Elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Ilva Mare, într-o experienţă Erasmus+ în Polonia
În săptămâna 13-17 martie, Școala Gimnazială Ilva Mare alături de școala parteneră din Turcia a participat la a doua mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS + "Together for a Better World”. Această întâlnire a avut loc la Szkola Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Jablonicy, Polonia.
Din delegația acestei mobilități au făcut parte trei cadre didactice - director, prof. Pop Dana, coordonator al proiectului; prof. înv. primar, Moldovan Gabriela și Rus Florica, ca prof. însoțitori - alături de elevii Farcaș Dănuța, Gălan Andrei, Kalinin Raluca, Lupșan Ancuța și Lupșan Cristina.
Gazdele au pregătit o frumoasă ceremonie de deschidere urmată de un scurt moment artistic.
Elevii școlilor au susținut o prezentare despre energia regenerabilă din țările lor, apoi au luat parte la un atelier unde au creat clădiri celebre din lume realizate cu materiale reciclabile.
A doua zi am vizitat Compania Rzeszow ML System, care produce panouri fotovoltaice, apoi am descoperit care sunt etapele de tratare și purificare a apei pentru întregul oraș Rzeszow în MPWIK local.
În următoarea zi am vizitat fabrica de procesare a fructelor și legumelor, Vortumnus din Sko Iyszyn, după care am mers la muzeul Parcului Național Magurski din Krempna, iar după amiază la Stadnina Huculska din Regietow am descoperit un mijloc de transport care nu consumă energie electrică, trăsura cu cai. La finalul acestei zile, elevii s-au bucurat de o cină festivă.
A patra zi am observat îndeaproape cum se obține energia regenerabilă prin metode alternative într-un parc de eoliene din Rymanow și într-o hidrocentrală din localitatea Solina.
În ultima zi, în cadrul workshop-ului ,,Plantele noastre plămâni verzi” elevii și-au dat seama de importanța plantelor în viața de zi cu zi, urmat de plantarea copacului Erasmus de către fiecare participant, în curtea școlii. Elevii au prezentat tema săptămânii care s-a finalizat cu premierea celei mai reușite imagini care surprinde o modalitate de producere a energiei regenerabile.
Ziua s-a încheiat cu festivitatea de închidere a mobilității, urmată de o cină festivă.
În cadrul acestor activități elevii au comparat impactul diferitelor surse de energie asupra mediului și au conștientizat avantajele utilizării resurselor din natură în calitate de sursă a energiei regenerabile.
De asemenea, și-au dezvoltat competențele de limba engleză, capacitatea de adaptare și integrare în medii social-culturale diferite, promovarea și îmbunătățirea unor atitudini și valori precum motivația și determinarea pentru implicarea în acțiuni de protejare a mediului precum și disponibilitatea pentru lucru în echipă.
În concluzie, suntem de părere că acest proiect transnațional a avut rezultatul scontat, elevii dezvoltându-se din mai multe puncte de vedere.
Director prof. POP Dana
Prof. Moldovan Gabriela
Prof. Rus Florica
Citiţi şi:
- Zgonea: „Facturile la curent pentru cetăţeni vor scădea, ca urmare a unei legi votate în Parlament”
- BISTRIȚA: Se apropie evenimentul anului în materie de energie regenerabilă- GREEN ENERGY FORUM, 12 aprilie
- Energie regenerabilă pentru nouă instituţii din Prundu Bârgăului, printr-un proiect din Granturi SEE
- Soluții inovative pentru stocarea energiei verzi, prezentate la Bistrița, în prezența autorităților și a mediului de afaceri
- Ovidiu Creţu a participat la Conferinţa „Autorităţi locale pentru dezvoltare durabilă”
Adaugă comentariu nou