Duminică, la Agrieş. Lansarea volumului „Făgăduinţe” al părintelui Timoftei Găurean

Ceas de sărbătoare la Agrieş, unde credincioşii şi invitaţii s-au bucurat în Biserica străbună de un adevărat eveniment cultural. După Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Timoftei Găurean, alături de preoţii Marius Avram (ani de zile preot la Monor), Simion Buta (Spermezeu), Maftei Hiticaş (Borleasa) şi Simeon Sighiartău (Târlişua), a fost lansată cea de-a 5-a carte a părintelui din Agrieş. Despre noua apariţie editorială au vorbit primarul comunei Târlişua, Vlăduţ Purja, care a fost şi moderatorul evenimentului, directorul Editurii Cezara, dr. în filologie Valentin Marica, din Târgu Mureş, unde a apărut cartea, scriitorul Menuţ Maximinian, criticul Vasile Vidican, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor – Alexandru Câţcăuan, printre invitaţi numărându-se şi Melente Horoba, manager SC Transmixt.
“Făgăduințele întregesc Cartea Agrieșului pe care Părintele o dăinuiește fără de oprire, ca într-un potir al bucuriilor și înălțătoarelor nădejdi. Scria marele istoric Nicolae Iorga: Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie nu gram de iubire ca s-o înțelegi. Părintele Timoftei Găurean știe să asculte povestea Agrieșului, s-o înțeleagă și s-o poarte mai departe ca pe o lecție despre viață și iubire, ca pe un dat al voinței și înțelepciunii prin care șipotul, el a rămas” a spus, printre altele, editorul Valentin Marica.
„Cartea părintelui ne face să privim în grădina sufletului şi să vedem precum în pildele lui Iisus dacă smochinul a rodit, iar dacă nu, să ne punem un semn de întrebare. În scurtele cugetări de la finalul cărţii redescoperim sensibilitatea scriitorului care ne propune teme de meditaţie ce pot fi citite seară de seară, în ceas de rugăciune, ca talisman pentru sufletul nostru, mai ales acum, în perioada Postului, când ar trebui să ne bucurăm cu toţii de Naşterea Mântuitorului, să fim părtaşi măcar câteva ceasuri împreună cu magii la minunea ce se va săvârşi, să dăm întâietate micuţului Prunc pentru descoperirea vieţii veşnice, nu lucrurilor materiale ce sclipesc în vitrinele magazinelor şi care nu au, de fapt, nicio însemnătate pentru suflet” a spus Menuţ Maximinian.
A fost o bucurie să vezi cum Cel de Sus i-a dăruit părintelui Timoftei Găurean talanţii de a scrie, a făuri cu dalta în lemn adevărate opere de artă şi, mai presus de toate, a fi un vrednic mesager al Celui de Sus, sărbătoare de sărbătoare, prin slujirea în Sfânta Biserică.
Cartea, dăruită credincioşilor de pe Valea Ţibleşului şi nu numai, este un adevărat îndreptar întru credinţa ortodoxă şi, mai presus de toate, poate fi citită şi în cheia unei literaturi de bună calitate.
Întâlnirea de la Agrieş ne-a adus prin această carte un mag în Postul Crăciunului, care ne va călăuzi sufletele spre ieslea sfântă, unde peste câteva săptămâni se va naşte micul Iisus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5