Vorbe înţelepte (vol. I şi II) de Lucreţia Mititean
După ce a colaborat la apariţia mai multor volume („O şoală după un sfert de veac” – Ed. Napoca-Star, 2009, 543 pagini, „Portrete de meseriaşi năsăudeni”, Ed. George Coşbuc Bistriţa, 2010, 650 pag.; „Meseriaşi şi talente năsăudene”, Ed. Ecou Transilvan Cluj-Napoca, 2013, 465 pag; „Cântecul mi-e tare drag” - Maricica Mihoianu” Ed. Pim Iaşi, 2012, 200 pag., şi „De peste Ocean”, Ed. Napoca-Star Cluj-Napoca 2012, 200 pag.), iată că vine în forţă cu o culegere din două volume, fiecare cu circa 330 pagini sub semnătură proprie: Lucreţia Mititean – „Vorbe înţelepte”.
Avându-l consilier editorial pe soţul său – Ioan Mititean, corectura şi grafica generală aparţinându-i Gabrielei Nedelcu, tehnoredactarea Valentinei Vlaşin şi Vlad Dănilă – care îşi pune amprenta şi pe coperţile volumelor, autoarea îşi „motivează” culegerea prin dorinţa de a lăsa „drept moştenire.... gândirea înţeleaptă a autorilor populari anonimi, exprimată în vorbe cu haz... dar şi a unor spirite celebre, cărturari de mare cuprindere dotaţi cu umor şi isteţime...”. Autoarea enumeră aici numele unor scriitori celebri sau mai puţin cunoscuţi, din operele cărora a extras esenţa spre a reliza „Vorbe înţelepte” (Simion Cristea, Alexandru Misiuga, Dumitru Popiţan, Adriana Lăzărescu, Mihai Burduja, Vasile Găurean, Elena Macavei, Emil Sângeorzan, Ion Dodu Bălan, Barbu I. Bălan...).
Prof. univ. dr. Elena Macavei în „Vademecum în valorile înţelepciunii populare” spune „O iniţiativă salutară are dascălul de vocaţie Lucreţia Mititean de a oferi culegerea „Vorbe înţelepte” cu proverbe, snoave, ghicitori, pilde, anecdote, aforisme, povestiri, poezii cu tâlc moral adunate de-a lungul timpului cu interes, pasiune şi sârguinţă, .... având generozitatea de a le publica... pentru a fi de învăţătură... Avem convingerea că Lucreţia Mititean, cu solida-i pregătire profesională, cu talent pedagogic şi cu har, cu simţul umorului nativ şi cultivat, a creat în clasă atmosfera propice instruirii şi educării elevilor... Volumul „Vorbe înţelepte” este un vademecum în înţelepciunea populară, pentru care autoarea merită sincere felicitări, respectul şi admiraţia semenilor. Este o invitaţie tonică la lectură şi la reflecţie, un dar făcut tuturor vârstelor de a se relaxa, distra şi înălţa spiritual, un îndemn adresat dascălilor de a-i urma exemplul în sensul valorificării educative a umorului”.
De asemenea, prof. Vasile Găurean vine cu aprecieri la adresa autoarei prezentei culegeri, în Prefaţa celui de-al doilea volum: „Doamna Lucreţia a publicat, recent, şi un volum de versuri, în timp ce soţul domniei sale este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai vechi colaboratori ai cotidianului „Răsunetul” şi preşedintele filialei năsăudene a Ligii Scriitorilor....
Volumul de faţă al condeierei năsăudene nu se vrea o creaţie proprie, vreun rod al gândirii ce ar putea revoluţiona literatura... autoarea s-a gândit să adune motive de bucurie sau chiar de haz, izvorâte din domeniile care structurează cartea: aforisme, anecdote, bancuri, epigrame şi catrene, epitafuri”.
Ne bucurăm sincer pentru această apariţie născută din dorinţa mai mult decât generoasă a autoarei, de a ne-o face cadou spre a ne descreţi frunţile, de a ne lăsa furaţi din cotidian spre a ne cunoaşte pe noi înşine, ajutându-ne să ascultăm vocea raţiunii, a experienţei universale, fiind un bun tratament pentru înlăturarea stresului, în acelaşi timp.
Volumele se încheie cu „Bibliografia” vastă din care autoarea a extras, timp de peste zece ani, creaţiile pe care le-a tezaurizat în „Vorbe înţelepte”. O muncă titanică pentru care o felicităm şi-i mulţumim.
Adaugă comentariu nou