A fost semnat contractul de finanțare de 100 milioane euro, prin PNRR, pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud!

Președintele Moldovan: Din 20 martie, începe construcția noii clădiri

În prezența ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila şi a prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al UMFST Târgu Mureş, în Sala Festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a avut loc semnarea contractelor de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru investițiile din județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Alba.
La eveniment, au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, deputatul Bogdan Ivan, directorul executiv Ciprian Ceclan şi Veronica Hasnaş din cadrul CJ, BN, dar şi managerul Ioan Scurtu de la compania Dimex 2000 Company. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ec. Gabriel Lazany, i-a avut alături pe directorul medical Gabriela Deak, directorul financiar-contabil – Mirela Pop, dar şi medicii din secţiile care vor beneficia de investiţii majore în urma implementării acestui proiect precum dr. Mihaela Albu (medic specialist Chirurgie plastică – Microchirurgie reconstructivă), dr. Adrian Demian (ORL), dr. Mihai Alexandru Hărăguş (şef Secţie Cardiologie), dr. Andrei Vârciu (medic specialist Gastroenterologie), dr. Iuliana Gărduş (medic şef Secţie Neurologie), dr. Ioana Marchiş (medic specialist Gastroenterolog), dr. Andrei Fărcaş-Rotariu (medic specialist Neurochirurgie), dr. Simona Bâldea (medic primar Nefrologie).
Potrivit președintelui Radu Moldovan, “Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire nou, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă“, cu o valoare de aproximativ 100 milioane euro, este cel mai mare și important proiect din domeniul medical din județul Bistrița-Năsăud, astfel că, oficial, sistemul de sănătate din Bistrița-Năsăud trece la un nou nivel.
„Astăzi, trăim un moment istoric, astfel, prin finanțarea unei investiții de aproximativ 100 mil euro, vom reabilita și moderniza vechea clădire a SJU Bistrița, în suprafață de aprox. 20.200 mp , unde vor funcționa după reabilitare: parter -(blocul alimentar, UPU SMURD, laboratorul de anatomie patologică), et. 1 (urologie și ortopedie), et. 2 (Obstetrică ginecologie, bloc operator Obstetrică ginecologie, neonatologie și ATI), etajul 3 (oftalmologie, boli cronice și blocul operator centralizat), etajul 4 (medicină internă, diabet, chirurgie generală), etajul 5 (pediatrie).
Vom construi o clădire nouă în suprafață desfășurată de aprox. 14.450 mp, care va fi legată de clădirea existentă printr-o pasarelă triplu etajată și va fi conectată cu secțiile
ATI, Bloc Operator și Chirurgie. În noua clădire construită va funcționa secția cardiologie (care va avea în componență o sală de operație hibrid cu angiograf pentru cardiologie intervențională, unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici), secția de hemodializă, compartimentul de chirurgie plastică, secția ORL, secția obstetrică ginecologie, compartimentul de neurochirurgie, compartimentul de recuperare neurologică, secția de neurologie, compartimentul de gastroenterologie și blocul operator ( 4 noi săli de
operație).
De asemnea, unul dintre obiective este acela de a crește semnificativ calitatea actului medical, prin construirea celor 4 noi săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie), care vin în completarea Blocului Operator, ajungând la 12 săli de operație. Prin implementarea acestui proiect, vom crește semnificativ condițiile hoteliere, (saloane cu 1-4 paturi, cu grupuri sanitare proprii, sisteme de distribuție a fluidelor medicale la fiecare pat), vom implementa programul de digitalizare la nivelul unității spitalicești, oferind posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor.
Sunt convins că în urma acestor investiții deosebit de importante pentru sănătate, în Bistrița, vor veni noi medici care ne vor oferi servicii medicale de calitate superioară. Dacă astăzi activitatea a SJU Bistrița se desfășoară în 23 de secții și compartimente medicale, cu 997 de paturi spitalizare continuă și 38 de paturi spitalizare de zi, pe o suprafață totală de 29.570 mp, în urma acestor investiții, SJU Bistrița va avea 29 de secții și compartimente care își vor desfășura activitatea pe o suprafață de aprox. 44.020 mp (în plus -neurochirurgie, recuperare neurologică, chirurgie plastică, compartiment gastroenterologic, unitatea de accidente vasculare cerebrale, unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici)” a declarat președintele CJ Emil Radu Moldovan.
Proiectul va avea patru componente majore: C1: Extindere spital cu un pavilion în regim de înălțime S+P+4E; C2: Reabilitare energetică și modernizare pavilion existent; C3: Digitalizare; C4: Achiziționare aparatură medicală”, a transmis managerul Gabriel Lazany.
În urma procedurii de licitaţie, lucrările au fost adjudecate de asocierea dintre Dimex 2000 Company SRL – Hidro Salt B 92 SRL – Consola Grup Construct SRL – Mansard Corporate SRL – Cubicon Invest SRL.
***
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, Sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc. Toate echipamentele/aparatura medicală este de ultima generație, respectă prevederile legale în vigoare și vor contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Prin eficientizarea energetică a imobilului, se doreşte realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.); sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.
Digitalizarea prevede un sistem informatic digital integrat și colaborare multidisciplinară - vizează modernizarea rețelei de comunicație și a data center-ului în vederea creșterii capacității rețelei, a disponibilității serviciilor în cazul unor defecte, îmbunătățirea securității sistemului, oferirea de funcționalități suplimentare pentru monitorizarea pacientului critic, funcționalități de comunicare multifuncțională și asigurarea suportului de calcul pentru funcțiunile existente, funcțiunile noi cuprinse în Studiul de fezabilitate sau a unor cerințe viitoare. Portalul Call-Center va facilita interacțiunea cu pacientul prin intermediul operatorilor de call-center, responsabili de crearea traseului medical al pacientului, realizând un flux medical complet.

Comentarii

17/03/23 20:57
cititor

Felicitări pentru inițiativă și succes în realizarea unor asemenea proiecte! Bistrița merită un spital de calitate., conectat cu spitalele din regiune și cu cele din județ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5