Familia năsăudeană Mititean de două ori octogenară

Familia Ioan și Lucreți a Mititean binecuvântată de Dumnezeu cu o salbă lungă de ani și cu voia Dânsului să mai înșiruie împreună mărgărite a trecut prin viață umăr lângă umăr, înfruntând vicisitudinile ei.
Lucreția Mititean, despre această doamnă a Năsăudului vreau să scriu azi, schimbă și dânsa prefixul în acest început de toamnă și mijloc de septembrie ca să nu-și lase soțul singur-octogenar. Astfel, pașii lor, mereu alături,bat o cadență de oameni onești, modești, harnici, deosebit de primitori.
Doamna Lucreția are originea în comuna Târlișua, acolo unde a răsărit steaua călăuzitoare a romanului modern-Liviu Rebreanu.
Născută la sat „acolo unde s-a născut veșnicia” a perceput și asimilat toate valorile transmise din generație în generație de neamul românesc: credința în Dumnezeu, dragostea de neam și glie, curajul, devenind o luptătoare perseverentă în afirmarea personalității ca dascăl, soție sau condeier năsăudean.
Dânsa, ca și soțul și-a tras hrana spirituală din cei patru ani de liceu năsăudean și Inst.Pedagogic Cluj, cu dascăli de excepție chiar dacă în acele vremi, stăteau câte 20-30 în dormitor cu țolul și perina aduse de acasă și nu de puține ori, lemnele verzi nu dădeau suficientă căldură.
După absolvirea Institutului Pedagogic Cluj, în scurt timp, prin concurs, ajunge în Năsăud unde își desfășoară activitatea de dascăl, educând și instruind cu răbdare și talent pedagogic sute de elevi.Tot aici, pronia cerească a apropiat și-a unit doi oameni cu firi asemănătoare care mereu s-au completat și sprijinit de-alungul vieții.
Ca om,șlefuitor de suflete, grad-I-didactic, a fost răsplătită cu diferite distincții: gradația de merit Gh. Lazăr, Învățător evidențiat,Diplome de Evidențiat cu argint și aur de către Crucea Roșie a României; ca apreciere de scriitor, este Membru de onoare a Societății Culturale „Limba noastră cea română” din Chișinău și Medalia „ 150 de ani de la inființarea ASTREI”.
Dânsa devine coautor cu soțul la: O școală după un sfert de veac, Maricica Mihoianu- 25 de ani de cântec popular, iar la Arta meseriașilor năsăudeni și cu doamna ec. Floarea Pleș. Ca autor, lansează: Crizanteme și Vorbe înțelepte, toate în Năsăud,Iași, Brașov, Dej, Cluj, Oradea, Alba Iulia sau Curtea de Argeș. Autoarea primește aprecieri privind stilul romantic, generos (nelăsând pe nimeni în afara sufletului său-Sf. Ioan din Kronstadt)-prof.dr. Gabriela Nedelcu Teodorescu, Iași sau ca invitație tonică în valorificarea educativă a umorului-prof.univ.dr. Elena Macavei, Sibiu.
Mulți condeieri vizitatori s-au bucurat de primirea caldă a familiei Mititeanu, în special de priceperea culinară a doamnei Lucreția în foișorul din curte pe care musafirii l-au numit „foișorul literar” pentru că la dânșii orice întâlnire, acolo, are și conotație literară.
Mulți și fericiți ani, stimată d-nă LUCREȚIA MITITEAN împreună cu SOȚUL, să vă întâlnim tot așa și la 100 de ani!
Cu prietenie și stimă, Rodica Fercana

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5