Eveniment de marcă la Parva, la 250 de ani de atestare documentară. Pagini de istorie literară
Ziua de 28 iunie 2023 a fost un moment istoric pentru comuna Parva. Aici a avut loc un eveniment cultural de aleasă ţinută intelectuală, organizat de Biblioteca Judeţeană George Coşbuc’’ Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Local al comunei Parva, prilejuit de împlinirea a 250 de ani de la atestarea documentară a localităţii şi comemorarea unor personalităţi marcante a căror nume se leagă de această comună. Invitaţii de onoare au fost: părintele protopop Ioan Dâmbu, preoţii Crin Triandafil Theodorescu şi Florin Nalaţ, poetul şi managerul bibliotecii judeţene Ioan Pintea, scriitorii Icu Crăciun, Iacob Naroş şi Mircea Daroşi.
Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa unui grup de 30 de oaspeţi din Republica Moldova şi a mai multor săteni interesaţi de acest eveniment. Două mari nume literare au fost readuse în memoria comunităţii de aici: George Goşbuc şi Liviu Rebreanu. Poetul de la Hordou a poposit câteva zileîn această localitate la Casa parohială, vizitându-şi nepotul de frate, pe preotul Vasile Coşbuc:,, Luni am plecat din Leşu în Parva la Vasile. Am stat în Parva până miercuri...’’(Scrisoarea lui George Coşbuc către Elena Coşbuc din 6 sept.1913 ). Ţăranii bătrâni (Ilie Strugariu, Costan Scurtu ş.a.) erau impresionaţi când poetul stătea de vorbă cu ei şi le povestea întâmplări din războiul nostru pentru independenţă. Soţia lui Vasile Coşbuc, preoteasa Valeria, n. Rusu, îşi amintea cum într-o dimineaţă pe la orele 5 l-a găsit pe poet în camera rezervată lui, scriind o poezie, având în faţă cafeaua şi ţigara. Învăţătorul G. Ciocîrlă povestea cum îi plăcea poetului să se plimbe singur pe uliţele retrase ale satului; mergea cât mergea, apoi se oprea dintr-o dată gânditor şi-şi fixa privirea într-un singur punct sau asupra vreunui peisaj încântător. Nepotului său Vasile, poetul îi aduce un gramofon — „lucru rar pe atunci — şi plăci cu cîntece româneşti’’ (Vasile Scurtu- Itinerar prin Transilvania).
În romanul ,,Pădurea spânzuraţilor’’, Liviu Rebreanu aminteşte de mai multe ori de comuna Parva, ca fiind localitatea natală a personajului său emblematic, Apostol Bologa : ,,Acolo era casa lui părintească, bătrână, solidă, chiar peste drum de biserica nouă, strălucitoare/…/Parva era aproape de Năsăud/…/ În scurta şedere a lui Apostol Bologa acasă la Parva lîngă mama sa, în viaţa lui vor avea loc mai multe evenimente/… /Joi după amiază, exact la ora patru, Apostol îşi întrerupse lucrul la birou şi trecu la Ilona să-i spuie c-a hotărât să facă nunta la Parva/…/ A doua zi toată Parva ştia că Apostol Bologa a stricat logodna cu fata avocatului fiindcă a auzit-o vorbind ungureşte/…/ Aleea de fagi din Parva, dreaptă şi îngrijită, de la gară până-n mijlocul orăşelului, părea noaptea un tunel nesfârşit/…/ Din aceste texte se poate trage concluzia că, în realitate nu este vorba de comuna Parva, ci de oraşul Beclean, aşa cum susţin exegeţii operei rebreniene. Părvenii sunt însă mândri că Liviu Rebreanu i-a făcut nemuritori prin opera sa.
Din iniţiativa primarului Ioan Strugari şi a managerului bibliotecii judeţene, Ioan Pintea, în locul unde a fost Casa parohială şi în apropiere de casa familiei Bologa, s-a ridicat o placă comemorativă, care dincolo de ,,realitate şi ficţiune’’ va aminti generaţiilor prezente şi viitoare "puterea nebănuită a literaturii’’. Placa a fost sfinţită de către părintele protopop Ioan Dâmbu, însoţit de preoţii Crin Triandafil, Florin Nalaţ şi preotul oaspete din Republica Moldova.
După acest moment, întreaga asistenţă s-a retras în interiorul Bisericii, unde invitaţii de onoare ( Ioan Pintea, Icu Crăciun, Iacob Naroş, Crin Triandafil, au făcut expuneri profesioniste referitoare la cele două personalităţi, stârnind interesul auditoriului prin aspectele inedite pe care le-au prezentat. O emoţionantă expunere a avut-o părintele protopop Ioan Dâmbu despre fostul lui profesor de la Seminarul Teologic din Cluj, Vasile Scurtu, fiu al satului, lansând propunerea ca într-un viitor apropiat să i se ridice un bust, în semn de preţuire şi de cinstire a personalităţii sale. Profesorul şi fostul director al şcolii, Mircea Daroşi a prezentat istoricul comunei Parva, de la a cărei atestare documentară (1773 ) se împlinesc 250 de ani. Au fost adresate apoi calde mulţumiri şi felicitări primarului Ioan Strugari şi managerului bibliotecii judeţene Ioan Pintea pentru organizarea ireproşabilă a acestei activităţi , după care s-a vizitat noua clădire a şcolii, care a impresionat pe toţi cei prezenţi prin arhitectura şi dotările ei la standarde europene. A urmat apoi momentul de socializare care a fost unul de excepţie.
Citiţi şi:
- Sărbătoarea cărţii la Parva: Inaugurarea Bibliotecii
- O nouă filă de istorie, la Parva. Grădiniţa şi şcoala, perle pentru educaţia şi viitorul comunităţii
- ÎPS Andrei în mijlocul credincioşilor din Parva
- 250 de ani de la atestarea documentară a comunei Parva
- Sub curcubeul amintirilor, la întâlnirea foștilor dăscăluți de Parva!
Adaugă comentariu nou