Evidenţe despre ţigareta electronică şi efectele utilizării asupra sănătăţii

                         Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!

       În scopul sensibilizării populaţiei României referitor la beneficiul renunţării la fumat, Guvernul României, în temeiul art. 107 alin. (2) din Constituţie şi al art. 8 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combatarea efectelor consumului produselor din tutun, a adoptat Hotărârea 1270/2002, prin care, cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie se declară “Ziua Naţională fără Tutun”. Campania reprezintă o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, cu scopul prevenirii iniţierii consumului, precum și pentru descurajarea utilizării tutunului sub orice formă.

     Scopul campaniei 2019 este prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor   renunțării la fumat iar partenerul principal este Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Bistrița.

      Cauză principală de deces, boală și sărăcie, epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat lumea, omorând peste 8 milioane de persoane pe an. Mai mult de 7 milioane din decese sunt rezultatul direct al consumului de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun ambiental – fumatul pasiv. Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc ca atare. Cu toate acestea, consumul de tutun este frecvent în întreaga lume datorită prețurilor relativ scăzute, a comercializării agresive și răspândite, a lipsei de conștientizare privind pericolele sale și a politicilor publice de control diverse și inconsistente.

      Formula cea mai modernă de consum a tutunului, e-țigaretele, a devenit una dintre cele mai agresive și cauzatoare de moarte. E-tigaretele sunt dispozitive electronice cu design și dimensiuni diferite, care funcționează cu ajutorul unei baterii. Cele mai multe sunt alcătuite dintr-un element de incalzire si un spatiu pentru pastrarea unui  lichid. Plăcute, elegante, unele e-tigarete au aspectul țigaretelor conventionale, trabucurilor sau pipelor clasice. Altele seamana cu stick-urile USB sau au forma unor pixuri.

     E-țigaretele produc un aerosol prin încălzirea unui lichid. Aerosolul conține substanțe si arome precum: nicotină, particule ultrafine, care pot fi inhalate adânc în plămâni; arome, precum diacetil - un produs chimic asociat unei boli pulmonare grave; compuși organici volatili (formaldehidă, acetaldehidă, acroleină);substante chimice cauzatoare de cancer, metalele grele, (nichel, staniu și plumb).Toate acestea sunt extreme de daunatoare sanatatii!

     Lichidul din e-tigareta poate conține de asemenea: tetrahidrocanabinol (THC) și canabinoid (CBD). THC este compusul regasit in marijuana cu efect psihoactiv ridicat asupra creierului.

     Majoritatea e-țigaretelor conțin nicotină cu efecte cunoscute asupra sănătății, mai ales prin crearea unei dependențe/adictii puternice. Dar există și e-țigarete care nu conțin nicotină ! Nicotina – substanță puternic adictivă, poate dăuna dezvoltarii creierului adolescentului aflat în dezvoltare până la vârsta de 25 ani. Consumul nicotinei în adolescență poate dăuna părților creierului diminuând gradul/nivelul de atenție, capacitatea de învățare, dispoziția și controlul impulsurilor. Creierul tinerilor construiește sinapse mai rapid decât creierul adulților, iar nicotina poate schimba modul în care se formează acestea. In plus, utilizarea nicotinei în adolescență poate crește riscul pentru viitoare dependente asociate altor medicamente.

       Aerosolul din e-tigareta nu este inofensiv, desi conține mai puține substanțe chimice toxice decât amestecul mortal al celor 7.000 din tigaretele conventionale. Substanțele dăunătoare și potențial dăunătoare, precum nicotina, metalele grele (plumb, compuși organici volatili și agenți care provoacă cancerul) se regasesc in continutul aerosolului.

       Organizația Mondială a Sănătății avertizeaza ca utilizarea produselor care conțin nicotină in orice formă, inclusiv e-tigarete, nu este sigură.

