Episcopul Benedict Bistriţeanul, la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui! Vicepreşedintele Camelia Tabără, managerul Alexandru Pugna au adus un pios omagiu alături de credincioşi din Transilvania şi Bucovina

La Praznicul Înălţării Domnului (Ziua Eroilor), joi, 10 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un grup de credincioși, a urcat la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Cu acest prilej, în fața monumentului, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să își schimbe viața prin pocăință. „Suntem chemați să privim la Hristos și numai la Hristos. Cine privește înspre Hristos nu greșește niciodată”, a subliniat ierarhul.
La final Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat slujba Parastasului pentru eroii români care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
La evenimentul comemorativ au participat militari de la Unitatea Militară din Prundu Bârgăului, numeroși credincioși de la poalele Călimanilor, din Transilvania și Bucovina, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane şi jerbe de flori.
De asemenea, copiii aflați în grija maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele au susținut un scurt moment patriotic.
"Monumentul de pe Grui – Călimani adună an de an în sfânta zi a Înălțării sute de oameni alături de măicuțele din Piatra Fântânele întru cinstirea eroilor știuți și neștiuți. Acolo sus, între Pământ și Cer, lecția despre rădăcinile și jertfa neamului românesc se predă simplu dar cu profunde simțiri...", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Camelia Tabără.
 
"De Înălțarea Domnului, când sărbătorim și Ziua Eroilor, împreună cu doamna vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Camelia Tabără, am urcat la Monumentul Eroilor de sub Grui, în masivul Călimani, la cota 1800 de metri. Aici, au fost împușcați de armatele austro-ungare un număr de 60 de ostași români, apoi au fost îngropați într-o groapă comună. După acest măcel, in primăvara următoare un tânăr cioban ieșit cu turma in Călimani, a găsit trupurile ostașilor scoase de avalanșă din groapa săpată superficial. Pe o cruce de lemn scria "60 de oatași români morți pentru patrie". A muncit si i-a reîngropat punând crucea înapoi, iar după ani, a dus acolo o cruce de fier pentru a nu se uita locul. In anul 1985 a mers acolo cu un preot si au sfințit o cruce de piatră, iar an de an de ziua eroilor urcau acolo cu preotul să se roage pentru sufletele celor 60 de eroi. Prin grija PS Episcop Vasile Someșanu, a Părintelui Gavril și a măicuțelor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, de câțiva ani în acel loc de jertfă este un monument frumos, binemeritat de cei ce s-au jertfit pentru reîntregirea Neamului. S-a ajuns cu greu acolo, mai ales când nu ai exercițu suficient în urcarea pe munte, dar tot efortul a meritat. A fost minunat. Emoționant. Unic. Cuvintele sunt prea sărace să pot descrie starea sufletului. Priviți pozele, măriți-le să vedeți detalii, urmăriți filmulețele, și chiar dacă sunt multe, merită. Urcând spre Pietrosul Călimanilor, căutând împreună cu măicuțele printre pierele de sub Grui unde erau tranșee, s-a găsit un cartuș pe care scria anul. Era de atunci, tras în timpul acelor sângeroase lupte. O să-l vedeți în poze... O să trăiți alături de noi, toți cei prezenți acolo, momente ce nu pot fi descrise în cuvinte. Impresionant a fost faptul că Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Episcop Benedict Bistrițeanul înconjurat de un sobor de preoți, iar bârgăuanii și bucovinenii veniți acolo, și-au adus cu ei copiii, să vadă și să învețe pe viu Istoria Neamului Românesc. Impresionant!!! Nu pierdeți ocazia ca anul viitor să ajungeți acolo. O să trăiți clipe unice. Pomenirea acestor eroi din Neam în Neam!", a declarat Alexandru Pugna, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
 
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Rotund Perfect

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5