Eveniment marca Erasmus – Etwinning, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud

 

În data de 14.05.2024, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a avut loc ediția a VII-a a Simpozionului „eTwinning - creativity and innovation”, DEOR: ERASMUS-ETWINNING, EXPERIENȚE DE ÎNVĂȚARE; „ÎNVAȚĂ ȘI DĂ MAI DEPARTE!”.

Au participat reprezentanți ai instituțiilor, inspectori școlari, metodiști ai CCD, membri ai Consiliului consultativ Proiecte Educaționale, precum și directori și cadre didactice din unități de învățământ din județ.

Lucrările simpozionului au fost deschise de către domnul inspector școlar general, prof. Mircea Cristian Nicula, care a apreciat în mod deosebit activitățile din cadrul programului Erasmus+ și a insistat asupra importanței derulării unor astfel de proiecte care contribuie la dezvoltarea competențelor în rândul elevilor și al cadrelor didactice. Recent, s-au semnat documentele pentru a doua rundă din cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, însă este important de știut că, în județul Bistrița-Năsăud, există peste 100 de proiecte în diferite faze de implementare și pe diferite linii de finanțare, majoritatea fiind prin PNRR-Pilonul VI - Politici pentru noua generație - Componenta 15-Educație.

Doamna inspector școlar, prof. dr. Doina Macarie, a prezentat proiectele cu finanțare europeană derulate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud și acreditările din cadrul Programului Erasmus+: Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională sunt lideri de consorțiu în domeniul Educație Școlară, Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistrița, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sângeorz-Băi, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean și Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița dețin acreditare în domeniul Educație Școlară (SE). Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud dețin acreditare în domeniul învățământ vocațional și tehnic (VET).

În continuare, doamna inspector a prezentat realizările la nivelul competiției Școală Europeană, distincții obținute de: Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva și Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud. A recomandat școlilor interesate de obținerea acestui titlul să finalizeze dosarul pentru că data limită de trimitere a documentelor de candidatură este 21 mai 2024. În acest an, evaluarea dosarelor se va face la Inspectoratul Județean Bihor. 

Doina Macarie a enumerat cursurile de formare desfășurate în colaborare cu Casa Corpului Didactic, pentru domeniul proiecte educaționale:

„Strategii de implementare a proiectelor educaționale în instituții de învățământ”, prof. Nelia Nicula, membră în consiliul consultativ, prof. drd. Vasilica Găzdac, ambasador Erasmus și Etwnnning, prof. drd. Emese Câmpean, ambasador Erasmus și Etwnnning, prof. Ionela Lazea, ambasador Etwinning, prof. Flavia Precub, ambasador Erasmus, coordonator Doina Macarie.

„Dezvoltare instituțională prin Programul Erasmus+”, coordonator Doina Macarie, colaboratori: prof. Cristina Hădărău, director Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistrița, prof. Danea Daniela, director Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița, prof. Daniela Hudrea, Colegiul Tehnic „Infoel”, Bistrița, prof. Iulia Istrate, Palatul Copiilor Bistrița, prof. Anca Lazaric, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bistrița, toate colegele fiind membre în consiliul consultativ.  

Am constatat că nu avem evaluatori suficienți în județul nostru pentru Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere şi  Gândire Critică „TINERII DEZBAT, astfel că am organizat o sesiune de formare inițiată de prof. Nelia Nicula de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, intitulat ,,Introducere în dezbateri”.

La începutul anului școlar, ne-am propus ca, în județul nostru, să se deruleze cât mai multe proiecte Etwinning, și am inițiat un curs de formare „Introducere în eTwinning/ESEP (European School Education Platform). Derularea proiectelor internaționale de colaborare”, două sesiuni, formator prof. drd. Emeșe Cîmpean, membră a consiliului consultativ.

Responsabilă a tuturor acestor cursuri și programe formare din partea CCD BN a fost prof. Cristina Hangea, membră a consiliului consultativ. Doina Macarie a mulțumit tuturor colegilor membri în consiliul consultativ pentru implicare și a subliniat că aceste cursuri au venit în întâmpinarea nevoilor identificate în rândul profesorilor din județul Bistrița-Năsăud. Astfel, am reușit să pregătim un număr de aproximativ 200 de profesori și să deschidem foarte multe conturi pe platforma Etwinning.

Simpozionului „eTwinning - creativity and innovation”, DEOR: ERASMUS-ETWINNING, EXPERIENȚE DE ÎNVĂȚARE; „ÎNVAȚĂ ȘI DĂ MAI DEPARTE!” a fost găzduit și în acest an la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pentru a sublinia importanța valorizării activităților din cadrul proiectelor europene și a sprijini implicarea cât mai multor unități școlare în activități de învățare prin colaborare, în cadrul mobilităților sau în context blended-learning – în eTwinning sau Erasmus+.

eTwinning – creativity and innovation” este o inițiativă a Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean, iar ediția din acest an s-a bucurat de un număr mare de contributori cu lucrări din țară și din străinătate. Elevii și profesorii participanți la activitățile din acest an au făcut schimb de bune practici pe tematici precum: Școala mea eTwinning; Școala mea Erasmus; Școala mea ECO; Școala mea EPAS (European Parliament Ambassador School); Unitate în diversitare - Școala mea incluzivă. Simpozionul a oferit șansa de a valoriza și disemina rezultatele proiectelor eTwinning și Erasmus+, de a motiva alte școli spre implicarea în proiecte europene. Produsul final al acestei activități va fi un material virtual, oferit ca resursă educațională deschisă tuturor celor interesați de activitățile din proiectele eTwinning și Erasmus+. Doina Macarie a mulțumit în mod deosebit doamnei director adjunct de la Colegiul Național Petru Rareș Beclean pentru această inițiativă, menită să atragă un număr mare de cadre didactice în activitățile din cadrul programului Erasmus și eTwinning.

