștile dumneavoastră,învățăturile și glumele cu care îmi înveseleați ziua. Mereu ați avut un cuvânt de alinare și multă răbdare cu mine. Cuvintele sunt puține pentru tot ce ați făcut pentru mine dar îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă facă parte de Rai și chiar dacă nu o să fiți prezent fizic am să vă port în inimă cu drag și dor!
Carmen Vancea: Omul bun la toti plăcut, este fara deosebire si imparte-n jurul sau, ce-a primit de sus:Iubire! D-zeu sa te ierte și te aseze acolo unde nu este durere nici suspin,ți-ai terminat rostul pe acest pamant acum este momentul sa te intalnesti cu cei dragi, cu mama pe care ai venerat-o si care te așteaptă cu bratele deschise. Sunt sigura ca de acolo de sus vei veghea asupra noastra cu aceeasi blândețe si bunatate. Te vom iubi mereu😢! Să-ți fie țărâna ușoară!
...
Viorel Oprea s-a născut pe 3 mai 1937 la sita şi a fost învăţător în satul natal, dar şi la Târlişua, Preluca Nouă, Halmăsău şi Păltineasa. De asemenea a fost angajat la Agenţia CEC Spermezeu.
A scris şi un volum de versuri cu prefaţa semnată de profesorul Sandu Moldovan. Viorel Oprea, rămas de mic orfan de tată îşi construieşte un adevărat cult pentru mamă, temă definitorie şi pentru poezia lui. Cine nu a auzit de familia Oprea din Sita? Cine nu a auzit că din acest neam avem cei mai mulţi dascăli şi preoţi de pe Valea Ţibleşului? Viorel Oprea nu s-a abătut de la regulă. A slujit ani de zile la altatul înţelepciunii, generaţii de elevi mulţumindu-i azi pentru acest lucru. Poezia de dragoste de mamă şi ţară, de dor, iubirea înfăptuită: „ în serile cu stele pe cer strălucind/…/ Pe un nor de petale cu flori/ Stropite de roua din zori”, fiorii primăverii „atunci când mugurii crapă/ Mângâiaţi de soare şi apă”, toate conturează poeziile domnului Oprea. O poezie a amurgului soarelui, a vieţii împlinite, a frumuseţii clipei trăite în locuri binecuvântate de Dumnezeu. Poezii, o carte editată de Napoca Star, care prezintă gândurile ritmate ale intelectualului din satul transilvan.
De asemenea profesorii Sandu Moldovan şi Viorel Oprea au adus în faţa cititorilor volumul „Din zăstrea străbunilor”, care adună tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului, cu precădere din satul Sita. Un adevărat reper al identităţii noastre, tradiţiile, aflate pe cale de dispariţie, sunt prezentate cu aplecare de către dascălii care nu au părăsit niciodată vatra satului, fiind promotori ale acestora. De asemenea, cei doi sitari au scos din lumina tiparului volumul „Din graiul vechi al sâtarilor”. Cuvintele, aşezate în ordine alfabetică, de la abge (cu greu), până la zvârgină (bară lungă din lemn) sunt însoţite de desene reprezentative, în dreptul cărora sunt aşezate explicaţii, mai ales la uneltele folosite în gospodării. Citind această carte îţi dai seama de bogăţia limbii arhaice, care cuprinde suficiente cuvinte, astfel încât să-ţi poţi exprima orice gând în aceşti termeni.
Adaugă comentariu nou