Festivalul „Liviu Rebreanu”, ediţia a X-a de nota 10

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu” a câştigat în consistenţă şi calitate. În cele şase zile, publicul bistriţean a putut să guste din repertoriul unor teatre profesioniste din ţară, spectacolele fiind completate cu lansări de carte, dezbateri susţinute de scriitori şi actori, la care s-au mai adăugat târguri de carte, expoziţii, lansări de carte etc. S-a reuşit, cum spunea prof. dr. Dorel Cosma, „Să aducem lumea mai aproape de rampă de carte”, bistriţenii fiind mulţumiţi că au putut să trăiască momente de aleasă satisfacţie intelectuală.
Teatrul Municipal din Baia Mare a prezentat piesa „Emanciparea prinţului Hamlet” de Ioan Botiş, un spectacol care a creat emoţii, despre un destin shakeaspearean transpus în contemporaneitate, despre condiţia umană şi vulnerabilitatea omului în acelaşi timp. Artiştii băcăuani, nelipsiţi an de an de la Bistriţa, i-au încântat pe cei prezenţi cu un spectacol muzical, o piesă după Alexandru Dabija, în care au fost surprinse comicul de situaţie, încăierarea, gălăgia, crâmpeie din viaţa fiecărui român, spectacol cu cântece şi un joc de scenă cu totul special. Punctul culminant al galei de la Bistriţa, după opinia spectatorilor şi nu numai, l-a constituit apariţia, şi de această dată, a marii actriţe Maia Morgenstern care a apărut într-o comedie apetisantă, cu bancuri, poezii şi anecdote, poante, calambururi, scrieri vesele după Ioan Pribeagu. Actriţa, alături de balerinul Valentin Roşca, s-a ridicat la înălţimea talentului şi faimei de care se bucură. Am gustat un dublu recital - actriţă şi balerin -construit şi interpretat de cei doi protagonişti, aceştia fiind răsplătiţi cu îndelungi aplauze. Poate că spectacolul de duminică seara „În carne vie” i-a surprins pe unii dintre spectatorii bistriţeni. Piesa, în interpretarea a doi actori – Raisa Ane şi Andrei Chiran -, a iscat multe discuţii în contradictoriu, despre oportunitatea unei astfel de manifestări aici şi acum. Un spectacol atipic pentru unii spectatori, dar aşa se joacă pe marile scene, ne-au spus alţii. Piesa s-a jucat pe mari scene, critica a fost împărţită, iar bistriţenii, mulţi la număr, au rămas până la sfârşit să guste „în carne vie”.
De Ziua Naţională a României, pe scena amenajată la Teatrul de Vară, au evoluat, într-un recital de muzică patriotică, soliştii Centrului Cultural Municipal. În continuare, „Magic show” a impresionat prin momente de magie generală, magie de scenă şi iluzii, mentalism, îmbinate cu muzică, comedie şi interacţiuni cu publicul. Spectacolul a încununat o săptămână de cultură de cea mai bună calitate.
Săptămâna teatrului şi literaturii bistriţene impune o necesitate stringentă exprimată clar de scriitorul Cornel Udrea: „Îl rog pe profesorul Dorel Cosma să nu pună niciodată puşca jos şi, alături de alte construcţii culturale, să ceară, în Piaţa Mare ,ca visul multor mii de bistriţeni să se împlinească, iar un teatru profesionist cu numele lui Liviu Rebreanu, să-şi afle locul, ţelul şi menirea în acest Municipiu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5