Elevii din clasa a VIII-a au schimbat topul ! Vezi cine a câştigat titlul de “cel mai dorit liceu”

Pentru a stabili nivelul de cristalizare a opțiunilor pentru liceu, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Bistriţa-Năsăud a realizat un studiu în rândul viitorilor absolvenți de clasa a VIII-a. La această cercetare au participat 82.34% dintre elevii de clasa a VIII-a din județ, care și-au exprimat interesul pentru diferite licee și grupuri școlare şi au sugerat modalităţi prin care contribuţia şcolii în orientarea şi consilierea educaţională poate fi îmbunătăţită.
În acest an școlar, peste 76% dintre elevi intenţionează să-şi continue studiile într-o formă de învăţământ liceal, în vreme ce 10.08% se îndreaptă spre învățământul profesional. Procentul elevilor care nu au luat o decizie în ceea ce priveşte continuarea studiilor s-a triplat în acest an (11,75%), o cauză fiind și recenta reintroducere a învățământului profesional, care diversifică gama opțiunilor și adaugă elemente de noutate. Peste jumătate dintre elevii intervievați afirmă că sunt bine informați în ceea ce privește oferta unităților școlare post-gimnaziale. Din partea școlii, elevii au nevoie, în primul rând, de informaţii despre licee (37.13%), dar şi de ore de pregătire suplimentară în şcoală (24.78%) şi de activităţi care să îi ajute să îşi descopere aptitudinile şi interesele (17.52%). Această ultimă nevoie poate fi acoperită prin apelul la profesorul consilier al şcolii (acolo unde acesta există) sau la CJAP BN, mai ales că 11.91% dintre opţiunile exprimate reclamă nevoia de orientare şcolară şi profesională oferită de profesorul consilier.
Elevii au alcătuit și un top al celor mai prestigioase licee din județ. Pe primele locuri se află C.N. Andrei Mureşanu – 25% și C.N. Liviu Rebreanu - 24% , urmate de C.N.George Coșbuc, C.T.Infoel Bistrița, Liceul Teoretic ,,Solomon Haliță Sg.Băi, Colegiul Petru Rareș Beclean, Colegiul Economic Năsăud, Liceul Sportiv Bistrița, Liceul Teoretic Sanitar Bistrița și C.T. ,,G.Moisil Bistrița”.
Datelor obținute indică nevoia unor programe de consiliere şi orientare coerente, destinate pregătirii elevilor din clasele a VIII-a în vederea realizării unor opţiuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5