Excursii, activităţi culturale, dezbateri pe tema incluziunii romilor, într-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud face parte dintr-o rețea internațională de autorități publice locale și regionale care are în vedere implementarea unor acțiuni în cadrul proiectului "Sprijinirea activităților de comunicare destinate combaterii discriminării și stereotipurilor față de populația de etnie romă și sprijinirea inițiativelor voluntare care promovează învățarea reciprocă și înfrățirea între autoritățile publice locale și regionale cu privire la integrarea Romilor în întreaga Uniune Europeană".          Proiectul este finațat de Comisia Europeană- Direcția Generală Justiţie şi  Consumatori prin consorţiul format din Particip GmBH, European Social Network şi Think International și se adresează unui număr de 20 Autorități publice locale și regionale din Uniunea Europeană care desfășoară diverse activități planificate în scopul consolidării coeziunii la nivelul comunității și sprijinirea incluziunii sociale a populației de etnie romă.

         Prin proiect s-au realizat un număr de 10 parteneriate bilaterale internaționale în scopul transferului reciproc de bune practici privind integrarea comunităților de romi, prin realizarea unui schimb de vizite. În cadrul proiectului, partenerul de înfrățire al județului Bistrița-Năsăud este orașul Berlin.    

         În perioada aprilie –iunie 2016 vor fi realizate o serie de acţiuni, şi anume activităţi pe grupe interetnice mixte de elevi ai claselor V-VIII privind promovarea  culturii și tradiţiilor populare, în patru școli din județ. Astfel de evenimente vor avea loc la Liceul Tehnologic Lechința, Liceul Teoretic CR Vivu Teaca, Școala Gimnazială Budacu de Sus, Școala Gimnazială nr. 7 Viișoara, ntre 20-22 aprilie. De asemenea, vor fi promovate 4 work-shop-uri de analiză SWOT, pe 4 domenii tematice de incluziune a romilor - educaţie, sănătate, acceptare în comunitate, ocupare - în comunitățile din Teaca, Lechința, Petru Rareș și Viișoara, în luna mai.  

Potrivit directorului Direcţiei de Detvoltare Durabilă şi Relaţii Externe din CJ BN, vor fi realizate excursii de lucru pe traseul Bistrița - Piatra Fântânele (Cabana Tășuleasa) – Colibița, la care vor participa 60 elevi și 8 profesori, organizați în grupuri de elevi de diferite etnii, perioada de desfășurare fiind 14-18 iunie.  În plus,  în perioada 14-18 iunie, în cadrul formal oferit de Grupul de Lucru Mixt pentru Romi de pe lângă Instituția Prefectului vor fi diseminate rezultatele activităţilor. Prin proiect, vor fi realizate în format electronic a unor materiale care reflectă activitățile desfășurate precum şi distribuirea acestora în școlile din județ care au elevi romi, în scopul promovării și multiplicării acestora practici.

 

 

Comentarii

29/04/16 11:10
Cetatean din Bi...

Maaaaaaaaaaaa.... nu "excursii"... ci adunati si pusi la munca... ! Cei care nu au venituri ori surse de trai, sa fie mutati fortat la tzara ( ca de bunavoie fiti siguri ca nu vor ) , unde sa li se dea pamant si sa fie fortati sa-l munceasca si sa traiasca din cultivarea acestuia si cresterea de animale de casa, la fel cum fac si tzaranii nostri de la tzara si care nu cer nici "hajutoare" si nici "pomene " de la nimeni ! Ce atatea "pomene" si bani publici , azvarliti aiurea pe aceasta etinie !!! Dat "pamant", improprietariti si pus la treaba, sa se intretina singuri ! La munca mancatz-as... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5