Drumuri în plan de modernizare, centru de informare turistică, bază sportivă nouă şi cămin cultural renovat, la Tiha Bârgăului
Comuna Tiha Bârgăului, prin extinderea sa geografică, a fost întotdeauna traseul căilor de trecere dinspre Ardeal către Bucovina, o adevărată poartă a Moldovei. Drumurile vechi ale Bârgaielor, au avut ca axă centrală „Drumul Împărătesc”, începând de la fosta „Poartă a lemnelor”, prin care se ieşea din Cetatea Bistriţei şi până la trecerea Pasului Tihuţa, în Ţara Dornelor.
Transportul mărfurilor, circulaţia poştei şi a persoanelor a urmat aceste căi din cele mai vechi timpuri, care s-au suprapus peste drumurile antice ale dacilor şi romanilor, ale Imperiului austro-ungar şi ale perioadei moderne, pavate sau pietruite, sau pe calea ferată diezel – electrică, dintre Prundu Bârgăului şi Dornişoara, dar şi în paralel, pe liniile ferate înguste de pe văile Ilvelor şi ale Bistriţei Bârgăuane, care au devenit în ultimele decenii drumuri de exploatare forestieră.
Astăzi drumurile principale s-au modernizat, iar cele de legătură între sate şi forestiere sunt prinse în noi proiecte de reabilitare, cu sprijin european.
În cadrul proiectelor europene pentru reabilitarea drumurilor forestiere, de pe raza comunei Tiha Bârgăului este prevăzut drumul forestier care face legătura cu Leşu, pe valea Iliuţa Bozghi – Tăşuleasa – cu ramificaţii spre Ciosa şi valea Iliuţa Calului, până la Piatra Fântânele, pe o lungime de 16 km.
Este necesar de realizat un proiect de protecţie a unor porţiuni bine conservate ale drumului antic, denumit „Drumul Romanilor”, situate pe teritoriul comunal şi în extindere, prin colaborarea cu alte comune sau persoane private, în alte zone.
Un alt proiect se va desfăşura prin reabilitarea şi amenajarea fostei brigăzi silvice din satul Mureşenii Bârgăului, unde va lua fiinţă un centru modern de informare turistică.
La Tureac este în curs de executare a unei baze sportive, care se va finaliza în următoarele două luni.
Un obiectiv realizat, la Tiha Bârgăului, este reabilitarea Căminului Cultural din centrul comunei, a cărui inaugurare va avea loc la sfârşitul lunii mai 2012.
Aceste realizări se datorează unei bune gospodăriri şi a colaborării permanente, dintre primarul Vasile Laba, viceprimarul Gheorghe Oniga, consilierii locali şi aparatul administrativ al primăriei Tiha Bârgăului.
Citiţi şi:
- TIHA BÂRGĂULUI ŞI DRUMUL EUROPEAN
- TIHA BÂRGĂULUI, O VERIGĂ IMPORTANTĂ A DRUMULUI EUROPEAN
- Grădiniţa din Tiha Bârgăului, recepţionată. Lucrări de reabilitare a dispensarului din Tureac, finanţate de la bugetul local
- Vasile Şut: Acest mandat înseamnă patru ani buni pentru Tiha Bârgăului! Am atras peste 20 milioane de euro, pentru dezvoltarea comunei!
- PORTRET DE PRIMAR
Adaugă comentariu nou