Expoziţie de pictură-colaj textil „Luna de miere” a lui Ilie Mitrea, la Casa Argintarului

          Mă gândeam privind afişul acestei anunţate expoziţii la tot felul de tablouri cu mirese şi miri, dacă tot e „Luna de miere” a proaspeţilor căsătoriţi. Urcând treptele înguste, medievale, ascunse ale Casei Argintarului, am descoperit, pe simezele din sălile de la etaj, o inedită expoziţie de pictură-colaj, un fel de postmodernism sui generis.

          Ar putea fi, zic unii, o pervertire a artei tradiţionale, ar fi o inovaţie, un experiment plastic, ar susţine alţii, printre care şi dr. Alexandru Constantin Chituţă, curator al expoziţiei de la Sibiu.

          Dar cine este artistul expozant Ilie Mitrea? Este un sibian get-beget, coleg de generaţie şi de facultate cu Diana Morar, pictoriţă din Bistriţa, şi ucenic şi fost student al maestrului pictor Ioan Sbârciu, a cărui retrospectivă picturală 70 este găzduită în sălile generoase ale Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Este absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia pictură, în anul 2006. În anul 2008, a fost bursier Erasmus la Academia di Belle Arti din Bari, Italia. În 2013, a susţinut teza de doctorat cu tema „Artă şi război”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Sbârciu. În prezent este pictor-restaurator, expert în cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. În 2015, a obţinut premiul „Lorenzo il Magnifico”, locul 4 la categoria textile, în urma participării la a X-a ediţie a Bienalei de artă contemporană din Florenţa, Italia. A participat cu lucrări la expoziţii de grup în Franţa, Irlanda, Italia.

          În cuvântul de salut al expoziţiei, „Artistul Ilie Mitrea şi luna de miere”, curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituţă afirmă: „Mesajul este unul simplu, cununia şi familia se întemeiază pe buna rostuire, pe înţelegere şi pe valorile spirituale şi perene ale poporului român. Chindeul este bucata de pânză ţesută, decorată, colorată, care-l însoţeşte pe ţăran atât la botez, la masă, la cununie, dar şi la moarte, iar cu ajutorul lui Ilie Mitrea, acesta îi completează rostuirea prin amprenta sa coloristică vie şi emoţională a clipelor frumoase ale cununiei perechilor de miri”. Haideţi, deci, bistriţeni şi turişti străini la Casa Argintarului, unde se pot sărvârşi cununii plastice, picturale de o clipă!

          Expoziţia despre care facem vorbire a fost prezentată elogios de către managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, sculptorul Alexandru Gavrilaş, de curatorii expoziţiei de faţă – Alina Berbecaru şi Alexandru Chituţă, precum şi de artistul plastic Ilie Mitrea, prezent la eveniment.

          Organizatorii expoziţiei-colaj, textile, pictură de pe simezele Casei Argintarului din Bistriţa sunt: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smighelschi  şi Asociaţia Brukenthal von Studio.

          A fost editat şi un catalog cu lucrările artistului Ilie Mitrea, intitulat tot „Luna de miere”, Editura Armanis Sibiu, 2018.

          La Casa Argintarului se săvârşesc, pe timpul expoziţiei, cununii picturale! Şi se serveşte o „Lună de miere” cu argint!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5