Episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul este noul arhiepiscop de Alba-Iulia

Episcopul-vicar al Clujului, Irineu Pop-Bistriţeanul a fost ales, ieri, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), arhiepiscop de Alba-Iulia.

Anunţul a fost făcut de agenţia de ştiri a Patriarhiei BOR, basilica.ro. Episcopul-vicar Irineu Bistriţeanul a fost ales arhiepiscop de Alba-Iulia cu 29 de voturi, conform sursei citate.

În total au fost exprimate 42 de voturi, celălalt candidat, episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul obţinând 13 voturi.

Celălalt candidat a fost episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărăşanul.

PS Irineu Pop-Bistriţeanul este episcop vicar al Clujului din 1991. El a candidat şi la alegerile pentru Mitropolia Clujului, când a fost ales actualul mitropolit Andrei.

Irineu Pop-Bistriţeanul s-a născut în 1953 în judeţul Maramureş. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic din Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, iar ulterior a beneficiat de o bursă studii teologice în SUA, între 1985-1988.

În 1990 a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titlul de doctor în Teologie. Este călugăr din 1978. în 1980 a fost hirotonit ieromonah, iar ulterior i-a fost acordat rangul de protosinghel, iar în 1989 de arhimnadrit. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului în 1990, fiind hirotonit ca arhiereu în acelaşi an.

Din 1994 a susţinut dezvoltarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a predat cursurile de „Morală creştină şi Spiritualitate ortodoxă”.

După vacantarea scaunului de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului a candidat la rangul respectiv, însă atunci a fost ales actualul arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ.

PS Irineu Bistriţeanul va fi prezent pentru ultima dată în calitate de episcop al meleagurilor noastre, sâmbătă, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, la hramul Mănăstirii Dobric, şi duminică, la resfinţirea Bisericii din Braniştea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5