Film documentar despre viața luptătorului anticomunist Gheorghe Pașca

pr. Vasile Rus

În această săptămână, în seara de joi, 3 octombrie, de la ora 23, Televiziunea Naţională, în cadrul seriei ”ArheologiaCrimei”, în care sunt dezvăluite, în colaborare cu I.I.C.C.M.E.R, ororile şi crimele comunismului, va difuza în premieră un film documentar despre viaţa şi lupta moroşanului Gheorghe Paşca, care a rezistat timp de opt ani în faţa batalioanelor securităţii aşteptând, în anii 1950, pe cărările tainice de pe valea Bichigiului şi a munţilor Ţibleş, venirea americanilor, reinstaurarea monarhiei şi a libertăţilor suprimate de bocancul bolşevic.

Filmul este regizat de reputatul regizor Alexandru Munteanu, narator fiind îndrăgitul actor Constantin Lupescu. S-au făcut reconstituiri cu martorii care au trăit evenimentele: la Fântâna lui Paşca din Suplai, cu Fetti Tavifta, la cele două buncăre de pe valea Bichigiului, cu Rus Gheorghe, pe valea Fiadului, cu Todică Ioan, dar şi în Maramureş, în Săliştea de Sus, cu Ioana Paşca, fiica luptătorului anticomunist intrat în legendă.

Acţiunea TVR1 a fost susținută de Parohia Ortodoxă Nepos, prin preotul Rus Vasile, care a scris, în anul 2016, un studiu despre viaţa luptătorului Gheorghe Paşca pe baza mărturiilor scrise din dosarul de la C.N.S.A.S şi a mărturiilor orale culese de la martorii aflaţi în viaţă şi de Primăria Romuli, prin domnul viceprimar Moţ  Dan şi pădurarul Dancs Constantin.

Amintim faptul că în luna august din acest an au fost edificate două monumente comemorative în cimitirul din Năsăud și pe valea Bichigiului de către Rus Gheorghe, vărul lui Gavrilă Rus, ucis alături de moroșanul Gheorghe Pașca în ziua de 5 februarie 1956, în ultima luptă de la buncărul de pe Izvorul Bichigiului.

Rânduiască Bunul Dumnezeu ca acest film documentar despre viaţa moroşanului Gheorghe Paşca, realizat de  echipa TVR1, să fie un însemn de aducere aminte pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete în comunităţile noastre!

Vă invităm, joi, 3 octombrie, de la ora 23, pe TVR1, să fiți alături de noi!

 

Comentarii

03/10/19 11:37
cititor

Cand vezi ca majoritatea este fortzata sa se " conformeze " ... este prostia prostiei tu sa fi Gica Cpontra pe fata, ca sa fi permanent urmarit , haituit ca un caine jigarit, sa stai dosit prin tot felul de viroage, ca in final sa fi prins si azvarlit in inchisori, schingiuit , batut si batjocorit, unde sa-ti putrezeasca oasele dupa ce constati ca o viata intreaga ai fost un " bou " si ai crezut ca vei face din " Grajdul tau " o CATEDRALA NATIONALA " !
A " LUPTAT " ( cica ... hai sa fim seriosi ) SI-A DAT VIATZA PENTRU CE ?! Ce a schimbat prin atitudinea sa prosteasca de haiduc singuratic , decat faptul ca a generat inutile suferinte enorme familiei sale si lui personal ?!
Lupta politica impotriva unui regim nascut sub teroare, nu se face " urland si facand ca lupii singuratici " prin paduri , viroage si locuri dosite !
Dumnezeu sa-l odihneasca pentru aia in buna PACE , dar fara suparare , asa cum a procedat cred ca a murit ca un " pr.ost " , ca viatza si societatea si-a urmat cursul ei si nu a putut schimba absolut NIMIC !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5