După 10 ani, în Bistriţa-Năsăud sunt peste 450 absolvenţi de şcoală profesională!
După o pauză de aproape 10 ani, în 2017 sunt 453 absolvenți de școală profesională, a anunţat inspectorul şcolar general Camelia Tabără, în cadrul Colegiului Prefectural. Ca distribuție a calificărilor, sunt 40 de sudori, 39 de lăcătuși construcții metalice și utilaj tehnologic, 45 de lăcătuși mecanici prestări servicii, 51de mecanici auto, 50 de mecanici agricoli, 28 de ospătari (chelner)vânzător în unități de alimentație, 29 de absolvenţi în meseria de frizer – coafor - manichiurist- pedichiurist, 24 de tâmplari, 46 de electricieni exploatare joasă tensiune, 30 de pădurari / fermieri montani, 31 de confecționeri produse textile, 16 instalatori instalații tehnico – sanitare și de gaze şi 24 de lucrători hotelieri.
Oferta anului școlar 2017-2018 cuprinde 28 de clase de profesională. „După prima etapă de admitere a absolvenților claselor a VIII-a din acest an, clasele de liceu sunt realizate în procent de 90 % și clasele de profesională în procent de 35 %. Pentru cele 504 locuri libere rămase la învățământul profesional mai avem 407 elevi corigenți și 49 cu situația școlară neîncheiată. După statistica ultimilor ani, aproximativ 100 elevi se află în situația de risc PTȘ și nu se înscriu în ciclul liceal pentru finalizarea nivelului obligatoriu de 11 clase. Aplicând această corecție sperăm ca în septembrie să începem școala cu un procent de 80% realizat pentru proiectul de școlarizare la învățământul profesional, adică peste trei ani să oferim agenților economici bistrițeni aproximativ 600 de muncitori bine pregătiți profesional și cu lecția muncii învățată de pe băncile școlii”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Camelia Tabără.
Acestora li se adaugă 785 de absolvenți ai claselor de liceu tehnologic care au susținut certificate de competență profesională, în specializări precum tehnician în activități economice – 247, tehnician în achiziții și contractări – 34, tehnician în hotelărie – 11, tehnician în turism – 48, tehnician de telecomunicații – 20, tehnician în automatizări – 12, tehnician în instalații electrice – 6, tehnician transporturi – 41, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații – 109, tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică – 17, tehnician mecatronist - 25, tehnician instalator pentru construcții – 4, tehnician în industria textilă – 5, tehnician veterinar - 15, tehnician horticultor – 9, tehnician zootehnist – 6, tehnician ecolog și protecția calității mediului – 68, tehnician agromontan – 17, tehnician în gastronomie – 13, organizator banqueting – 9, coafor stilist – 12, tehnician în prelucrarea lemnului – 20 şi tehnician în silvicultură și exploatări forestiere – 37.
Pentru nivelul postliceal și maiștri sunt 301 absolvenți, dintre care asistent medical de farmacie – 62 (Sanitar Bistrița, Henri Coandă Bistrița), tehnician activități de agroturism montan – 16 (Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Maieru), asistent medical generalist – 201 (Sanitar Bistrița, Henri Coandă Bistrița, Henri Coandă Beclean, Carol Davila Bistrița, Henri Coandă Feldru), asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație – 11 (Liceul Tehonlogic de Servicii Bistrița) şi maistru mecanic întreținere și reparare utilaje și instalații de exploatarea lemnului – 11 (Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Maieru).
„Prin Ordinul MENCS nr. 155 / 2016, anul 2017 devine anul învățământului profesional și tehinc în România (ÎPT), cu un program de acțiuni specifice, termene și responsabilități pentru a îmbunătăți și eficientiza interacțiunea școală- piața muncii. Miza esențială a campaniei este schimbarea percepției în legătură cu acest traseu de educație și formare profesională, întrucât educația și formarea profesională inițială au un rol esențial pentru dobândirea de abilități, cunoștințe și atitudini necesare integrării pe o piață a muncii dinamică și competitivă”, a precizat şeful ISJ BN.
În prezent, la nivelul judeţului, sunt declarate oficial la AJOFM BN de către angajatori 1073 locuri de muncă, dintre care peste 400 sunt pentru muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, .
Citiţi şi:
- Vezi oferta învăţământului profesional şi tehnic. Meseria, o şansă pentru viitor!
- Peste 500 de locuri disponibile în clasele de învăţământ profesional şi dual din Bistriţa-Năsăud!
- Directorul executiv Otilia Râpan: 44 de programe de formare profesională, organizate de către AJOFM BN în anul 2024! Ce ocupații au fost selectate!
- Stagii de practică cu finanțare europeană pentru elevii liceelor din Rodna și Feldru!
- Aproape 1000 de locuri disponibile în învăţământul profesional din judeţ! Vezi unde sunt locuri disponibile în învăţământul dual!
Comentarii
Mă bucur. Este o opțiune pt. un tânăr care (logic) își dă seama că nu poate sau nu merită să se chinuie la școlile mai înalte. Pe vremea studiilor mele, cine termina 4 clase ajungea cioban, cu 7 clase făceai o școală tehnică iar după absolvirea liceului(11 clase) puteai să optezi pt. facultate sau o postliceală de unde ieșeai merceolog.
Adaugă comentariu nou