Eveniment cultural major organizat şi patronat de Centrul Judeţean pentru Cultură, Editura Polirom şi Mănăstirea Rohia

-Comemorare şi lansare de carte Nicolae Steinhardt-

La împlinirea a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Nicolae Steinhardt, la Mănăstirea Rohia, unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, s-a derulat un eveniment religios şi literar major, completat de acţiunile de la Bistriţa, oraş de care în anii ’80 ilustrul scriitor a fost foarte legat, la fel ca de oraşul Beclean, unde participa la mişcarea culturală “Saeculum”. La Rohia a avut loc lansarea volumului “Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia”, N. Steinhardt şi Ioan Pintea şi a cărţii monografie “Nicolae Steinhardt şi paradoxurile libertăţii” de George Ardelean. Au fost prezenţi la această comemorare şi au vorbit la lansare ministrul Culturii, Theodor Paleologu, secretarul de stat Petre Guran, PS Iustinian Chira Maramureşeanul, Părintele Macarie Motogna, Virgil Ciomoş, Ioan Pintea, Virgil Bulat, Ema Stoleriu – redactor şef Editura Polirom. A fost prezent un public numeros, cititori, oameni care l-au cunoscut pe monahul Nicolae Steinhardt, oficialităţi locale. Dintre invitaţi îi amintim pe: scriitorul Alexandru Vlad, Stelian Gomboş - consilierul principal în Ministerul Culturii şi Cultelor, Ciprian Olinici – redactor şef Centrul de Presă Basilica a Patriarhiei Române. Tot aici a avut loc şi un parastas la mormântul părintelui. Manifestările s-au derulat sub egida Editurii Polirom, a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi a Mănăstirii Rohia, la fel ca la Bistriţa, unde acţiunile au avut loc la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi”. Aici a fost săvârşit un parastas de către preoţii Macarie Motogna – Mănăstirea Rohia, Liviu Şugar, Ioan Pintea, Ştefan Borodi. În faţa unei biserici arhipline de oameni care iubesc scrisul şi personalitatea lui Nicolae Steinhardt şi care-l consideră pe acesta un model demn de urmat a avut loc lansarea volumelor “Primejdia mărturisirii” şi “N.Steinhardt şi paradoxurile libertăţii”. Moderatorul întâlnirii a fost părintele Ioan Pintea, cel care a ocazionat aceste manifestări cultural-religioase de excepţie, coautorul “Primejdiei mărturisirii”. Au vorbit despre cărţi şi despre personalitatea uriaşă a lui Nicolae Steinhardt, George Ardeleanu, Ioan Pintea, Macarie Motogna, Luigi Bambulea – redactor Verso, Irina Ciobotaru – îngrijitoarea unui viitor volum din seria “Steinhardt – Ispita lecturii”, Ema Stoleriu – redactor şef Editura Polirom, părintele Liviu Şugar – ucenic al părintelui Mina Dobzeu, cel care l-a botezat pe Steinhardt în închisoare. A fost un eveniment remarcabil care arată deschiderea bisericii înspre actul cultural major. Acţiunea de la Bistriţa a fost refelctată de Radio România Cultural, TVR Cultural, Radio Trinitas, TV Trinitas, Radio România Actualităţi.

Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”. Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia constituie al şaselea volum din seria de autor „N. Steinhardt”. Volumul conţine dialogurile „întrupate la Rohia” între autorul Jurnalului fericirii şi Ioan Pintea, convorbiri care punctează o serie de momente esenţiale ale itinerariului spiritual al lui N. Steinhardt. Redescoperim cultura românească din perioadele inter- şi postbelică, N. Steinhardt evocând numeroase personalităţi, precum Nae Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Ioan Alexandru sau Mircea Cărtărescu.

„O carte vie, plină de farmecul inteligenţei şi al sincerităţii... Este o carte-document care, împreună cu Jurnalul fericirii..., arată un destin de intelectual român în luptă cu «păcătoşenia» lui lumească şi cu aspiraţia sa de a se «înduhovnici» prin Hristos.” (Eugen Simion)

„Am trăit cu voluptate de ucenic apropierea de Părintele Nicolae. Pentru mine el a fost Avva, Antrenorul. Antrenorul acesta nu a scos din mine un jucător de elită, pentru că m-a antrenat mai mult pe «margine», dar, fără doar şi poate, a scos din mine un iubitor de joc, de jucători. Admiraţia pentru marile spirite, pentru marile jocuri şi jucători, pentru campioni o deţin, desigur, de la el. El numea cultura, ca şi Huizinga, un mare joc.” (Ioan Pintea)

N. Steinhardt se naşte la Bucureşti pe 29 iulie 1912. Îşi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Colaborează la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale. Refuză să colaboreze cu noul regim. În 1960 este anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat“ la 12 ani de muncă silnică. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sînt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămîne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

Ioan Pintea (n. 1961) a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; în prezent este preot paroh şi şef de serviciu la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Este unul dintre fondatorii revistei Deisis (München); redactor-şef al revistei Mişcarea literară. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5