După 40 de ani de carieră, iubita profesoara de română de la "Liviu" deschide alte drumuri. Eugenia Zegrean: În spatele măştii de severitate se ascunde multă bunătate
Iubită de generaţii întregi, profesoara de română Eugenia Zegrean de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu " trece într-o altă etapă a vieţii.
" Iunie 2020 este scrisă cu roșu în calendarul vieții mele.Am închis catalogul. Am închis manualul. S-au închis toate ușile în urma mea. Mi-am dus geanta de școală în pod, alături de alte obiecte dragi uitate. De-acum se deschid, în schimb, drumurile amintirilor. Am fost profesoară de română: 17 ani la Școala Generală nr. 4 Bistrița ( prin dispoziție ministerială) și 23 de ani la Colegiul Național "Liviu Rebreanu " din același oraș. Primii 17 ani au fost "vârsta de aur" a carierei mele . Am fost susținută de oameni deosebiți precum domnul director Pompei Ștefănescu, care știa să se impună prin respect și omenie. Cea mai dragă sufletului meu a fost și a rămas profesoara Ana Feier - colega, prietena, sora, mentorul meu profesional. Dar visul meu era să fiu profesoară la Colegiul Național "Liviu Rebreanu ". Mulți mă avertizau: "Nu te duce acolo, că te mănâncă ăia cu bocanci cu tot!" Am obținut titularizarea în urma unui concurs sever. CNLR: școala visurilor pentru orice profesor sau elev care se respectă. CNLR nu e școală, e un MIT. Iar noi, eroi mai mici sau mai mari, contribuim la măreția lui. Am purtat mereu cu mine onoarea și mândria de a fi profesor de română la Colegiul Național "Liviu Rebreanu " din Bistrița. Am urcat și am coborât scările colegiului cu geanta plină de ..." pietre pentru templul meu". N-am fost un profesor genial, dar, Doamne, ce mult mi-aș fi dorit să fiu! Acum îmi permit să le împărtășesc elevilor un mare secret: în spatele măştii de severitate se ascunde multă bunătate. De asemenea, colegilor le transmit un mesaj: fiecare cadru didactic deține o baghetă magică; manuita cu arta și știință, cu vrajitorie și credință, aceasta devine un instrument cu adevărat...magic. A fi profesor de română e o mândrie și o mare responsabilitate. În jurul capului fiecărui profesor de română se află o aură pe care stă scris: PROFESOR DE ROMÂNĂ. Sunt mulțumită că am făcut față uneia din cele mai mari provocari: școala on- line. Pentru mine, cercul se închide la întâi septembrie. Până atunci, am în fața o vacanță frumoasă. Ultima. În anul acesta școlar toate sfârșiturile au fost de-a-ndoarselea. Cade CORTINA. ( fără aplauze). S-auzim numai de bine" este mesajul transmis de Eugenia Zegrean.
Şi în viaţa de familie Eugenia Zegrean este împlinită, fiind căsătorită cu Augustin Zegrean ( fostul preşedinte al Curţii Consituţionale), împlinirea regăsindu-se în fiul Tudor.
Îi dorim mulţi ani, cu sănătate şi bucurii, şi de acum va avea mai mult timp şi pentru a fi prezentă cu propriile cărţi în arena scrisului.
Citiţi şi:
- Peste 200 de elevi şi 150 de profesori, premiaţi de Consiliul Judeţean, într-o gală a performanţei în educaţie. Președintele Moldovan: E un mic gest de apreciere
- Veștile bune nu au vacanță la "Liviu Rebreanu"! Noi distincții pentru elevii CNLR!
- Vezi care sunt cei 134 de olimpici premiaţi de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud!
- Consiliul Judeţean a premiat performanţa şcolară a 165 de elevi din Bistriţa-Năsăud!
- Anca Badiu și Adelina Avram de la C.N. ”Liviu Rebreanu”, calificate la etapa națională a Olimpiadei Gazeta Matematică! Vezi toate premiile și mențiunile obținute de elevii bistrițeni!
Comentarii
Felicitări călduroase pentru sfârșit de carieră. Lupta cea bună ați luptat, călătoria ați săvârșit cu bine, ca să parafrazez din Marele Apostol Pavel. Deși fulgurantă trecerea mea pe la Colegiul Național cu prilejuri metodico-științifice sau conferințe, am realizat că ați fost una din coloanele de lumină ale spiritualității acestui Colegiu. Satisfacția datoriei împlinite este un dar dumnezeiesc pentru un profesor de Limba și Literatura națională, -catedră plină de responsabilitate, ce dăltuiește marmura sufletelor adolescentine. Dincolo de exigența necesară se află totdeauna grija pentru destinele viitoare. Nu vă faceți reproșuri. 90% dintre elevi resimt aceasta și răsplătesc pe magistrii lor cu inefabila lor afecțiune, dacă nu azi, negreșit că în anii prin care vor trece.
Adaugă comentariu nou