Doamna inspector Doina Macarie a prezentat mobilitățile celor 16 cadre didactice din consorțiu din primul an de acreditare și activitățile desfășurate până în acest moment în școlile cuprinse în acreditare. Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Bistrița, director Liana Moldovan și prof pentru învățământul preșcolar Lăcătuș Ildikó Rozalia au efectuat o activitate de multiplicare și diseminare și planuri de lecție pentru preșcolari. Școala Gimnazială Dumitra, director Claudia Avram și prof. Anda Liana Lazar au realizat un eveniment de multiplicare și diseminare și planuri de lecție pentru învățământul gimnazial și pentru preșcolari. Școala Gimnazială Nr. 1 Leșu, director Rauș Cristian Rareș și prof. Ioana Avram au susținut un eveniment de multiplicare și proiecte didactice pentru învățământul gimnazial și pentru grupele de grădiniță.

Pentru că, în Planul Erasmus al acreditării, au fost propuse activități de împădurire, în scopul de a atinge obiectivul green, la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Coșbuc, director Cira Ștefan și prof. Buga Floarea-Nicoleta, la Școala Gimnazială Tureac, director Morariu Ciot-Radu și prof. Moroșanu Laura-Monica și la Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, director Doru Mătieș și prof. Socaciu Liviu au organizat activități de plantare se puieți, sub denumirea „Pădurea Erasmus”, urmând inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud care a împădurit o suprafață de 0,73 de ha pusă la dispoziție de Ocolul Silvic al Primăriei Municipiului Bistrița. Această acțiune face parte din strategia Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale de a sădi șapte păduri Erasmus în toată țara, iar județul nostru a fost primul care a răspuns solicitării ANPCDEFP. În plus, aceste școli au realizat și activități de multiplicare și diseminare și proiecte didactice. La Inspectoratul Școlar Județean Bistrița Năsăud, a avut loc o activitate de diseminare coordonată de prof. Violeta Rogozan, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, în colaborare cu prof. Georgeta Borș, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație, prof. Daciana Legendi, inspector școlar pentru managementul resursei umane și prof. Marioara Bozga, inspector școlar pentru management instituțional, pe baza cursurilor de formare pe care le-au efectuat cele 16 cadre didactice din instituțiile cuprinse în consorțiu în cadrul mobilității din Budapesta: „Environmental Education Outdoor”, „Make technology your friend!” și „Non formal for inclusion”.

Lucrările simpozionului:

Prof. dr. DOINA MACARIE, Inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, „Experiențe de învățare Erasmus în cadrul Acreditării”;

Prof. CRISTINA HANGEA, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud: „Dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice prin programe de formare”;   

Prof. MARIOARA BOZGA, Inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, „Edu Mobility Project BN”;

Prof. VIOLETA ROGOZAN, Inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, „Învățarea bazată pe proiecte - învățare și dezvoltare de competențe”;

Prof. DANIELA HUDREA, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, „Smart-Mobility BN”;

Prof. drd. VASILICA GĂZDAC, Ambasador Erasmus & eTwinning: „Dezvoltarea competențelor STEAM în cadrul Acreditării Școlare”;

Prof. drd. EMESE CÎMPEAN, Ambasador Erasmus & Twinning: „DEOR eTwinning/Erasmus: Învață și dă mai departe!”.

Doamna inspector școlar, prof. dr. Doina Macarie a mulțumit în mod deosebit doamnei director adjunct, prof. drd. Emeșe Câmpean, pentru această inițiativă de a aduce la cunoștința colegilor din învățământ programul Etwinning, printr-un simpozion județean și pentru entuziasmul de a împărtăși experiențe de învățare deosebite. 

În cadrul concursului județean „ERASMUS, EXPERIENȚĂ DE ÎNVĂȚARE”, un concurs interdisciplinar, inclus în Calendarul activităților educative de la nivel județean, pag. 2, nr. 19, au avut loc activități interactive, coordonate de către prof Marioara Bozga, inspector școlar și prof. Violeta Rogozan, inspector școlar, cu scopul de a observa competențele dobândite de elevi în cadrul proiectelor educaționale și impactul proiectelor din cadrul Programului Erasmus+ în rândul elevilor și al cadrelor didactice.

Cu toții au participat cu interes la această activitate și au ajuns la concluzia că educația nonformală contribuie, alături de educația formală, în egală măsură, la conturarea profilului absolventului.

Erasmus schimbă vieți, deschide minți!

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5