După anii petrecuţi la catedră, Doina Pană dă o lecţie de profesionalism şi în Parlament

Sursa: www.doinapana.ro

 

Dascăl de aproape 30 de ani, Doina Pană a devenit una dintre cele mai importante embleme ale societății bistrițene. Puțini sunt cei din Colegiul Infoel, dar şi din alte licee bistrițene, care nu au auzit măcar o singură dată de ”doamna profesoară Pană”. Şi-a găsit vocaţia nu doar prin profesionalismul ei, ci şi prin apropierea de copii, părinţi şi colegii de catedră.

O femeie cu un caracter puternic, cu o statură morală și intelectuală pe măsură, Doina Pană luptă astăzi pentru o reprezentare cât mai bună a bistrițenilor în Parlamentul României. Nu vine în fața bistrițenilor pentru a convinge, ci vine în fața bistrițenilor pentru a promova un nou model de politică și de educație.

 

„Viitorul copiilor noștri depinde de noi”

Doina Pană este o femeie pragmatică, şi asta vine poate şi din  educaţia primită acasă, la Matei, apoi în şcolile unde s-a format, fie că vorbim de Liceul „Liviu Rebreanu” sau de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Şi-a început cariera profesională la Fabrica de Hârtie „Bistriţa” din Prundu Bârgăului, iar după un an era deja transferată ca şef de Compartiment Cercetare-Dezvoltare. Soarta a făcut că din 1983 să ajungă la Colegiul Tehnic Infoel, iar acum se identifică cu această şcoală.

Mii de copii, aproape 20 de generaţii pentru care nu am fost doar profesor, ci şi diriginte, două decenii ca director adjunct, premii obţinute la olimpiadele naţionale tehnice, distincţii acordate de Guvern sau de Ministerul Educaţiei, cam aşa poate fi descrisă cariera mea în educaţie. Şi nu este vorba doar despre munca depusă zi cu zi, ci şi de sufletul celui care a înţeles că şcoala nu formează doar profesionişti, ci şi oameni. Am ştiut că viitorul copiilor noştri depinde de noi”, dezvăluie Doina Pană.

Şi pentru ca rezultatele să nu se lase aşteptate, profesorul Pană a trecut în bancă şi a învăţat, despre cum se scrie un  proiect de finanţare europeană, despre managamentul proiectelor, dar şi despre administraţia locală în contextul actual.

Nu a fost de găsit la Infoel doar atunci când a fost inspector şcolar de resurse umane, când a plecat la Bucureşti, acceptând provocarea de a fi, chiar în vremuri tulburi, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării sau, în această vară, când a deţinut funcţia de inspector şcolar general.

 

„Am intrat în politică pentru a ajuta pe mai mulţi”

Doina Pană a intrat în politică de mai bine de opt ani. Atunci nu se  gândea că această nouă activitate o va ...prinde. „Ştiam şi atunci, ca şi acum, că de unul singur poţi să ajuţi, însă atunci când ai în spate un partid, iar acum o alianţă, atunci ajuţi mult şi pe mai mulţi”, spune ea.

În 2004, a reuşit să convingă colegii de partid, în doar câteva luni, că merită să fie propulsată pe un loc eligibil pe lista consilierilor judeţeni. De acolo a început, pas cu pas, mandat cu mandat, trecând prin cinci campanii electorale. A muncit mult pentru a-şi susţine ideile, iar acum vine în faţa electoratului pentru că a ajuns la  “vârsta deplinei maturităţi” pe toate planurile.

E vârsta care aduce cu sine nevoia de a te implica mai mult pentru cei din jur, de-a lăsa ceva în urma ta. Prin natura muncii mele, zi de zi mă întâlnesc cu zeci şi sute de tineri, părinţi şi bunici. Ideile, temerile şi neajunsurile lor mă încurajează să fiu o voce pentru problemele oamenilor. Ştiu, pot şi vreau să îi reprezint cu adevărat pe bistriţeni în Parlament”, este convinsă Doina Pană.

Candidat al Uniunii Social Liberale pentru funcţia de deputat în Colegiul 1 (Bistriţa-Livezile), Pană crede că poate aduce o schimbare în bine pentru municipiul Bistriţa, pentru judeţul nostru. 

Vreau să sprijin un guvern USL care pune în valoare cunoştinţele oamenilor pricepuţi pentru a face posibile atât în Bistriţa, cât şi în ţară, proiecte viabile ce creează locuri de muncă, infrastructură modernă şi o economie bazată pe competenţă. Cred într-o nouă Românie în care fiecare să-şi găsească locul de muncă şi liniştea familială, în care cei care greşesc plătesc, în care tinerii plecaţi revin, în care pensionarii nu sunt umiliţi, ci respectaţi”, spune Doina Pană.

 

„Este nevoie de o  nouă abordare a Educaţiei”

Doina Pană nu va abandona nici în Parlament lupta pentru o nouă abordare a educaţiei, domeniu vital pentru dezvoltarea soceietăţii şi „O Românie puternică”. „Cadrele didactice, studenţii, sindicatele, alţi participanţi la procesul educaţional, au arătat că legea educaţiei asumată de foştii guvernanţi nu este acceptabilă, căci nu rezolvă problemele existente. Astfel, în locul unui învăţământ orientat spre formarea persoanei şi crearea de personalităţi şi către inovaţie, România are un învăţământ birocratizat. Avem nevoie de tineri care să știe o meserie atunci când ies de pe băncile școlii, dar adaptat la cerințele mediului de afaceri”, susţine aceasta.

Înfiinţarea de noi locuri în grădiniţe şi şcoli, o şcoală la standarde europene, dezvoltarea programului „Şcoală după şcoală”, introducerea unei mese calde pentru elevi, subvenţionarea achiziţiei de manuale, introducerea internetului în toate şcolile, dar şi un program de eliminare a analfabetismului, sunt doar câteva dintre temele susţinute de candidatul USL.

Sunt foarte multe lucruri se spus când vorbeşti de educaţie. Totuşi, nu cred că poţi avea un învăţământ de calitate fără motivarea cadrelor didactice, recunoaşterea rolului social prin salariu, respectarea demnităţii acestora”, crede Doina Pană.

 

 

www.doinapana.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5