       In cazul e-tigaretelor aerosolul inhalat conține substanțe toxice care pot crește riscul de cancer, boli cardiovasculare sau pulmonare. Dar  e-țigaretele pot produce accidente cauzate de posibilele baterii defecte care pot provoca explozii si chiar incendii, deseori cu urmari grave. Majoritatea exploziilor s-au produs la încărcarea bateriilor e-țigaretei.

       Nivelul dovezilor  științifice privind asocierea între utilizarea de țigarete electronice și biomarkerii riscurilor de boli cardiovasculare variază: există dovezi substanțiale că ritmul cardiac crește la scurt timp după consumul de nicotină din țigaretele electronice. Există dovezi moderate că tensiunea arterială diastolică crește la scurt timp după consumul de nicotină din țigaretele electronice. Există dovezi limitate că utilizarea țigaretei electronice  este asociată cu o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale sistolice, modificări ale biomarkerilor de stres oxidativ, disfuncție endotelială crescută și rigiditate arterială. Nu există dovezi suficiente că utilizarea de țigareta electronică este asociata cu modificări pe termen lung ale ritmului cardiac, tensiunii arteriale și geometriei și funcției cardiace.

     Nicotina din e-lichide este ușor absorbită din plămâni în fluxul sanguin atunci când o persoană folosește o țigareta electronică. Ajunsă în sânge, nicotina stimulează glandele suprarenale pentru a elibera hormonul epinefrină (adrenalină). Epinefrina stimulează sistemul nervos central și crește tensiunea arterială, respirația și ritmul cardiac. Nicotina activează circuitele de recompensare ale creierului și crește, de asemenea, nivelul unui mesager chimic din creier numit dopamină, care consolidează comportamentele pentru obtinerea de satisfacții. Plăcerea cauzată de interacțiunea nicotinei cu circuitul de recompense motivează unii oameni să folosească nicotina din nou, în ciuda riscurilor pentru sănătatea și bunăstarea lor.

      Există dovezi  științifice concludente că expunerea intenționată sau accidentală la lichidele din țigaretele electronice  (de la băut, contact cu ochii sau contact dermic) poate duce la efecte adverse asupra sănătății, inclusiv la convulsii și leziuni cerebrale anoxice.

      Nicotina este  o substanță neuroteratogenă, iar utilizarea sa de către femeile gravide expune un făt în curs de dezvoltare la riscuri,  inclusiv dezvoltarea creierului acestuia. Nicotina are efecte dăunătoare mai importante și durabile asupra creierului adolescenților în comparație cu creierul adult, primii suferind efecte mai nocive.

      Dovezile științifice  sugerează că expunerea la nicotină prin utilizarea de țigarete electronice în rândul tinerilor și adulților tineri, poate avea consecințe dăunătoare de lungă durată pentru dezvoltarea  creierului, inclusiv efecte dăunătoare asupra cogniției, atenției și dispoziției.

    Ce vă recomandăm?  Renunțați complet la consumul de țigarete electronice și la produse din  tutun. Unii oameni utilizeaza  tigarete electronice, alții  folosesc  țigarete sau alte produse din tutun, iar altii utilizeaza produse din ambele categorii. Acum este un moment bun pentru a renunța la toate acestea. Știm că poate părea dificil, dar renunțarea atât la utilizarea de țigarete electronice cât și  la  consumul de produse din tutun este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dv.

       Mirela Parker,   Compartiment Educatie si Promovare pentru Sanatate al DSP-BN

 


Comentarii

31/01/20 11:47

peste articolele care sunt sponsorizate de catre marile companii de tutun, Ministerul Sanatatii din Anglia a declarat ca vapatul (tigara electronica) este cu 95% mai "sanatoasa" decat fumatul tigarilor clasice. https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-t...

Daca doresti sa vapezi un lichid CBD Harmony, fara nicotina si alti compusi sintetici dar cu potentialul terapeutic al acestui canabinoid remarcabil, te asteptam pe https://www.zenfloat.ro/e-lichid-cbd

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5