Ec. Gabriel Lazany: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, acreditat pentru prelevarea de organe şi ţesuturi. E un câştig umanitar!
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că unitatea spitalicească a primit acreditarea pentru prelevarea de organe şi ţesuturi din partea Agenţiei Naţionale de Transplant. Câştigul este unul umanitar pentru spitalul bistriţean, nici într-un caz nu presupune o finanţare superioară.
„Ieri (n.n. – luni) am primit decizia de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa pentru prelevarea de organe şi ţesuturi. Prin Decizia 49 a Agenţiei Naţionale de Transplant din 25 octombrie 2019, SJU Bistriţa este unitate medicală acreditată. Am încheiat procedura de acreditare, pe care am făcut-o într-un timp relativ scurt. După ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la inaugurarea Secţiei ATI, că toate spitalele judeţene vor fi obligate să îşi facă această acreditare, noi nu am mai aşteptat să apară legislaţie, de obligativitate, am pregătit documentaţia, care a fost coordonată de către Serviciul de Management al calităţii din cadrul SJU Bistriţa. În luna septembrie am înaintat documentaţia spre verificare, am trecut cu brio prin toate etapele, a fost şi Comisia de verificare pe teren, iar din 25 octombrie suntem acreditaţi”, a declarat Gabriel Lazany.
Potrivit acestuia, activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi va fi coordonată de către Maria Chiş, asistenta şefă a Secţiei de Terapie Intensivă, iar activitatea va fi condusă de dr. Anca Moldovan.
„Conform legii, trebuie să avem şi o echipă de suport pentru cei care vor veni să preleveze organe – activitatea de prelevare se va face de către o echipă a Agenţiei Naţionale de Transplant, care va veni când este chemată la un pacient eligibil. Din echipa de suport îi avem pe dr. Gheorghe Marin Suciu, medic primar specialitatea chirurgie, şeful Secţiei de Chirurgie generală, dr. Bogdan Bumbu – medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie, dr. Mihaela Albu – medic specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, dr. Ioan Florin Pop – medic oftalmolog şi dr. Radu Elisei – medic specialist în chirurgie generală”, a explicat managerul SJU Bistriţa.
Spitalul Judeţean nu a mai fost acreditat pentru prelevare de organe din 2008, pentru că fosta conducere nu a mai solicitat reînnoirea acreditării. De altfel, SJU Bistriţa, nefiind o unitate acreditată, nu a făcut demersuri şi pregătirea aparţinătorilor pentru eventualitatea unei donări de organe.
„La nivel naţional, noi nu avem o mentalitate şi o cultură de acest fel, nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Le-am propus cleor de la Agenţia Naţională de Transplant să facă un filmuleţ, la nivel naţional, pentru a putea fi prezentat aparţinătorilor, pentru că nu la toate spitatele abilitatea de comunicare cu aparţinătorii este la fel. De multe ori succesul depinde de persoana care prezintă cazul. Să se facă un film la nivel naţional, care să fie prezentat familiei într-un cadru intim, să înţeleagă ce înseamnă prelevarea de organe, care sunt beneficiile prelevării de organe şi câţi pacienţi ar putea beneficia de aceasta. După ce li se prezintă acest filmuleţ, abia după aceea să fie iniţiate demersurile de către personalul medical. De multe ori este o reticienţă. Când cineva drag ţie este în moarte celebrală şi este pacient eligibil pentru a-i fi prelevate organe, te agăţi cu speranţa de orice, poate îşi revine”, a mai spus Gabriel Lazany.
Acesta a menţionat că la Bistriţa a existat în ultima perioadă un caz, cu o persoană tânără, care era eligibilă pentru prelevare de organe, iar dacă familia ar fi acceptat, acesta ar fi fost transferat la un spital acreditat. „Şi familia lui a sperat până în ultimul moment. La nivel naţional, conform legislaţiei, există un Registru al donatorilor pentru că sunt persoane care în mod benevol vor să devină donatori. Procedura pentru a deveni donator: te duci, dai o declaraţie notarială că eşti de acord ca în cazul în care eşti în moarte cerebrală să-ţi fie prelevate organele. Atunci nu se mai cere acceptul familiei. Declaraţia respectivă se transmite la Agenţia Naţională de Transplant, eşti înregistrat în Registrul Donatorilor, registru secretizat, la care în România au acces trei persoane. Este secretizat pentru a evita orice suspiciuni”, a explicat Gabriel Lazany.
În context, acesta a precizat că, de exemplu, în Austria, de la orice pacient în moarte cerebrală se prelevează organe, inclusiv în cazul unui român aflat în această situaţie, în schimb, în Spania, chiar dacă eşti înscris în Registrul donatorilor este necesar şi acceptul aparţinătorilor, în timp ce în Marea Britanie fiecare se înregistrează singur.
Citiţi şi:
- Dr. Iulia Pelin, primul medic rezident Chirurgie generală, în stagiu de pregătire la Spitalul Județean de Urgență Bistrița!
- După 10 ani petrecuţi în Franţa, o familie de medici revine la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa!
- Premieră medicală pentru SCJU Bistrița! Felicitări echipei dr. Vlad Beleuzu și dr. Justin Dodane
- A fost semnat contractul de finanțare de 100 milioane euro, prin PNRR, pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud!
- Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany: Provocare medicală/Succes medical
Adaugă comentariu nou